Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Netflix en de NPO hebben een tijdje geleden al uitgesproken dat ze hun krachten verder willen bundelen. Kwaliteitsseries maken waarvoor een behoorlijk budget beschikbaar is. Voorlopig komt de samenwerking nog niet van de grond. Volgens het NRC komt dit doordat de NPO vasthoudt aan eigen regels over uitzendrechten. Eventuele gezamenlijke projecten komen daarom voorlopig niet van de grond. En dat lijkt nogal een gemiste kans, zeker nu de concurrentiestrijd om de ‘on demand kijker’ is losgebarsten.
Historische series
We weten niet om welke series het gaat, maar de NPO en Netflix willen hun krachten vooral bundelen voor de productie van historische series, waarvoor vaak een behoorlijk budget nodig is. Zowel de publieke omroep als Netflix betalen dan een derde van de kosten, waarna het Filmfonds dit aanvult. Het NRC weet te melden dat dit kan oplopen tot 25 miljoen euro en dat is ongeveer 3 keer meer dan het gebruikelijke seriebudget. Een mooie kans voor alle partijen. De Europese Unie wil dat internationale aanbieders van video-on-demand 30% van het aanbod laat bestaan uit Europese producties. Dus ook Netflix heeft belang bij een samenwerking met de NPO.
NPO-series op Netflix
Er zijn al een aantal NPO-series te zien op de streamingsdienst. Als de dijken breken, Overspel, Vuurzee en De affaire bijvoorbeeld. Overigens heeft NPO ook content verkocht aan andere partijen. Onder andere de serie Kinderen geen bezwaar kun je bekijken op Videoland.
De overeenkomst met Netflix om samen nieuwe series te maken, blijft uit. Dit komt door onenigheid over uitzendrechten. De NPO wil dat de series een jaar lang exclusief bij de publieke omroep te bekijken zijn. Netflix vindt een half jaar wel voldoende en dan ‘mag’ de NPO de series ook blijven uitzenden. Toch is dit blijkbaar reden genoeg voor het NPO-bestuur om de samenwerking uit te stellen.
NPO, RTL, Talpa, NOS en De Persgroep willen ook krachten bundelen
Eind augustus verscheen in verschillende media het bericht dat de grooste mediapartijen van ons land juist samen willen werken om de strijd aan te gaan met Netflix en YouTube. Dat kan natuurlijk een van de redenen zijn waarom de samenwerking tussen NPO en Netflix niet van de grond komt. Een kijk-en luisterplatform, opgezet door de grootste mediapartijen van ons land, moet gaan concurreren met bestaande streamingdiensten. Er ligt zelfs al een principeafspraak die door de Tweede Kamer moet worden besproken. Minister Arie Slob nam het initiatief voor gesprekken omdat er veel druk ligt op het Nederlandse medialandschap.
We zijn benieuwd hoe en of de samenwerking tussen NPO en Netflix van de grond komt.
Verder lezen over Netflix
Gaming04.11.2024
Netflix stopt met interactieve series
Entertainment04.11.2024
De ‘echte’ Ferry wil Netflix aanklagen om Undercover
Entertainment31.10.2024
Nieuwe Squid Game seizoen 2-teaser geeft glimp van spellen
Entertainment28.10.2024
Hilarisch moment in een film? Bewaar ze nu met Netflix Momenten
Entertainment25.10.2024
Drie redenen om The Remarkable Life Of Ibelin te kijken op Netflix
Gaming24.10.2024
Netflix Games review: The Case of the Golden Idol doet je goed
Gaming18.10.2024
Netflix Games Review – Battleship leert je op speelse wijze Zeeslag
Entertainment18.10.2024