Kijk je nog steeds Temptation Island? Moet je zelf weten, maar als je weet wat goed voor je is kijk je beter Love Island. In tegenstelling tot Temptation Island is niet zo goed als iedereen een sneuneus die zijn relatie maar al te graag weggooit om bekend te worden. Het heeft net zo goed bergen aan drama en mensen die je graag de zee in zou smijten, maar Love Island heeft ook leuke en zelfs mooie momenten. De ongeveer 35 singles die naar Love Island gaan zijn (meestal) oprecht op zoek naar een partner en terwijl een seizoen vordert zie je steeds meer relaties opbloeien. De kracht van het programma is dat je voornamelijk naar mensen zit te kijken die met elkaar over relaties praten en dat het dankzij alles daar omheen niet saai wordt.
Het programma heeft meer voordelen. Ten eerste is er elke dag een nieuwe aflevering, dus je hoeft nooit meer te wachten. Er doen alleen maar gewone mensen mee, dus geen irritante semi-bekende mensen die iets te bewijzen hebben voor de camera. Doordat er naast de uiteindelijk prijs van 50.000 pond uiteindelijk voor iedereen iets heel persoonlijks op het spel staat is het ‘spelletje’ echt secundair. De mensen die in de Spaanse villa bij elkaar zijn gezet worden wel op de proef gesteld, maar dat heeft meer met gevoelens dan tactiek te maken.
Er is geen vastgestelde structuur in de uitdagingen die de sexy singles krijgen, omdat de makers van de show ook reageren op wat de mensen in de villa zelf doen. Alle invloed van buitenaf wordt via SMS’jes aan de bewoners van de villa gemeld dus ze weten nooit wat hen te wachten staat, net zoals je dat als kijker ook niet weet. Door het ontbreken van structuur kan elke aflevering (of dag) hilarisch, vreselijk of een combinatie van die twee zijn, zowel voor kandidaten als kijker. De manier waarop mensen naar huis moeten is ook zo random dat je er niet op kunt anticiperen, dus de meeste kandidaten zijn vooral bezig met iemand vinden die ze leuk vinden, of iemand die ze leuk vinden voor zich proberen te winnen.
Daarnaast is hét geheime wapen van Love Island de commentaren van stand-up comedian Iain Sterling. Zijn bijtende sarcasme in combinatie met een Schots accent maken het zelfs leuk om (mee) te kijken als je niet van dat soort programma’s houdt. Iedereen wordt genadeloos door de mangel gehaald en dat maakt alles beter. De kandidaten zijn net zo random als de opdrachten en uitdagingen, het enige dat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze relatief jong en ‘fit’ (het Engelse fit welteverstaan) zijn. Er wordt duidelijk niet op intelligentie gesorteerd, maar de mix van persoonlijkheden maakt het altijd interessant om te zien wie elkaar gaat vinden en wie elkaar helemaal niet ligt. De makers van het programma buiten dat maximaal uit door bepaalde mensen bij elkaar te dwingen voor dates en andere activiteiten. Dat houdt de spanning er lekker in.
De serie is inmiddels in het vierde seizoen in Groot-Brittanië en is in Nederland via Videoland te bekijken. Het succes van de serie is inmiddels enorm: de laatste aflevering van seizoen vier (die net is geweest) heeft meer dan vier miljoen kijkers getrokken en inmiddels is er ook al een Australische en Duitse versie. Deze week werd ook bekend dat de serie zo goed als rond is voor een Amerikaanse versie en dat er op meer plekken een Love Island gaat komen, waaronder heel Scandinavië. Een Nederlandse versie is nog niet aangekondigd, maar het zou wel tijd worden.
Want echt? Fuck Temptation Island. Fuck programma’s waar iedereen alleen maar klaargezet wordt om te falen. De boventoon van Love Island mag dan wel cynisch zijn, de onderliggende boodschap is een mooie. Het is het enige reality-programma dat ik tot nu toe heb gezien waar mensen lachend met zijn tweeën naar buiten lopen als ze ‘afvallen’ en dat mag best gezien worden.