10.04.2025
Entertainment

Filmmaker James Cameron wil besparen met AI, zonder ontslagen

By: Laura Jenny

BlogEntertainment

Hij maakte Avatar, Terminator en Titanic en wordt door Hollywood als een van de regisseurskoningen gezien. James Cameron ging zelfs kilometers onder zee om research te doen voor zijn films. Inmiddels is hij allang terug en is die waterrijke Avatar-opvolger in de bios geweest, maar er komen er nog wel meer aan. Films die misschien grotendeels met AI worden gemaakt.

AI is olie op het filmvuur

In de filmwereld is het woord AI nog een tikkeltje heftiger dan welk ander woord dan ook. Stemacteurs zijn bang dat hun werk verdwijnt omdat AI hun stem al na een paar zinnen vrijwel excellent kan nabootsen. En dan is er ook nog AI videobewerking die kan zorgen dat ook spelende acteurs niet meer nodig zijn. Zo ver is AI -voor zover wij weten- nog niet helemaal, maar het komt wel heel dichtbij. OpenAI is met zijn videotool Sora al langs diverse Hollywood-studio’s geweest.

James Cameron is er wel voor: meer kunstmatige intelligentie om films te maken. Hij zegt dat hij het echt ziet als een goede tool om het proces van filmmaken (en dat is nogal een proces) te stroomlijnen. De Oscarwinnaar zegt dat hij vroeger tegen AI was, maar dat hij daar sinds een half jaar anders over is gaan denken. Hij denkt dat het zelfs noodzakelijk is om meer AI te gebruiken als we nog steeds van blockbusters willen genieten. “Denk aan Dune of een van mijn films met veel visuele effecten. Opvallend, want hij zei eerder dat een van zijn grootste blockbusters juist liet zien waartoe AI in staat is, en dat dat geen goed idee zou zijn.

James Cameron haat AI niet meer

Daar komt hij nu dus van terug. Hij zei: “Het doel was om het te begrijpen, om te begrijpen wat de ontwikkelaars bezighoudt,” zegt hij in de podcast Boz to the Future. “Waar richten ze zich op? Wat is hun ontwikkelingscyclus? Hoeveel middelen moet je inzetten om een nieuw model te maken dat een doelgericht ding doet, en mijn doel was om te proberen het te integreren in een VFX-workflow.”

Hij zou graag zien dat AI de kosten door de midden hakt, maar daarbij zegt hij dat het niet betekent dat het halve personeelsbestand dat aan een film werkt naar huis moet. Het gaat meer om andere dingen in het proces die door AI worden versneld, waardoor mensen andere coole dingen kunnen doen, zegt hij. Op zich is dat ook hoe AI vaak wordt neergezet. Het is er niet om mensen hun banen af te nemen, maar juist te verrijken, omdat ze de repeterende taken niet meer hoeven te doen en dus meer tijd hebben voor creativiteit of andere mensen helpen een project nog beter te maken.

Kunstmatige Intelligentie als hulpstuk

Cameron is alvast in de Board of Directors gaan zitten bij Stability AI en het plan is om visuele media te veranderen door makers een volledige AI-pijplijn te geven om hun ideeën tot leven te brengen. Cameron denkt weliswaar dat Terminator een waarschuwing is voor wat er gebeurt als AI wapens worden, maar hij zegt dat hij niet denkt dat het de filmwereld op die manier zal beïnvloeden. Hij zegt: “Ik geloof persoonlijk niet dat een lichaamloze geest die alleen maar uitspreekt wat andere lichaamloze geesten hebben gezegd – over het leven dat ze hebben gehad, over liefde, over liegen, over angst, over sterfelijkheid – en dat allemaal samenvoegt tot een woordmix en het dan uitspuugt… ik geloof niet dat dat iets is dat een publiek zal raken. Laten we 20 jaar wachten en als een AI een Oscar wint voor Beste Scenario, denk ik dat we ze serieus moeten nemen.”

Dat is toch knap lastig, want als we naar The Terminator kijken, dan is het in 2029 waarschijnlijk allemaal al zo’n beetje voorbij.

Share this post