29.10.2017
Entertainment

Nationaal videogame museum opent binnenkort in Zoetermeer

By: Patrick Smeets

BlogEntertainment

Games maken een steeds groter onderdeel uit van onze cultuur en langzaamaan ook onze historie. Hoog tijd dat daar eens structureel aandacht aan wordt besteed dus.

Dat hebben ze in Zoetermeer ook begrepen, want daar opent later dit jaar het Nationaal Videogame Museum de deuren. Het is niet het eerste game-museum, maar wel het eerste dat zich specifiek richt op die geschiedenis van games en de invloed ervan op de maatschappij.

Met een oppervlakte van ruim 2000 vierkante meter wordt het naar eigen zeggen ’the place to be’ voor iedereen die meer wil weten en beleven van de geschiedenis, maatschappelijke en culturele kant van videogames.

Een hele oude Nintendo machine: Blockbreaker.
Een hele oude Nintendo machine: Blockbreaker.

Tijdsperioden

Het museum is opgebouwd in tijdsperioden: naast exposities worden er ook letterlijk kamers ingericht die laten zien hoe de jeugd vroeger speelde.

Zo kun je zien hoe een huiskamer er uitzag in de jaren ’70 en wat er op een 90’s puberkamer te vinden is. In het Game Lab kunnen gameontwikkelaars hun toekomstvisie op gamen tonen. Zo krijg je niet alleen een blik in het verleden, maar kun je ook zien wat de toekomst gaat brengen qua gaming.

Het museum huisvest daarnaast ook nog eens de grootste traditionele arcade van de Benelux. Ze zeggen er helaas niet bij hoe veel arcade-machines er te spelen zijn, maar het zal toch een redelijke verzameling moeten zijn om de grootste van de Benelux te zijn.

De Sega SG-1000, de allereerste console van Sega.
De Sega SG-1000, de allereerste console van Sega.

Interactie voorop

“Videogames is het medium geweest dat zien en horen (tv en radio) heeft omgezet naar interactie en beleven. Een museum dat zich op games richt moet dus ook een interactief belevingsmuseum zijn”, aldus Marinus Kuivenhoven, voorzitter van de stichting achter het museum.

Het zou volgens inititatiefnemer Hasan Tasdemir ook niet al te lastig moeten zijn om jongeren naar het museum te krijgen. “Normaliter moeten musea interactieve elementen toevoegen om in trek te komen, zeker bij de jeugd. Maar bij ons is alles juist al interactief”.

De Neo Geo, de console met de duurste spellen ooit.
De Neo Geo, de console met de duurste spellen ooit.
Nederlandse trots: de Philips VideoPAC, in Amerika verkocht als de Magnavox Odyssey.
Nederlandse trots: de Philips VideoPAC, in Amerika verkocht als de Magnavox Odyssey.

Toplocatie

De gemeente Zoetermeer staat achter het initiatief en heeft een belangrijke rol gespeeld in het beschikbaar maken van de locatie van het museum, het voormalige V&D-pand. Wethouder Paalvast: “De gamecultuur is net als Zoetermeer vanaf de zestigerjaren snel uitgegroeid naar een hoog niveau. Een Nationaal Videogame museum over deze nieuwe cultuur past daarom goed bij onze ‘new town’”.

Naast de tijdlijn en exposities ontwikkelt het museum het komende jaar ook een kenniscentrum, een winkel voor gamecultuur en een internationaal podium voor gevestigde gameontwikkelaars en wil zij nieuw talent stimuleren. Er worden in dit pilotjaar steeds meer belevingen toegevoegd, dus het zou spannend moeten worden in Zoetermeer. Je kunt al een virtueel kijkje nemen in het museum via de website.

[Afbeeldingen © Vanamo Online Game Museum]

Share this post