Cybercrime04.07.2022

​Vorm ik zelf het grootste risico voor de cyberveiligheid van mijn bedrijf?


Voor hightech bedrijven is IT core business. Om aan de alsmaar stijgende vraag te kunnen voldoen en klanten goed te kunnen bedienen, streven zij naar de hoogst mogelijke beschikbaarheid van systemen en wordt er continu geïnnoveerd. Tegelijkertijd zijn deze bedrijven vanwege hun technologische aard vaak een (makkelijker) doelwit voor cybercriminelen. Juist bij deze bedrijven is de impact van cybercrime hoog, met name door het waardevolle intellectuele eigendom dat zij bezitten. Zij hebben op dagelijkse basis te maken met cyberdreigingen, waarbij onderbrekingen van de dienstverlening verregaande financiële gevolgen kunnen hebben en de bedrijfsreputatie kunnen schaden. Een recent voorbeeld is de zero-day kwetsbaarheid in Microsoft Office Suite, specifiek in Word.

Groot aanvalsoppervlak

Er zijn verschillende redenen waarom juist hightech bedrijven een groter risico lopen op een cyberaanval. Ten eerste, omdat ze een hogere risk appetite hebben. Dit betekent dat ze bereid zijn meer risico te accepteren, om op die manier de omzet te verhogen en sneller te kunnen groeien. Daarnaast maken hightech bedrijven als creators of early adopters gebruik van nieuwe technologieën die vaak nog niet optimaal beschermd zijn, omdat ze nog in ontwikkeling zijn. Ook de open samenwerkingscultuur binnen en tussen deze organisaties maakt hen een makkelijker doelwit.

Hightech bedrijven maken veelal gebruik van lokaal geïnstalleerde oplossingen, omdat ze als early adopter (nog) geen one-size-fits-all cloud oplossing tot hun beschikking hebben. Het risico hiervan is dat lokale innovatieve systemen en applicaties vaak een gebrek aan beveiliging hebben. Daarnaast wordt vaak gebruik gemaakt van highspeed datanetwerken, wat cybercriminelen de mogelijkheid biedt om enorme hoeveelheden data te bemachtigen in een kwestie van minuten. Deze kwetsbaarheden vormen niet slechts een risico voor het hightech bedrijf zelf. Ook partnerorganisaties lopen risico, aangezien de technologie vaak een belangrijk onderdeel is van hun IT-infrastructuur.

Bescherming van intellectueel eigendom

Een cyberaanval is voor elke organisatie een ramp. Op het moment dat een bedrijf de controle over essentiële systemen kwijtraakt, kan dit verregaande gevolgen hebben voor de continuïteit van het bedrijf. Wanneer de software of data echter behoort tot het intellectueel eigendom, is dit nog ernstiger. Na jaren van investeringen kan het verlies hiervan het concurrentievoordeel drastisch verkleinen of zelfs de continuïteit van de organisatie op het spel zetten. Cybercriminaliteit vormt dus een zeer groot gevaar voor (de core van) elke hightech business.

Wat is een zero-day kwetsbaarheid?

De naam ‘zero-day’ kwetsbaarheid verwijst naar het feit dat dit nog niet of recentelijk ontdekte kwetsbaarheden in het netwerk zijn, waardoor er nog geen tijd is geweest de kwetsbaarheid op te lossen. Een zero-day aanval is dus een aanval op een kwetsbaarheid die hackers in feite eerder hebben ontdekt dan de eigenaar van het netwerk of de leverancier van het systeem of de applicatie. Hightech bedrijven zijn hier bijzonder gevoelig voor, daar juist de nieuwe technologieën die zij overwegend gebruiken onontdekte kwetsbaarheden kunnen bevatten.

Het detecteren van onbekende typen kwetsbaarheden is lastig, omdat de meeste beveiligingssystemen erop zijn gericht bekende kwetsbaarheden te herkennen. Wat het detecteren nog lastiger maakt, is dat dit soort kwetsbaarheden veel verschillende vormen kunnen aannemen, zoals problemen met ontbrekende autorisaties, kapotte algorithmes, bugs, enzovoort. Om deze redenen is informatie over misbruik van kwetsbaarheden pas beschikbaar nadat een aanval heeft plaatsgevonden.

