Las Vegas is een stad van diepe dalen en hoge pieken. Niet alleen in letterlijke zin. De stad ligt verscholen in een diep, heet, woestijndal achter een bergketen met pieken die boven de 3,5 kilometer uitstijgen. Tot zover de geografie. Afgelopen weekend werd in de gokstad voor het eerst in 41 jaar weer een Formule 1 Grand Prix verreden. Ook dat werd een evenement met hoge pieken en diepe dalen. Van een afgelaste vrije training en het naar huis sturen van publiek tot en met een enerverende race die veel racefans in de vroege zondagochtend enthousiast aan de buis gekluisterd hield. Maar, zoals alle feestjes, lijkt ook de Las Vegas Grand Prix met een kater te eindigen. Niet op sportief gebied, maar met talloze schadeclaims van ontevreden toeschouwers.
Het begon vrijdagochtend, Tijdens de eerste vrije training werd na amper acht minuten de rode vlag gezwaaid. Een van de tientallen dichtgelaste putdeksels bleken niet bestand tegen de zuigende kracht van een met 340 kilometer per uur voorbijrazende Formule 1 bolide. Het gevolg: de stalen putten werden letterlijk uit het asfalt gerukt en zorgden voor heel wat honderdduizenden euro schade aan de Ferrari van Carlos Sainz en Alpine van Esteban Ocon. Gelukkig bleef het bij materiele schade!
Daardoor werd de eerste vrije training afgelast en kon de tweede vrije training pas uren later van start gaan. Alle putten moesten eerst volgestort worden met beton. Toen de tweede vrije training – die voor de teams met een half uur verlengd werd – eindelijk kon starten was het al diep in de nacht in Las Vegas en waren de tribunes al leeg. Niet omdat de toeschouwers moe en onvoldaan naar bed gingen, maar omdat de organisatie van de Las Vegas Grand Prix besloten had dat de tribunes ‘om veiligheidsredenen’ leeg moesten.
Uiteraard zorgde het gedoe rondom de putdeksels ook voor de nodige leuke posts op X. Zelfs de Teenage Mutant Ninja Turtles werden erbij gesleept…
Dat bericht werd uiteraard niet door elke fan met gejuich ontvangen. Ik bedoel, de ticketprijzen voor een bezoekje aan het circuit in Las Vegas waren al exorbitant hoog – drie tot tien keer duurder bij dan de andere races. En als je voor 1000 dollar in totaal 8 minuten hebt kunnen kijken naar een paar voorbij razende F1 bolides, gevolgd door urenlang wachten op de volgende race-actie om vlak daarvoor te horen dat je ‘on veiligheidsredenen’ de tribune moet verlaten, dan ben je niet blij.
Van de organisatie kregen de gedupeerde toeschouwers echter geen excuus. Alleen een tegoedbon voor 200 dollar die ze konden besteden in de officiële merchandise store van de F1. Ik kan je uit ervaring vertellen dat je voor 200 dollar amper een petje van Max en een Red Bull shirt kunt kopen, maar dit ter zijde.
Het gevolg is nu dus dat gedupeerde fans een advocatenkantoor gevonden hebben – Amerika kennende stonden die advocaten waarschijnlijk vrijdagnacht al bij de uitgang visitekaartjes uit te delen – om de eigenaar van de Formule 1, Liberty Media, aan te klagen en een schadevergoeding te eisen. Formeel heeft het betreffende advocatenkantoor uit hoofde van 35.000 toeschouwers een zogenoemde ‘class action’ zaak aangespannen. Daarin eist men 30.000 dollar per toeschouwer. Voor het ticket, en andere geleden schade, zowel financieel als emotioneel.
Of die claim stand zal houden is natuurlijk de vraag. Het is wel Amerika natuurlijk, waar een te heet geserveerde kop koffie al miljoenen kan opleveren, zo weet McDonald’s uit ervaring. Los van wat de rechter, als het ooit zover komt, hierover oordeelt, ben ik in ieder geval van mening dat Liberty Media de toeschouwers minstens de betaalde ticketprijs moet teruggeven. En dan niet als een ‘tegoedbon’. Enfin, wordt wellicht vervolgd!