Entertainment31.01.2021

​Netflix, doe iets aan je ondertiteling


Geld!

Als je het tweede seizoen van Blown Away hebt gekeken, de competitie voor glasblazers, dan heb je waarschijnlijk genoten van de geweldige bouwsels, de ietwat bizarre uitspraken van sommige kandidaten en… de ondertiteling. Als je deze Engelstalige reeks kijkt met Nederlandse ondertiteling aan, dan zul je je af en toe best eens achter je oren hebben gekrabd. Wat is er mis met die ondertitelaars van Netflix?

Vertaalknop

Als je iemand op Facebook volgt die een andere taal spreekt dan jij, dan gebruik je vast wel eens de vertaalknop. Erg handig, maar je weet van tevoren ook dat de kans groot is dat er wartaal staat. Het voelt de laatste tijd steeds vaker alsof Netflix bij het maken van zijn ondertiteling niet heeft vertrouwd op de input van mensen die taal begrijpen, maar op kunstmatige intelligentie die vaak vrij contextloos aan de slag gaat.

Een voorbeeld is het nieuwe seizoen Blown Away, waarin aardig wat slang voorbij komt. Nu kan natuurlijk niet iedereen constant bijblijven, maar er komen dingen voor die duidelijk een andere vertaling benodigen in het Nederlands. Denk aan iemand die wanneer iets lukt uitroept: Money! Waarmee ze niet doelt op geld, maar wel op dat het maar mooi gelukt is. Of de persoon die zegt ‘No big’, waarbij wordt bedoeld ‘No big deal’. De ondertitelaar van Netflix maakt ervan: geen grote. Juist omdat de context een gesprek is over het ophangen van bepaalde glazen kunstwerken, lijkt het hierdoor dat er geen grote items worden opgehangen, terwijl de artiest juist zegt dat iets wel meevalt, of in ieder geval voor weinig problemen zorgt.

De ondertiteling van Netflix

Nu zijn dit twee recente voorbeelden, maar we zien het echter wel vaker. In Queer Eye zegt de kapper op een x moment: ‘frizzy hair’, waarmee hij bedoelt: pluizig haar. De ondertiteling maakte daar ‘kroeshaar’ van. Stond deze uitspraak op zichzelf, dan had het een dom foutje geweest, maar hij zei het in combinatie met iets in de trant van ‘onhandelbaar ofwel’, waardoor het leek alsof hij negatief was over kroeshaar. Het toont aan dat taal veel meer is dan iets wat je altijd maar letterlijk kunt vertalen, of waar je een paar algoritmes overheen kunt gooien. Voor ondertitelen heb je meer nodig: inlevingsgevoel.

Nu kunnen we dan op de vertaler van Netflix gaan zeuren, maar dat is zonder research te doen niet eerlijk. Het blijkt bij de Rode N namelijk helemaal niet zo makkelijk te zijn voor ondertitelaars. Inmiddels is het al even geleden, maar in 2019 kwamen meerdere media met berichten over de slechte voorwaarden waaronder ondertitelaars moeten werken. Ondertitelaars kregen toen 5,50 euro per minuut ondertiteling. Kortom, je hebt er baat bij harder te werken, waardoor je nog een beetje geld verdient. Echter betekent sneller werken in de wereld van taal dat je waarschijnlijk fouten over het hoofd ziet.

Ondertitelen kost tijd

Mocht je aan het rekenen zijn geslagen en denken dat ondertitelaars over 1 minuut ook 1 minuut doen in vertalen en in de ondertiteling laten passen, dan heb je het mis. Je verdient als ondertitelaar niet bepaald veel met zulke tarieven. Een aflevering van 45 minuten van een serie kost je zo’n 8 uur als het alleen gaat om een Nederlandssprekende die ook Nederlands wordt ondertiteld, schrijft NOS. Komt er ook nog vertaalwerk bij kijken, dan stijgt dat aantal al snel naar 15 uur.

Kortom, je verdient geen vetpot als ondertitelaar, of het nu gaat om een Nederlandstalige serie of film of iets Engelstaligs. Het is weinig en het wordt dubbel zo weinig als je ook nog moet zorgen dat de boel vertaald is en niet te lang wordt. Hoewel Netflix in 2019 heeft gezegd dat het werkt aan een betere ondertiteling, lijkt dit weinig veranderd. Of Netflix daarbij wel een salarisverhoging heeft gegeven, ook dat is onbekend.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Netflix

Apple Cider Vinegar is een Netflix-docu a la Inventing Anna

In de nieuwe Netflix-documentaire Apple Cider Vinegar wordt een verhaal verteld over een vrouw die miljoenen mensen liet geloven dat haar kanker was genezen door gezond eten. Spoiler: ze had geen kanker.

Entertainment19.11.2024

Apple Cider Vinegar is een Netflix-docu a la Inventing Anna

Jake Paul vs. Mike Tyson: Wat we kunnen verwachten van dit explosieve gevecht

Jake Paul vs. Mike Tyson. De bokswereld staat weer op scherp, want binnenkort treffen YouTube-sensatie en bokser Jake Paul en legendarische zwaargewichtkampioen Mike Tyson elkaar in de ring. Dit onwaarschijnlijke, maar buitengewoon interessante gevecht belooft een unieke mix te zijn van nieuwe generatie boksen en old-school kracht. Fans wereldwijd kijken uit naar het moment waarop deze twee verschillende maar zo gedreven boksers het tegen elkaar opnemen.

Entertainment13.11.2024

Jake Paul vs. Mike Tyson: Wat we kunnen verwachten van dit explosieve gevecht

Netflix Games Review: Word Trails is onze nieuwe verslaving

Word Trails geeft je steeds een paar puzzelblokjes en een aantal letters, waarmee je dan door te slepen woorden moeten maken. Leuk? Ja, gek genoeg.

Gaming06.11.2024

Netflix Games Review: Word Trails is onze nieuwe verslaving

Stranger Things geeft teken van leven met teaser

The Crawl, the Vanishing of, the Turnbow Trap, Sorcerer, Shock Jock, Escape from Camazotz, the Bridge and The Rightside Up: wat betekent het voor Stranger Things?

Entertainment06.11.2024

Stranger Things geeft teken van leven met teaser

Netflix stopt met interactieve series

Het is inmiddels al een tijd wat stiller rondom dit type content en nu blijkt Netflix ook nog eens de meeste interactieve producties offline te gaan halen.

Gaming04.11.2024

Netflix stopt met interactieve series

De ‘echte’ Ferry wil Netflix aanklagen om Undercover

Janus van Wesenbeeck is de man waarop Ferry en Undercover gebaseerd zijn, aldus de drugsbaas zelf. 

Entertainment04.11.2024

De ‘echte’ Ferry wil Netflix aanklagen om Undercover

Nieuwe Squid Game seizoen 2-teaser geeft glimp van spellen

In het tweede seizoen gaat Gi-hun, beter bekend als Player 456, in het echt acteur Lee Jung-jae, wederom meedoen aan de spellen.

Entertainment31.10.2024

Nieuwe Squid Game seizoen 2-teaser geeft glimp van spellen

Hilarisch moment in een film? Bewaar ze nu met Netflix Momenten

Netflix laat je scènes die je heel erg leuk vindt of je om een andere reden raken opslaan. Het heet Momenten.

Entertainment28.10.2024

Hilarisch moment in een film? Bewaar ze nu met Netflix Momenten