Een voorbeeld van een zero-day kwetsbaarheid is die in de software van Zoom voor Windows in 2020. Deze kwetsbaarheid maakte het mogelijk voor een aanvaller om de computer van een slachtoffer op afstand binnen te dringen, bijvoorbeeld door een document naar een slachtoffer te versturen en te vragen deze te openen. Vervolgens kon de hacker de computer overnemen en toegang verkrijgen tot alle bestanden. De situatie maakte voor iedereen duidelijk hoe belangrijk het is om zero-day kwetsbaarheden te voorkomen. Maar hoe doe je dat?

Hoe herken ik een zero-day kwetsbaarheid?

Misbruik van zero-day kwetsbaarheden is het beste te herkennen aan afwijkend netwerkverkeer. Al het netwerkverkeer, of de potentiële zero-day malware, kan worden vergeleken met de informatie in je database van bekende malware. Echter, gaat het bij zero-day kwetsbaarheden per definitie om onbekende type malware, de database zal de nog onbekende kwetsbaarheid dus niet herkennen.

Een andere manier is door te kijken naar hoe netwerkverkeer communiceert met de systemen. Hierbij wordt er in plaats van naar de code van verkeer zelf, gekeken naar de interactie die dat betreffende verkeer heeft met de software. Op basis daarvan wordt bepaald of er verdacht verkeer plaatsvindt. Machine learning kan hierbij worden gebruikt om een standaard voor veilig netwerkverkeer te creëren op basis van data van eerder misbruik en eerdere en huidige interacties met het systeem. Hoe meer data er beschikbaar is, hoe betrouwbaarder de detectie is.

Zodra een kwetsbaarheid gedetecteerd is, is het zaak dat de software zo snel mogelijk wordt gerepareerd. Hierbij wordt een softwarematige patch uitgevoerd om fouten op te lossen en het systeem te updaten. Indien er nog geen patch beschikbaar is, is het belangrijk om systemen af te schermen door deze los te koppelen van het netwerk. Netwerksegmentatie is hier een goede manier voor. Indien het systeem niet loskoppelbaar is, dient misbruik gedetecteerd te worden met actieve bewaking en door maximale blokkades in te stellen op de firewall.

Het goede nieuws is dat hackers tijd nodig hebben om een aanval voor te bereiden, wat betekent dat ze al enige tijd in je netwerk zitten voordat de afpersing start. Een voorbeeld hiervan is de hack van Ticketmaster in 2018, hierbij zaten hackers al 191 dagen in hun netwerk. Dit geeft bedrijven die gebruik maken van realtime detectie de tijd om hackers voor te zijn. Het constant monitoren van het netwerk op verdacht verkeer is dus van groot belang. Een goede manier hiervoor is het gebruiken van een Network Intrusion Detection System. Dit is een netwerk beveiligingstechnologie die erop is gericht pogingen tot aanvallen op kwetsbaarheden in het netwerk te detecteren.

Conclusie

Zodra er kwetsbaarheden in je systeem zitten, bestaat het risico dat hackers slagen in hun pogingen je systeem binnen te dringen. Het is dus van groot belang deze kwetsbaarheden zo snel mogelijk te detecteren en hackers voor te zijn. Juist voor hightech bedrijven is het zeer belangrijk het netwerk 24/7 te monitoren, aangezien hacks een zeer hoge impact hebben, terwijl deze bedrijven tegelijkertijd door de aard van hun organisatie extra kwetsbaar zijn.

Het tijdig herkennen van afwijkend en mogelijk kwaadaardig verkeer om eventuele nieuwe kwetsbaarheden te ontdekken, is dus van groot belang. Hierdoor krijgen cybercriminelen geen kans deze zero-day kwetsbaarheden te misbruiken Slagen zij hier toch in, dan kan de schade beperkt worden door snelle detectie. Realtime inzicht in de netwerkactiviteiten en op die manier altijd controle hebben over je netwerk, vergroot de kans op het voorkomen van en beperken van de schade van zero-day aanvallen en beschermt je intellectuele eigendom maximaal.

Keep your friends close, but your enemies closer.

Dit artikel is geschreven door Aad van Boven, CEO van SecureMe2.

[Afbeelding © Sergey Nivens – Adobe Stock]

...

