Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor of achter de camera.
Wereldwijd gooien we 15 miljoen kilo koptelefoons per jaar weg. Startup Gerrard Street ontwikkelt koptelefoons waarbij alle losse onderdelen te vervangen zijn. Tom Leenders en Dorus Galama zijn de oprichters van Gerrard Street. We spreken Tom over het ontstaan, hoe het gaat en waar het heen moet!
Waar is het idee van Gerrard Street ontstaan?
,,Op mijn masteropleiding Industrieel Product Ontwerp op de Universiteit. Dorus en ik zijn enorme muziekliefhebbers. Ik speel saxofoon en Dorus piano.Wij gebruikten altijd een koptelefoon om muziek te luisteren of te repeteren of om rustiger te kunnen studeren. En zodoende kwamen wij erachter dat als er iets kapot gaat aan je koptelefoon, je het hele ding weg moet gooien. Dat weerhield ons ervan om dure koptelefoons te kopen. Maar wij wilden wel die betere geluidskwaliteit. Toen hebben we bedacht dat een koptelefoon eigenlijk modulair moet zijn. Zodat je los dingen kan vervangen en repareren. Mijn persoonlijke drijfveer is dat we teveel elektronica weggooien, daar wil ik iets aan doen.”
Hoe werkt het precies?
,,Wij leveren de koptelefoon aan in losse onderdelen. Voor het in elkaar zetten van de koptelefoon gebruiken wij een simpel montagesysteem. Geen gekke boutjes en moertjes. En als er iets kapot gaat dan hoef je niet de hele koptelefoon weg te gooien, maar vervang je gewoon het onderdeel dat kapot is. Dat is veel duurzamer. Voor een klein bedrag per maand huren klanten bij ons een koptelefoon. Het is betalen voor gebruik en als er iets stuk is dan ‘no questions asked’. Krijg je gelijk een nieuw onderdeel thuisgestuurd. En je kan het maandelijks opzeggen. Niet leasen, wij blijven eigenaar van de onderdelen dan hebben wij de prikkel dat we het maken als het kapot gaat.”
Klinkt logisch. Waarom is dit nu pas bedacht?
,,Vijftien jaar geleden hadden koptelefoons nog niet zo’n prominente rol in ons leven. Je ziet met de opkomst van snellere processoren in mobiele telefoons dat de koptelefoon steeds belangrijker wordt. Van een audio product is het een lifestyle product geworden. Op dat gebruik is onze koptelefoon ook ontworpen.”
Waar komt de naam Gerrard Street vandaan?
,,De allereerste koptelefoons zijn ontstaan in Engeland. Je kon thuis live inbellen bij een kerk of operahuis. Je had dan live muziek thuis. Die kasten kon je voor 5 pond per jaar huren. De schakelkasten voor dit systeem lagen aan Gerard Street in Londen. Dit is dus ons eerbetoon aan het ontstaan van de koptelefoon.”
Wat zou een nadeel kunnen zijn van deze manier?
,,Wij werden gewaarschuwd dat consumenten makkelijker met ons product om zouden gaan. ‘Don’t be gentle, it’s a rental’ zeggen ze dan wel eens. Tot nu toe zijn de schades behapbaar. Wij geven mooie spullen en mensen voelen toch een soort eigenaarschap. En ze hebben er zelf niks aan als de koptelefoon kapot is.”
Benieuwd naar de koptelefoon? Binnenkort verschijnt er een review van een Gerrard Street koptelefoon op Dutch Cowboys.
Verder lezen over Gadget
Gadgets21.11.2024
Cool: dit horloge is gemaakt om Dungeons & Dragons te spelen
Gadgets14.11.2024
‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’
Gadgets13.11.2024
Waarom je Spotify Car Thing niet moet weggooien
Gadgets11.11.2024
Slim voor ouders: deel de locatie van een AirTag
Gadgets31.10.2024
Maak van jezelf een soort Iron Man met dit hardlooplampje
Gadgets29.10.2024
Snapchat brengt zijn camerabril Spectacles ook in Nederland uit
Gadgets25.10.2024
Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan
Gadgets20.10.2024