26.12.2020
Entertainment

​Deze series bingewatch je volledig in één dag

By: Laura Jenny

BlogEntertainment

Zoek je nog iets leuks om te doen op Derde Kerstdag? Heb jij nog iets nodig om je kater te overleven op 1 januari? Geen probleem, we hebben de beste series gevonden die je in een dagje geheel kunt kijken. Een bingewatch waarbij je precies weet waar je aan toe bent: kortom, de perfecte reddingsboei voor een kater of een coronadepressie.

Firefly

Het wordt vaak genoemd als serie die nooit had mogen eindigen, hoewel The Mandalorian met zijn thema’s er eigenlijk wel een goed alternatief voor is: Firefly. Deze serie uit 2002 bestaat uit 11 afleveringen en is gemaakt door The Avengers-regisseur Joss Whedon. De kracht van Firefly is dat het een westernserie is die zich afspeelt in de ruimte én waar ook nog een gezonde dosis humor inzit. Nathan Fillion heeft zich onsterfelijk gemaakt in de hoofdrol van Captain Mal Reynolds.

Sharp Objects

Een iets minder vrolijke, luchtige serie, dat is Sharp Objects. Deze duistere vertelling gebaseerd op het boek van Gillian Flynn (bekend van Gone Girl) gaat je niet in de koude kleren zitten. Man of Steel-actrice Amy Adams is in deze psychologische thriller een journalist die naar haar oude hometown terug moet om een moord te onderzoeken. Ze is echter zelf niet de meest stabiele persoon en dat zie je langzaamaan steeds duidelijker worden in deze indringende serie van 8 afleveringen.

Freaks and Geeks

Als je een beetje houdt van de film The Breakfast Club, of als je simpelweg nieuwsgierig bent hoe James Franco en Seth Rogen er twintig jaar geleden uitzagen, dan zit je goed met Freaks and Geeks. De achttien afleveringen zijn in 1999 uitgebracht en hierin volgen we een groep middelbare scholieren die niet bepaald de populaire quarterback-types zijn, maar juist alternatieve, geeky types. We weten natuurlijk allang dat dat veel leukere mensen zijn, maar dat wordt nog eens benadrukt in het soms dramatische maar vaak ook heel grappige Freaks and Geeks. Heb je trouwens helemaal de smaak te pakken, dan kun je er ook nog een seizoen (10 afleveringen) Everything Sucks op Netflix achteraan kijken. Dat is aanzienlijk minder goed, maar wel net zo high school.

Band of Brothers

Hoewel deze serie al wat ouder is (2001), mag je deze eigenlijk niet missen. Het feit dat het een samenwerking betreft tussen Tom Hanks en Steven Spielberg zou al voldoende moeten zijn om de reeks nu aan te zetten. Band of Brothers is gebaseerd op waargebeurde verhalen, zoals opgetekend door historicus Stephen E. Ambrose. De serie focust op de ‘Easy’-company die bij de luchtmacht van de Verenigde Staten werkzaam was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wederom een vrij zwaar onderwerp, maar juist door het broederschap zitten er ook veel mooie momenten in deze prachtige serie (die er trouwens 13 miljoen dollar aan productiekosten per aflevering doorheen joeg, voor 10 afleveringen).

The Get Down

De schrijver van dit stuk heeft er zelfs een tattoo van: de serie The Get Down op Netflix. Deze reeks speelt zich af in de jaren ‘70 en heeft een grote West Side Story-achtige vibe. Na elf afleveringen is de serie op zijn einde gelopen. Het is gemaakt door Romeo + Juliets Baz Luhrmann en draait om een groep tieners die worstelt met het leven in de Bronx. Justice Smith speelt een geweldige rol, namelijk die van hoofdrolspeler Ezechiel Fuguero. De poëtisch ingestelde jongeman is niet alleen tot over zijn oren verliefd, hij is het ondertussen muzikaal aan het maken met zijn vrienden. Het is een vrij theatrale serie met veel muziek en natuurlijk die geweldige jaren ‘70-stijl.

When They See Us

When They See Us kon niet op een beter moment verschijnen. Juist nu de wereld zich bewuster wordt van Black Lives Matter verscheen er op Netflix een serie die pijnlijk blootlegde dat het meer is dan slechts een leus of heel duidelijk racisme. Het zit hem soms juist in de kleine details. Hoe zoiets compleet uit zijn verband kan worden getrokken, met het verpesten van meerdere levens van onschuldige mensen tot gevolg, is te zien in When They See Us, een geacteerde serie die is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een zaak uit 1989 over een hardloper in Central Park die was verkracht en voor dood was achtergelaten. Vergeet na de 4 afleveringen niet te kijken naar de recap met Oprah, waarin je onder andere de mannen ziet die dit hebben moeten doormaken.

Chernobyl

Het is tijdens een lockdown waarschijnlijk de beste serie om te kijken om te zorgen dat je binnenblijft: Chernobyl. We hebben deze HBO-parel wel vaker aangeraden, maar we doen het gewoon weer. Chernobyl vertelt het -waargebeurde- verhaal over de kernramp Chernobyl in 1986. We volgen hierin een man die de boel moet onderzoeken, maar nogal weerstand krijgt vanuit de Sovjet. Dat is echter niet het boeiendste aan Chernobyl, want dat is het hele idee dat mensen buiten stonden te kijken naar een kernramp die ze uiteindelijk jaren later nog eens met de dood moesten bekopen. De manier waarop waarheden zijn achtergehouden, mensen er alles aan deden om hun hachje te redden en informatie simpelweg niet werd gedeeld, is bizar om zo aan je voorbij te zien komen in het akelige verhaal van Chernobyl (5 afleveringen).

Share this post