21.03.2017
Cybercrime

Wikileaks houdt onze veiligheid gegijzeld en niemand doet wat

By: Patrick Smeets

BlogCybercrime

Wikileaks gaf begin maart een paar duizend documenten vrij waarin de methodes en strategieën van de CIA werden blootgelegd, de zogenaamde Vault 7-files. Daar zaten allerlei nuttige hacks tussen zoals manieren om in iOS, Android en Windows Phone-telefoons te komen. Vlak na het verschijnen van de documenten zei Wikileaks dat ze ook zouden helpen om de lekken te dichten, in samenwerking met de betroffen bedrijven. In eerste instantie leek dat heel goed nieuws.

Voorwaarden

Apple, Google en Microsoft (en wij) zijn er echter achter gekomen dat Wikileaks niet van plan is om zomaar te ‘helpen’ met het dichten van de lekken. Daar zijn, zo weet Motherboard, voorwaarden aan verbonden. Julian Assange heeft deze week een email gestuurd naar de bedrijven met zijn eisen.

Wat die eisen zijn is niet duidelijk, maar de eis die wel boven water is gekomen is dat de lekken, als ze vrij zijn gegeven, binnen 90 dagen moeten worden gedicht. Dat is op zich een prima eis, maar het is er maar één van de vermoedelijk vele. Het probleem is echter dit: elke dag dat Wikileaks deze ordinaire gijzeling volhoudt blijven onze apparaten lek.

Als de organisatie zo begaan was met vrijheid en informatie hadden ze die meteen kunnen doorgeven, zodat de makers van onze smartphones daarmee aan de slag konden.

Tussen wal en schip

Niet alleen dat, de bedrijven zelf zijn ook moeilijk aan het doen, want de ‘hulp’ die Assange aanbiedt is feitelijk gezien illegaal en dus moeten de juridische afdelingen eerst nog steggelen of ze de informatie wel willen hebben. De CIA helpt ook niet mee, want die hopen wellicht dat Wikileaks niet meteen alles doorgeeft en zal proberen er uit te halen wat ze kunnen totdat de gaten gedicht zijn.

Dat dit überhaupt een issue is gaat wel heel ver, want uiteindelijk zijn wij als consumenten allemaal het slachtoffer van dit steekspel. Zo zie je maar weer: of het nu vrijheidsvechters, geheime diensten of grote bedrijven zijn, niemand heeft de belangen van de gewone burger voorop staan.

[Afbeelding © Al – Fotolia]

Share this post