Disney had dit jaar heel wat hits te pakken. Er wordt wel geklaagd over het uitblijven van grote stromen aan goede en nieuwe content, maar zo terugkijkend op het jaar valt toch wel op dat Disney+ genoeg succesverhalen te vertellen heeft over 2024. Dit zijn de beste films en series op Disney+ dit jaar.
Het was een feestje om te horen dat de populaire X-Men-cartoon uit de jaren ‘90 terugkwam. Het heeft immers de meest epische soundtrack voor een cartoon allertijden. Daarnaast is het gewoon een geweldige serie en we durven te zeggen: misschien wel de beste vertolking van de X-Men-comics ooit. Het is spannend, er gebeurt van alles en de animatiestijl is heel gaaf.
Jung Kooks documentaire wordt enorm goed beoordeeld en met het enorme leger aan K-Pop-fans is het soms moeilijk te zeggen of die beoordeling klopt, maar zelfs als dit een matige docu was, dan was het alsnog interessant om te kijken. Jung Kook is waarschijnlijk de grootste K-Pop-artiest ooit, maakt deel uit van BTS en is ongeveer de belichaming van K-Pop-cultuur. Alleen al om die reden is deze docu een must-watch, want het is ontzettend populair.
Elders in Azië zien we iets heel anders: Shogun. Het is geen documentaire, het is een live-actionserie, en wat voor een. Historisch drama met de hoofdletter D. We bevinden ons in deze serie in het 17e eeuwse Japan, waar twee belangrijke figuren worden gevolgd. Enerzijds de krachtige Japanse Yoshi Toranaga en anderzijds de Engelse John Blackthorne. Die laatste komt in Japan terecht na een schipbreuk. Deze serie biedt werkelijk prachtige beelden van een van de mooiste landen ter wereld. En, goed om te weten: dit is niet alleen maar fictie, het werd losjes gebaseerd op echte gebeurtenissen zoals beschreven in het boek van James Clavell.
Rivals is leuk omdat het een serie is over televisie in een tijd dat het medium er nog heel anders bijstond. Het is 1986, het is het Verenigd Koninkrijk en er wordt gestreden om een uitzendlicentie. Dat alles valt je in eerste instantie waarschijnlijk niet eens op, omdat er ondertussen zoveel doldwaze dingen gebeuren, waaronder affaires, een enorm luxe leven en ingewikkelde overige relaties. Rivals is een chaotische vertelling, maar dat past helemaal bij het tijdsbeeld en het lastige parket waarin de hoofdrolspelers zich bevinden.
Agatha All Along krijgt wat ons betreft niet genoeg liefde. Het is een lekker uit de pas lopende serie waarin je aan het begin van de Witches Road geen idee hebt dat het gaat eindigen zoals het eindigt. Het heeft in tegenstelling tot wat je misschien zou denken niet alleen maar met een stel vrouwelijke heksen te maken: er komt veel meer kijken bij deze serie. Is het heel erg Marvel? Dat niet, maar dat is misschien juist wel de kracht van deze serie, die uiteindelijk zelfs echt raakt.
We genieten van Star Wars: Skeleton Crew, dat draait om een groepje kinderen die op zoek zijn naar de manier om thuis te komen, nadat ze op een andere planeet terechtkwamen. Ze ontmoeten tijdens hun avontuur diverse vreemde vogels, waaronder een personage gespeeld door Jude Law, waar ze waarschijnlijk een boek over kunnen schrijven (eer ze eenmaal ouder zijn). Het leukste aan Skeleton Crew is dat ET-achtige gevoel van een aantal kinderen die op een soort avontuur gaan. De maker heeft ook gezegd dat hij zich hevig heeft laten inspireren door The Goonies en dat geloven we meteen. Een heerlijke sfeer die het kind in je naar boven haalt.
Jazeker, er staat ook een Nederlandse serie op Disney+. Het aanbod is niet groot als het om Nederlandstalig gaat, maar dit jaar verscheen het ontzettend interessante Nemesis, waarin we meer leren over bedrijven die vage belastingconstructies gebruiken op vreemde adressen. De brievenbusfirma’s. We houden van Romana Vrede en Lies Visschedijk in deze serie waarin het probleem steeds erger uit de bocht spint. Sterker nog, het is niet een probleem, er komt steeds meer terecht in de neerwaartse draaikolk om een bepaalde Officier van Justitie…
Queenie is niet de beste serie ooit, maar wij hebben hem hoog zitten omdat het wel goed in elkaar is gezet. De serie is gebaseerd op het boek van Candice Carty-Williams en draait om een Jamaicaans-Britse vrouw in Londen. Ze lijdt aan datgeen waar veel mensen met twee nationaliteiten en/of culturen mee kampen: ze voelen zich niet 100 procent thuis in de ene cultuur en niet 100 procent in de andere. Queenie besluit daarop ook nog eens wat keuzes te maken die misschien niet zo verstandig zijn. Een heel rake serie met heerlijke accenten.
John Williams is een levende legende: hij componeerde de muziek van menig favoriete film, waaronder Harry Potter, Star Wars, E.T., Indiana Jones en Saving Private Ryan. Steven Spielberg is dol op zijn werk en we zijn blij hij nog steeds maar doorgaat, terwijl hij inmiddels de zeer respectabele leeftijd van 92 jaar heeft bereikt. Iconische melodieën en zware strijkpartijen die je de rest van je leven niet vergeet.
Hij maakte niet alleen poppen die uiteindelijk zouden uitgroeien tot geliefde personages uit Sesamstraat en The Muppets: Jim Henson was vooral een verhalenverteller, een man die enorm creatief was. Soms zelfs zo creatief dat het bijna storend was voor de mensen om hen heen. Hoe ging hij te werk, wat voor man was het, wat gebeurde er met zijn imperium? De documentaire Jim Henson Idea Man is de moeite waard om te kijken, ook als je niet heel veel met de poppen hebt.
Over Deadpool & Wolverine is al heel veel geschreven, maar uiteindelijk is alleen al de introsong en wat er dan allemaal op je netvlies voorbij komt al een reden om deze film aan te raden. Ryan Reynolds en Hugh Jackman doen het ontzettend tof samen en nu Deadpool onder de paraplu van Disney zit, is hij niet eens zoveel minder grof. Ook is er veel geld om geweldige sets en kostuums te bouwen, waarvan we gelukkig ook veel zien in deze film. Mogen we het een superheldenfilm noemen? Zeker, helemaal dankzij de diverse superhelden die zich tijdelijk bij Deadpool en Wolverine voegen. Go Channing!
Inside Out 2 brengt een heleboel nieuwe emoties naar het brein van Riley, het meisje uit het eerste deel. Ze is namelijk dat kleine meisje niet meer: ze is een tiener geworden, met alle gevolgen van dien. Kunnen de bekende emoties de verandering en de bijkomende emoties een beetje de baas? Inside Out 2 is weer een feest van synoniemen voor ‘grote mensen’-problemen en wordt weer op heel knappe wijze gebracht om het voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen de moeite waard te maken.
The Bear is een geweldige serie over het wel en wee in de keuken in een restaurant in New York. Het draait om broers die elkaar van alles verwijten, mislukte huwelijken en natuurlijk de mooiste, lekkerste gerechten. Jeremy Allen White neemt zijn rol heel serieus en daar kunnen we elke ruzie, elke zucht, elke slurp weer van meegenieten. En dat doen we volop.