Verder lezen over Bedrijven

4 dingen om op te letten als je een zaaltje huurt

Een verjaardag, een babyshower, een huwelijk, een tijdelijke oefenzaal met je koor, een zakelijke bijeenkomst: er kunnen talloze redenen zijn om een zaaltje te huren. Het is vaak best een overweging, want het kost geld en er is veel mogelijk. Zo zorg je dat je er geen hoofdpijn van krijgt, maar vooral van profiteert. Dit zijn 4 dingen om op te letten als je een zaaltje huurt.

Lifestyle20.11.2024

4 dingen om op te letten als je een zaaltje huurt

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

Het kabinet heeft voor 2025 plannen voorgesteld om de regeldruk voor mkb-bedrijven te verlagen. Doel is dat ondernemers meer tijd hebben voor het ondernemerschap, innovatie en digitale ontwikkeling. Deze tijd is hard nodig voor de digitale ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijven.

Technology18.11.2024

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

gebrek aan kennis en expertise
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Hun cloudtechnologie voor bedrijven in de hospitalitysector resulteerde in een ongekende groei voor Mews – en dit is nog maar het begin. Nadat het bedrijf begin 2024 de unicorn-status behaalde, is Mews nu uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship. 

Nieuws06.11.2024

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Winnaar van de Top 250 Golden Scaler Award
5 voordelen van een zakelijk postadres voor je bedrijf

Post is door e-mail iets minder belangrijk geworden voor privépersonen, maar voor bedrijven is het nog steeds belangrijk. Nu is dat al een reden om te kiezen voor een zakelijk postadres, maar er zijn meer voordelen die kleven aan zo’n adres.

DC Business11.10.2024

5 voordelen van een zakelijk postadres voor je bedrijf

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Pas op: Google pakt bedrijven met nepreviews op Google Maps

Logisch dat bedrijven die snel willen groeien naar bots of mensen stappen die nepreviews bieden, maar die kunnen daarmee beter stoppen.

Search26.09.2024

Pas op: Google pakt bedrijven met nepreviews op Google Maps

Flintfox lanceert snelle real-time pricing engine nu ook voor SAP-klanten

Flintfox, een specialist in intelligent prijs- en kortingsbeheer, heeft onlangs de lancering van Flintfox voor SAP aangekondigd. Deze nieuwe applicatie vereenvoudigt en versnelt complex prijsbeheer voor SAP-gebruikers met een snelle real-time pricing engine.

DC Business23.09.2024

Flintfox lanceert snelle real-time pricing engine nu ook voor SAP-klanten

5 dingen die altijd goed zijn in een kerstpakket

De zomervakantie loopt op zijn einde en dat betekent dat het werkleven weer begint. Voor sommige mensen betekent dit dat er haastig moet worden gekeken naar allerlei feestdagen die eraan komen: wat doen we met Sinterklaas, organiseren we een kerstontbijt, een nieuwjaarsborrel? En: wat doen we dit jaar in het kerstpakket? Met deze cadeaus zit je nooit verkeerd.

Lifestyle04.09.2024

5 dingen die altijd goed zijn in een kerstpakket

Verder lezen over Hackers

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

ABN AMRO introduceert een extra online hulpmiddel waarmee klanten kunnen controleren of ze echt een medewerker van de bank aan de lijn hebben. Het is een nieuwe functionaliteit die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande hulpmiddelen, waarmee persoonlijke voorkeuren rondom bankieren en veiligheid zijn in te stellen.

Cybercrime30.09.2024

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

heb je echt de bank aan de telefoon?
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie

Verder lezen over Malware

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Wist je dat er al jaren malware in de Play Store van Google staat? Het is zelfs 'bekende' malware, genaamd Mandrake.

Cybercrime31.07.2024

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022

Verder lezen over Security

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Het jaar is bijna voorbij en daarom kijken we naar de trends die we momenteel zien op het gebied van cybersecurity. Waar moet je nou echt voor oppassen dit jaar?

Cybercrime11.11.2024

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Misschien is het je weleens opgevallen? Tips, trucs en tutorials over hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen de gevaren van het internet. Met name Youtube grossiert in video's van computer-influencers die jou wel even fijntjes uit de doeken doen hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen malware of hackers.

Online06.11.2024

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Niet alleen lokale documenten, ook clouddocumenten worden op slot gezet en een proces van chantage volgt: ransomware.

Cybercrime23.10.2024

Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Pas op voor phishing! Je wordt er volop door gewaarschuwd door meerdere campagnes, is dat wel zo effectief?

Cybercrime09.10.2024

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen