Seks sells, maar in Hollywood blijkbaar toch een stuk minder. Uit onderzoek blijkt dat het aantal seksscènes in films sinds 2000 in rap tempo is afgenomen. Dat zou twee grote redenen hebben, namelijk dat de smaak van het publiek verandert, maar ook dat er speciale intimiteitscoördinators zijn die roet in het eten gooien: mensen die gaan over de seksscènes. Wij denken dat er nog wel een derde reden is.
Hoewel we in de jaren ‘90 ook internet hadden, was het toen nog erg in opkomst en minder vanzelfsprekend, laat staan dat iedereen makkelijk een erotische site kon vinden. Pornhub startte in 2007. Voor die tijd kon je ook online op andere plekken wel naar seksende mensen kijken, maar in de jaren ‘90 was het toch veelal de videoband en de dvd die men daarvoor gebruikten en dat was toch net even wat minder laagdrempelig. We kunnen ons voorstellen dat de makkelijke -en vooral: gratis- toegang tot pornografie er mede voor heeft gezorgd dat stomende seksscènes in films wat minder in trek zijn gekomen.
Toch lijkt ook de seksscène wel een comeback te maken. Immers maakt alles Y2K een comeback… Samen met klaptelefoons en Juicy Couture kan de wereld waarin we nog wat meer seks in films zaken ook weer veilig terugkeren. Dat is ook wel te merken: in onder andere Oscar-lieveling Poor Things wordt bijna de hele film aan elkaar geregen van seksscènes, en op streamingdiensten hebben we recent nog Saltburn gezien en All of Us Strangers, waarin seks ook zeker niet wordt geschuwd.
The Economist schrijft erover en analyseerde hiervoor data over de 250 meest succesvolle films per jaar. Films in 2023 hadden nog maar 60 procent van de hoeveelheid erotische content die films in 2000 hadden. Vooral in actiefilms is de daling merkbaar: daarin is het zelfs 70 procent minder. Overigens is ook het aantal films waar helemaal geen seks in voorkomt enorm gegroeid van 18 procent in 2000 naar 46 procent in 2023.
De smaak van het publiek verandert en mensen willen nu dat het een wat subtieler onderwerp wordt. Ook hebben seksscènes soms invloed op waar een film allemaal uitgebracht mag worden en voor welk publiek, waardoor filmmakers zich er ook liever niet aan branden.
Toch zijn er ook genoeg redenen om blij te zijn met wat minder seksscènes. Ten eerste zijn veel seksscènes heel slecht, en worden ze al snel afgekapt waarna we de twee geliefden hijgend zien omrollen in bed na de daad. Plus, je kunt nu op een iets prettigere manier films kijken met je ouders, want is er iets ongemakkelijkers dan een stomende seksscène kijken met pa en moe op de bank? Precies.
Niet alles in films verandert: er wordt nog steeds net zo lustig op los gescholden en gevloekt als in 2000.