Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Over een week staat de eerste Formule 1 Grand Prix van Las Vegas op de kalender. Die wordt niet, zoals gewoonlijk, op vrijdag, zaterdag en zondag gehouden, maar een dag eerder – donderdag, vrijdag de trainingen en kwalificatie en de race op zaterdag. Waar de meeste grands prix weken en soms maanden van tevoren al compleet uitverkocht zijn, kun je voor de race in Vegas nog voldoende kaartjes krijgen. Sterker nog, de afgelopen dagen zijn zowel de ticket- als hotelprijzen aan een vrije val begonnen. En dan hebben we het over een prijsdaling van honderden tot meer dan duizend dollar.
En F1-race bezoeken is niet bepaald goedkoop…
Een Formule 1 weekend bezoeken is bepaald niet goedkoop. Voor een weekend ticket om een van races te bezoeken, met toegang tot de tribunes – dus geen gold of VIP ‘all access’ kaarten – moet je, exclusief reis en verblijf, al gauw denken aan een bedrag van 250 tot 500 euro. Let wel, dat en alle andere prijzen die ik hier noem, zijn gemiddelde prijzen. Afhankelijk van de zone (en tribunes) verschillen de prijzen ook per grand prix. Zo kun je in Japan al voor 65 euro een weekendticket kopen. Terwijl het duurste kaartje daar bijna 500 euro kost. Voor Zandvoort betaal je tussen de 250 en 700 euro.
Uitzonderingen, qua toegangsprijzen, zijn de grands prix van Monaco, Mexico en Austin. Daar kost een drie dagen kaartje gemiddeld al zo’n 650 euro. Toch kunnen de meeste organisatoren (en uiteraard ook de FIA en FOM) zich na elk weekend in de handen wrijven, want ondanks deze hoge toegangsprijzen raken de meeste races alle, of de meeste, tickets wel kwijt.
Wat is er dan aan de hand met de inaugurele grand prix van Las Vegas. Nota bene een race die georganiseerd wordt in dé entertainment stad van de VS. En nog wel midden in de stad en niet op het saaie circuit in de woestijn aan de rand van Vegas. Daar waar Siegfried & Roy, Elvis, Celine Dion en David Copperfield jarenlang elke avond volle zalen trokken, lijkt de F1 daar de plank mis te slaan.
… maar in Las Vegas is het onbetaalbaar
Las Vegas lijkt, geheel in stijl met het DNA van de stad, te hebben gegokt dat er nog wel wat rek zat in de ticketprijzen voor een F1-race. De gemiddelde prijs voor een weekendkaartje ligt in Las Vegas op ongeveer 1600 euro. Dat is tien keer duurder dan de gemiddelde prijs voor een weekendticket in Hongarije.
Het goedkoopste kaartje voor de Vegas grand prix kost weliswaar ‘slechts’ 500 dollar (450 euro), maar wil je op een tribune zitten, dan moet je minimaal 2000 dollar neertellen en voor de hoofdtribune zelfs 2500 dollar. Hoewel de gemiddelde Amerikaan wel gewend is aan hogere prijzen voor sportwedstrijden, zeker grote events zoals de SuperBowl of World Series Baseball, vinden veel van hen de prijzen voor het bezoeken van de Formule 1 in Vegas toch wel wat te gortig. Toegegeven, de ‘500 dollar kaarten’ zijn uitverkocht, maar de meeste tribunes zitten nog (lang) niet vol.
En dat geldt dan natuurlijk ook voor de hotels. Ook die dachten een slaatje te slaan uit het F1 weekend, met kamerprijzen die ver boven de 1000 dollar per nacht uit rezen, voor een simpele kamer… geen suite dus.
Prijzen kelderen
Het gevolg is dat de afgelopen dagen de prijzen van zowel de tribunekaarten (ook voor toegang tot Paddock en andere Gold en VIP-tickets) aan een vrije val begonnen zijn. Tribunekaarten voor de zaterdag (raceday) worden momenteel verkocht met kortingen tussen de 10 en bijna 50 procent.
Hetzelfde geldt voor hotels. Omdat de ticketverkoop voor de grand prix van Vegas dus tegenvalt, hebben hotels ook nog heel wat kamers over. Die worden nu soms zelfs al aangeboden met meer dan 80 procent korting. Dat lijkt een super deal, maar feitelijk zakken de kamerprijzen daardoor naar een bijna normaal niveau. Hotels dachten met gemak hun kamers voor drie tot zeven keer meer te kunnen verkopen. Dat is overigens een fenomeen dat je ook in andere F1-steden ziet. Alleen zijn, of waren, de bedragen in Las Vegas heel wat exorbitanter.
De hoge kortingen waarmee hotels nu last-minute proberen te slijten heeft nog een, voor die hotels, vervelend gevolg. Er zijn al racefans, die enkele weken of maanden geleden wél al zo’n dure hotelkamer geboekt hebben, die nu een deel van dat geld terug eisen. Een voorbeeld: Wanneer je enkele maanden geleden een kamer voor het F1-weekend gereserveerd had bij Circus Circus, dan betaalde je toen 649 dollar per nacht. Diezelfde kamer wordt nu aangeboden voor 111 dollar per nacht. Scheelt je, voor drie nachten F1, toch gauw effe ruim 1500 dollar. Crazy America!
Verder lezen over Formule 1
Automotive24.08.2024
Max Verstappen start de online game competitie Player 0.0
Gamification ingezet voor aandacht verantwoord alcoholgebruikEntertainment18.07.2024
Viaplay zakt dieper weg: minder abonnees en minder omzet
Automotive08.07.2024
Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen
Automotive19.06.2024
Zo zit het nu met de Formule 1-film van Brad Pitt
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Mobile30.04.2024
Deze WhatsApp-emoji ziet er anders uit: heb jij het al gespot?
Automotive29.04.2024
Eerste race met zelfrijdende race-auto’s was uiterst vreemd
Entertainment22.04.2024