De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Privacy zal altijd een punt van discussie blijven dat samenhangt met ontzettend veel variabelen. De ene vindt het totaal niet erg om allerlei informatie op het web achter te laten, terwijl de ander zich het liefst opsluit en niks naar buiten brengt. Toen afgelopen jaar een PhD student dit via Facebook naar de CERN group stuurde bracht dit de grondleggers van het internet aan het denken: ‘I am very concerned about the privacy issue, and I was wondering what I could do about it.’
Er volgde een massale respons, gevolgd door een bijeenkomst, en na het bundelen van alle kennis van informatica en natuurkunde zag ProtonMail het daglicht, een gmail-achtige e-mail dienst die gebruik maakt van end-to-end codering, waardoor het onmogelijk wordt voor partijen als de NSA het te monitoren.
Protonmail is overigens niet de eerste e-maildienst die zijn entree maakt. Velen zullen direct vraagtekens zetten bij de dienst, want hard roepen dat deze veilig is, kan in de praktijk nog wel eens anders uitpakken. Toch is een bijkomend feit dat de servers van de dienst in Zwitserland, staan wat betekent dat veiligheidsdiensten al een stuk lastiger kunnen meekijken.
Veilig mailen zonder logs of trackings
Verder wordt de informatie die omgaat in de mailings niet opgeslagen op de servers. Ook worden er geen logs of trackings van de mails bijgehouden. Mocht je dit als gebruiker niet goed genoeg vinden, dan kun je altijd na een tijdje de berichten verwijderen.
Desondanks al deze mooie beloftes, is er door de early adopters al kritiek geleverd. Protonmail is namelijk niet gebaseerd op open source waardoor de zelfvernietigingsfunctie bij bepaalde mails niet te controleren is.
Aanmeldingsstop door drukte
De meesten laten zich hier echter niet door tegenhouden. De afgelopen dagen is Protonmail in populariteit gestegen en zelfs de servers waren afgelopen week overbelast. Mocht je interesse hebben in Protonmail, dan zul je toch even moet wachten. Op dit moment worden door de vele aanvragen even geen nieuwe gebruikers toegelaten.
Verder lezen over Privacy
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024