Entertainment23.03.2019

5 Netflix docu’s uit 2019 die je gezien moet hebben


Netflix komt met steeds meer eigen materiaal en daar zitten heel mooie, bijzondere en schokkende documentaires tussen. Ben je even klaar met het kijken naar een serie? Het aanbod aan docu’s is enorm en er verschijnen regelmatig nieuwe op de streamingsdienst.

Wij geven je 5 tips voor documentaires uit het aanbod dat in 2019 op Netflix is gekomen. Natuurlijk vertellen we ook waarom je deze op je ’to watch’ lijstje moet zetten.

1. Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes

Deze Netflix original bestaat uit 4 afleveringen en vertellen het verhaal van seriemoordenaar Ted Bundy. De documentairereeks geeft een heldere opsomming van feiten en gebeurtenissen van zijn geboorte tot executie in 1989. Ook zijn opzienbarende ontsnappingen en rechtszaak komen voorbij. Toen Bundy in de dodencel zat, sprak hij meerdere keren met journalisten en dit materiaal komt ook terug in de documentaire. Vlak voordat hij geëxecuteerd werd bekende Bundy meer dan 20 moorden. Het totaal aantal door hem vermoorde personen is officieel niet bekend, maar ligt waarschijnlijk veel hoger dan 20. Experts schatten dat aantal zelfs op rond de 100. De documentaire krijgt een 7.9 op IMDb en is wat ons betreft de moeite van het kijken zeker waard.

2. The Dissapearance of Madeleine McCann

Sinds vorige week is de documentaire over de verdwijning van de 3-jarige Madeleine McCann op Netflix te zien. Het meisje verdween in 2007 spoorloos in Portugal, toen het Britse gezien hier op vakantie was. Er is, na al die jaren, nog steeds maar heel weinig bekend over haar verdwijning. Allerlei theorieën doen de ronde en die worden door experts belicht in de documentaire. Acht afleveringen lang kun je kijken naar de details rondom de verdwijning. De ouders van het meisje hebben niet meegewerkt aan de documentaire, omdat zij het onderzoek van de politie niet willen belemmeren. Ze vertellen verder ook niet wat zij van de serie vinden en geven aan geen interviews te willen geven.

3. FYRE: The Greatest Party That Never Happened

Van een heel andere orde is de veelbesproken documentaire over het FYRE festival. Het moest een exclusief feest worden met beroemdheden, modellen en grote artiesten. Uiteindelijk draaide het festival uit op een enorm fiasco en is het nooit echt begonnen. Dat viel natuurlijk niet in goede aarde bij de bezoekers, die al vrij snel na aankomst op de Bahama’s aan hun lot werden overgelaten. Billy McFarland was de initiatiefnemer en organisator van FYRE en in de documentaire zien we ook goed dat hij in zijn grootheidswaanzin enorme steken heeft laten vallen. Inmiddels zit McFarland in de gevangenis en is veroordeeld voor fraude. De documentaire geeft een goed en schokkend beeld van wat er fout is gegaan voor, tijdens en na het ‘festival’. Slechts 1 aflevering van 1,5 uur was nodig om het drama rondom FYRE samen te vatten.

4. Larry Charles’ Dangerous World of Comedy

“De legendarische comedyschrijver en regisseur Larry Charles reist de wereld rond op zoek naar humor op de meest ongebruikelijke, onverwachte en gevaarlijke plaatsen”, zo meldt Netflix over de documentaireserie, die bestaat uit 4 afleveringen. In de eerste aflevering onderzoekt Larry hoe het gesteld is met de humor en zelfspot in Irak en of er nog ruimte is om te lachen in het door Ebola getroffen land Liberia. Als kijker word je meegenomen in de soms heftige verhalen van comedians over de hele wereld. We zien dat humor troost kan bieden en stress verlichten. Een feel-good comedyserie die je bovendien meeneemt op reis naar gebieden waar je zelf waarschijnlijk niet snel komt.

5. Drive to Survive

De documentaire over het Formule 1-seizoen van 2018 is sinds begin maart te zien op Netflix. In de docu volgen we coureurs voor, tijdens en na races en zien we ook hoe het er achter de schermen en in de teams aan toe gaat. Een compleet F1-seizoen lang heeft Netflix benut om alle beelden te kunnen schieten. Daardoor zie je goed met welke frustraties, blije momenten en teleurstellingen de coureurs, hun teams en omgeving worstelen. En hoe groot en belangrijk de rivaliteit tussen de teamleden eigenlijk is.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

...