09.06.2018
Cybercrime

Wat moet je doen als je gehackt bent?

By: Redactie Dutchcowboys

BlogCybercrime

We staan er niet dagelijks bij stil, dat hackers ieder moment kunnen toeslaan. Hacken lijkt ook steeds ‘ makkelijker’ te worden. Onder jongeren zou je hacken het nieuwe gamen kunnen noemen. Jongens of meiden die er een sport van maken om in te breken in computers of systemen. Vanaf hun slaapkamer kunnen ze urenlang doorgaan en na verloop van tijd leren ze steeds beter hacken. De toenemende interesse voor hacken en de digitalisering maken de risico’s groter dat je een keer gehackt gaat worden. We weten lang niet allemaal wat er gedaan moet worden bij een mogelijke hack. Daarom brengt het Nederlands Cyber Collectief een ‘eerste hulp bij hack-poster’ uit.

ehbh
ehbh

Poster

Op deze poster staat stap voor stap uitgelegd wat je moet doen in case of hack emergency. De poster is gratis en overzichtelijk, en duidelijkheid staat voorop. Denk vooral niet dat het toch al te laat is als je gehackt bent, want de stappen kunnen ook zorgen dat de schade niet erger wordt of toekomstige herhaling voorkomen. Als je nooit bent gehackt, is het ook een bruikbare handleiding, om paniek in de toekomst voor te zijn. De poster is gratis op te vragen per post. Er is ook een online stappenplan.

Het stappenplan is opgesteld door meerdere stakeholders. Onder andere ESET Nederland, Nationale-Nederlanden, Solv Advocaten, Winmag-Pro en Meld Misdaad Anoniem hebben de inhoud onderschreven.

Wat moet je doen bij een hack?

Een belangrijke eerste stap is om je apparaat niet uit te zetten. Als je dit wel doet, gaat er misschien belangrijke informatie verloren. Een tweede stap is om direct de verbinding met wifi te verbreken. Niet alleen het gehackte apparaat, maar ook de andere apparaten. De derde stap is het raadplegen van de doe-het-zelf-tips per hacktype.

Om herhaling te voorkomen, kun je contact opnemen met de Cyberwacht. Verder is het ook van belang om aangifte te doen bij de politie. Zo kan de dader worden opgespoord en is er een bewijs voor de verzekeraar.

[Afbeelding © Nederlands Cyber Collectief]

Share this post