Weer wordt het hoofdpersonage wakker op dezelfde manier, in hetzelfde bed, op dezelfde dag. Weer kijk je naar dezelfde gebeurtenissen, alleen steeds verandert het hoofdpersonage er uiteindelijk iets aan, om maar uit dat cirkeltje te komen. Welke film beschrijven we nu? Moeilijk te zeggen, want inmiddels is Groundhog Day allang niet meer de enige film over tijdlussen. Boss Level, Palm Springs, The Map of Tiny Perfect Things… Waarom zijn er zoveel films over timeloops?
De laatste tijd barst het op streamingdiensten van de films over een tijdlus. Daarmee bedoelen we een prent waarin één of meerdere personages keer op keer de exact zelfde dag beleven. Precies zoals in het iconische Groundhog Day met Bill Murray het geval was. Hoewel Groundhog Day als de ultieme timeloopfilm wordt gezien, was dat eigenlijk het Japanse The Girl Who Leapt Through Time.
Maakt verder niet uit, want inmiddels hebben we in een paar maanden tijd alweer drie nieuwe timeloopfilms cadeau gekregen. Waarschijnlijk is het toeval, want deze films zijn al enige tijd in ontwikkeling. Op Amazon Prime kun je Palm Springs en The Map of Tiny Perfect Things kijken, op Pathé vind je Boss Level. Het is wat overdadig. Enerzijds valt er wat voor te zeggen, anderzijds kun je juist beargumenteren dat het nu het slechtste moment is om een timeloopfilm uit te brengen.
De reden daarvoor is de pandemie. Velen van ons leven op dit moment een soort Groundhog life. Onze werklevens worden niet meer onderbroken door concerten of reizen. In sommige gevallen is zelfs sporten onmogelijk. Met je vriendengroep Dungeons & Dragons spelen of samenkomen met je kookclub is er ook niet bij. Kortom, het bekende eten-slapen-werken-riedeltje wordt eigenlijk voortdurend herhaald, zonder dat er veel noemenswaardigs of echt tofs gebeurt om de boel even te doorbreken.
Als het leven voelt als een in herhaling vallend verhaal, is het dan wel zo welkom om dan ook steeds films voor de kiezen te krijgen van hetzelfde slag? Dat hangt uiteindelijk af van hoe de film verloopt. Immers is er iets dat alle tijdlusfilms gemeen hebben: de films draaien eigenlijk altijd om 1. het ontdekken van de tijdlus, 2. het misbruik maken van de tijdlus en uiteindelijk 3. het proberen te ontsnappen uit de tijdlus. Als dat misbruik maken niet grappig genoeg is, of als het proberen te ontsnappen-deel juist onbevredigend is, dan kan zo’n film juist minder blij maken en je meer wijzen op de overeenkomst met je eigen pandemieleven.
Tegelijkertijd kan zo’n film echter ook hoop bieden, want in bijna elke tijdlusprent zit wel iets om je te laten inzien dat zelfs zo’n in herhaling vallend leven zo zijn charme heeft. Zo geeft het je bijvoorbeeld kans om bepaalde mensen beter te leren kennen, of geeft het je ruimte om eens iets te doen wat je normaal nooit zou durven. Er valt dus ook veel hoop te halen uit films waarin alles hopeloos in herhaling lijkt te vallen. Als de tijdlusfilms bevallen, dan zijn er nog een heleboel om te kijken: Happy Death Day, Before I Fall, Edge of Tomorrow, Naked, Source Code, de serie Russian Doll en natuurlijk de ultieme klassieker: Groundhog Day zelf.