Als je de foto’s hebt zien langskomen op social media toen Deep Dream kortstondig een ding was weet je al wat algoritmes kunnen doen met ogenschijnlijk normale foto’s. Google’s test om een algoritme aan de slag te laten gaan met foto’s en andere plaatjes die er in gestopt worden had doorgaans nachtmerrie-materiaal als resultaat. Het was bedoeld om er achter te komen hoe een neuraal netwerk patronen ziet om het primaire doel van dat netwerk (gezichtsherkenning) te versterken. Het eindigde bijna als een abstracte kunstvorm:
Hoe makkelijker het wordt voor programmeurs om algoritmes te verzinnen die dit soort abstracties kunnen maken, hoe meer dat kunstmatig gegenereerde plaatjes een ding gaan worden. Christopher Hesse, een programmeur en oprichter van Pushbullet, heeft in zijn vrije tijd een tooltje gemaakt waar we onze innerlijke Dalí de vrije loop kunnen laten.
Image-to-image demo, zoals het weinig spannend heet, laat je namelijk een aantal plaatjes genereren op basis van de ongeveer 2000 echte plaatjes die Hesse ingevoerd heeft in zo’n algoritme. Je tekent iets zoals je dat in Paint zou doen, het algoritme ziet de randen en vult de rest naar eigen goeddunken in. Laten we het zo zeggen: Shutterstock kan nog wel even in de lucht blijven, maar de resultaten zijn wel fascinerend.
Je hebt een aantal mogelijkheden: de eerste is relatief simpel: je kunt een eigen huis ‘maken’ door aan te geven waar de deur moet komen, waar het raam is, of er een kolom of andere versiering te zien is en ga zo maar door. Het werkt met kleuren en als eerste experiment is het wel OK.
De pret begint echter pas als je bij de tweede test aankomt: die maakt namelijk katten. Als eerste probeer je dan ook serieus een kat te tekenen, voor zover je teken-skills zich nog ontwikkeld hebben na de lagere school. Spoiler: is hier niet het geval.
Oei. Dat is nogal een monster, maar dat zat er in. Het wordt natuurlijk ook pas echt interessant als je je realiseert dat het niet uitmaakt welke vorm je gebruikt. Wat je ook tekent, het wordt opgevuld met katten, zo goed en zo kwaad als dat kan.
Beter! Maar nu de ultieme test: we gaan een kattenhuis maken. Voor de zekerheid zaten er al twee ogen bij om het geheel wat meer charme te geven, maar dat bleek niet nodig, want het algoritme had ook al wat reserve-ogen ingecalculeerd blijkbaar.
Hysterische kattenpret daargelaten valt er nog meer te maken. Altijd al een fantastisch idee gehad voor een tas? Dan kan de site ook helpen. Een tas met een gezicht moet een succes worden, was de gedachte na het geslaagde kattenhuis, maar dat viel toch een beetje tegen:
Je kunt ook nog schoenen maken met het tooltje, maar dat werkt voor geen meter. De katten zijn (zoals dat gaat) veruit het populairst en dat kun je ook zien als je op social media gaat kijken:
Niet belangrijk, wel lachen dus. Als je dus even niets te doen hebt en behoefte hebt aan wat creatieve katten-pret weet je waar je heen moet.