Deze week is het eindelijk zover. Na veel hype is eindelijk Christopher Nolans nieuwe film uit: Oppenheimer. In tegenstelling tot het sci fi-verhaal Tenet (zijn vorige blockbuster) is Oppenheimer gebaseerd op waargebeurde feiten. Dit zijn vijf redenen om als de wiedeweerga naar de bioscoop te gaan.
Het schijnt dat deze film in Japan niet in de bios draait en dat is ergens voor te stellen: het gaat immers om de man die verantwoordelijk is voor de verschrikkingen in Hiroshima en Nagasaki tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat echter niet zomaar om een verhaal over iets dat is geweest. Het is zelfs niet eens alleen een waarschuwing dat we vooral niets meer met kernwapens moeten doen. De regisseur is duidelijk: als je een uitvinding doet, dan moet je je verantwoordelijkheid nemen. En daarbij doelt hij niet per se op kernbommen: hij heeft het dan over de huidige gekte rondom kunstmatige intelligentie (dat toevallig ook de inzet is van de grote Hollywoodstaking waarvan de Britse première van de film ook last had). Hoe dan ook, zelfs vooraanstaande wetenschappers zijn bang dat er bij AI nog wel eens een Oppenheimer-moment kan komen.
Als je een kaartje voor de bios koopt, dan hoop je ten eerste dat je naar een goede film gaat, maar je kunt ook op een andere manier veel waar voor je geld krijgen. Oppenheimer laat je namelijk lekker lang in de roodfluwelen stoelen zitten. De film duurt 3 uur. En dan is het ook nog eens een heel sterke film, als we de reviews mogen geloven. Niet vergeten om vooraf niet teveel te drinken, om een wc-bezoek te voorkomen. Maar neem wel wat drinken mee voor deze lange kijksessie.
De man heeft zich onsterfelijk gemaakt door Peaky Blinders en 28 Days Later, maar dat hij talent heeft, dat weet Nolan al langer. Zo koos hij de Ier eerder al voor The Dark Knight en Inception, maar nu krijgt hij de hoofdrol van meneer Oppenheimer, de slimmerik die met zijn uitvinding de hele wereld versteld liet staan, maar ook wist dat hij iets had gemaakt wat onomkeerbaar was. Cillian is een geweldig acteur en zeer geschikt voor deze intens zware rol. Hij is trouwens bepaald niet alleen: Emily Blunt, Marr Damon en Robert Downey Jr. zijn ook in de film te zien.
Je kunt natuurlijk zeggen: zoveel streamingdiensten, ik kijk deze flick wel als hij daarop uitkomt. We raden het je niet aan. Niet alleen biedt de bioscoop een heel andere ervaring omdat het net even wat minder afleiding is, en het een geweldig avondje uit is, maar ook is deze film geschoten in IMAX-formaat. De hele film is op 65 millimeter geschoten en dat maakt hem nog meer de moeite waard om niet alleen naar de bios te gaan, maar specifiek naar de IMAX. Haarscherp.
Er zijn meerdere grote blockbusters deze zomer, maar we durven best te stellen dat Barbie en Oppenheimer de grootsten zijn. En laten die nou op precies dezelfde dag uitkomen. Nolan schijnt er bepaald niet amused over te zijn, maar hij wist toen nog niet dat er zoiets bestond als Barbenheimer. Het idee is dat je deze film double billt met Barbie. En dan, vanwege de toch wel deprimerende boodschap, eerst Oppenheimer en dan het ultra-luchtige Barbie erachteraan.
Oppenheimer is vanaf 20 juli te zien in de bios