De Super Bowl is traditioneel gevuld met magische momenten. Dat heeft doorgaans voor ons Europeanen weinig met American Football te maken, want de meeste mensen hebben geen idee wat er op dat veld gebeurt en gaan er zeker niet voor opblijven.
Op zich jammer, want als je de regels eenmaal snapt is het best een leuk spelletje en dit jaar was het wel heel spannend. De Philadelphia Eagles hebben tegen alle verwachting in de gedoodverfd favoriete Patriots uit New England geklopt. Die Patriots hadden in de laatste vier jaar al drie keer gewonnen, dus dat werd een moeilijke wedstrijd.
Maar winnen deden ze, die Eagles, met als gevolg een massaal feest door de Eagles-fans op de straten van Minneapolis. Of ja, feest: de fans van de Eagles staan niet bekend om hun zachtaardigheid en zoals veel mensen al verwacht hadden begonnen ze na het vertrekken uit het stadion al snel aan een soort vernielingstocht door Minneapolis die een heel aantal auto’s, lantaarnpalen en winkelruiten heeft gekost.
Wat de schade uiteindelijk gaat zijn horen we vast binnen een paar dagen vanuit Minneapolis, maar het blijft toch apart hoe zo’n grote feestende groep mensen toch vaak van ‘dansen in de straat’ naar ‘laten we etalages gaan slopen’ en zelfs ‘ik ga paardestront eten!’ blijkt te kunnen gaan. Bi-zar.
Even terug naar het begin, want bij de Super Bowl hoort naast de commercials ook het entertainment. Als eerste was P!nk aan de beurt om het volkslied te zingen. Dat deed ze natuurlijk prima, maar er was even een momentje toen ze op camera vlak voordat ze begon een kauwgum op het veld leek te gooien. Dat bleek achteraf een hoestsnoepje, maar het was wel even een dingetje.
Het grote entertainment was natuurlijk de halftime show, deze keer verzorgd door Justin Timberlake. Dat optreden was an sich prima, maar deed toch heel wat stof opwaaien. Hij kwam al uit de startblokken met Rock Your Body, het nummer dat in 2004 voor Nipplegate veroorzaakte voor Janet Jackson. Die heeft daar lang last van gehad, terwijl Timberlake ongestoord verder kon met zijn carrière. In de tijd van #metoo geen heel handige keuze.
Ook kon Timberlake het niet laten om een eerbetoon aan Minneapolis’ gouden zoon Prince te brengen. Hij speelde ‘I would die 4 you’ en Prince was daarbij te zien als hologram. Werd ook niet echt gewaardeerd, want als iemand een hekel had aan dat soort technologie was het Prince wel. Maar goed, verder ging het optreden los van wat geluidsproblemen spectaculair los, zeker voor één jongetje dat het klaar heeft gekregen om mid-optreden een selfie te regelen met Timberlake. Nice!
Maar goed, een Super Bowl is geen Super Bowl zonder een berg aan gave commercials en teasers voor nieuwe films en series die er aan komen, dus die moet je zeker ook even bekijken. Al met al was het er eentje die – om meerdere redenen – niet snel vergeten zal worden.
[Afbeeldingen © NBC]