Cybercrime10.03.2016

​Vervelende pubers of leergierige hackers?


Responsible Disclosure in het voortgezet onderwijs

Responsible Disclosure komt steeds meer in zwang. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) publiceerde een richtlijn voor overheidsinstanties welke door steeds meer Gemeenten geïmplementeerd wordt. En met succes, zo ontving de gemeente Apeldoorn in de eerste 4 maanden dat ze de regeling hanteerde zo’n 23 tips van experts over beveiliging. Naast de omarming binnen de overheid zien we dat ook steeds meer bedrijven de toegevoegde waarde van een Responsible Disclosure beleid zien en over gaan tot implementatie.

Wat is Responsible Disclosure?

Responsible Disclosure is een initiatief om het wederzijdse vertrouwen tussen organisaties en goedwillende hackers te bevorderen. Het werkt als volgt: een organisatie publiceert een helder beleid over wat hackers kunnen verwachten als ze een beveiligingsprobleem in het informatiesysteem of product van die organisatie melden. In dit beleid geeft de organisatie aan hoe gereageerd wordt op de melding, hoe deze afgehandeld wordt en hoe snel het beveiligingsprobleem verholpen wordt. Daarnaast laten ze duidelijk weten hoe hackers het probleem kunnen melden. Zo wordt bijvoorbeeld vaak gevraagd om alleen kwetsbaarheden via een versleutelde verbinding aan te leveren en nooit en te nimmer persoonsgegevens uit een database te ontfutselen als ‘bewijs’ dat het een reëel beveiligingsprobleem betreft. De – door nieuwsgierigheid gedreven hacker – kan zo een organisatie helpen haar beveiliging te verbeteren zonder zelf het risico te lopen dat deze organisatie juridische stappen zal nemen.

Nieuwsgierige hackers en het onderwijs

Begin dit jaar was het precies 30 jaar geleden dat een hacker onder zijn bijnaam ‘The Mentor’ zijn stuk ‘Hacker’s Manifesto’ publiceerde waarin hij nieuwsgierigheid als een van de kerneigenschappen van hackers positioneerde. Hij geeft daarin af op saaie opdrachten die hij moest maken op de middelbare school maar vertelt ook over zijn passie en wat echt zijn interesse wekte: de computer. Veel informatiebeveiligingsprofessionals zullen zich herkennen in deze nieuwsgierigheid. En wellicht hebben sommige ook in hun jeugdige jaren weleens geëxperimenteerd met de beveiliging van de schoolcomputers.

Uit gesprekken die Deloitte voerde met vertegenwoordigers van het voortgezet onderwijs (in het kader van ons initiatief ‘HackLab High School’) bleek dat de puberhackers scholen voor een dilemma stellen. Aan de ene kant wil het voortgezet onderwijs interesse in technologie aanmoedigen. Het straffen van een leerling die de regels breekt, maar tegelijkertijd zichzelf programmeren, netwerkkennis en ICT-vaardigheden aanleert, voelt niet goed. Aan de andere kant willen scholen voorkomen dat scholieren de privacy van hun medescholieren of de integriteit van de cijferhuishouding schenden. En nog belangrijker: ze willen dat hun leerlingen zich aan de wet houden.

Scholieren die op onbegrip stuiten en bijvoorbeeld buitenproportioneel gestraft worden voor kattenkwaad lopen het risico het verkeerde pad op gestuurd te worden. De scholieren zullen zich gaan bekwamen in anti-forensische technologieën om meer straf te voorkomen maar toch hun nieuwsgierigheid te kunnen blijven najagen. Terwijl een juiste stimulatie via Responsible Disclosure de scholieren helpt zich te bekwamen in skills – zoals rapporteren – die in hun verdere carrière ook zeer nuttig zijn.

De oplossing: Responsible Disclosure op het voortgezet onderwijs als techniek promotor

Kortom, het bovengeschetste dilemma is met een win-win op te lossen. Door op het voortgezet onderwijs een Responsible Disclosure beleid te voeren en dit intern uit te dragen naar de leerlingen, zouden onderwijsinstellingen de dreiging van hackende leerlingen om kunnen zetten in een aanwinst voor hun informatiebeveiliging. Nieuwe leerlingen komen met nieuwe inzichten en zo ontstaat een continue stroom aan tips om de systemen te verbeteren. Daarnaast stimuleert het leerlingen om spelenderwijs hun cybervaardigheden te ontwikkelen, zonder dat ze hiervoor bestraft worden. Daarnaast worden ze zich bewust van wat privacy inhoudt en dat ze verantwoordelijk dienen om te gaan met gevoelige informatie. Tenslotte heeft de maatschappij baat bij de levensles die de leerlingen krijgen aangereikt. Door de ethische omkadering is de kans groot dat als de leerlingen kwetsbaarheden in andere sectoren tegen komen ze dit ook –zoals ze geleerd hebben- netjes zullen melden in plaats van er (mis)gebruik van te maken, kortom een win-winsituatie die wij iedereen van harte aanbevelen.

Wel vraagt dit van de scholen en hun ICT-afdeling een andere houding ten opzichte van deze hackende leerlingen. Zolang ze zich aan de afspraken houden dienen ze niet gestraft te worden, hoe groot en pijnlijk de blunder ook is die ze bloot weten te leggen.

Hackende scholieren, prijs ze de hemel in!

***** Responsible Disclosure tips voor het voortgezet onderwijs *****
Om tot een Responsible Disclosure beleid te komen voor scholen is het belangrijk om de al bestaande Responsible Disclosure regeling specifiek te maken voor de scholieren. Spreek met de scholieren tenminste het volgende af:
* Het testen mag de systemen van de school niet schaden;
* Gevonden informatie mag niet met anderen gedeeld worden;
* Gevonden kwetsbaarheden moeten direct gemeld worden en mogen niet eerst misbruikt worden;
* Het meldpunt voor Responsible Disclosure ligt bij een IT medewerker die een technische inschatting kan maken, deze betrekt altijd de mentor van de scholier bij het beoordelen van het vraagstuk;
* Als de scholieren zich aan de regels houden mogen ze de gevonden kwetsbaarheden aan de directeur presenteren.

Referenties
[1] https://www.ncsc.nl/binaries/content/documents/ncs…

[2] http://apeldoorn.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/ac…
[3] https://responsibledisclosure.nl/achtergrond.html
[4] https://twitter.com/floorter
[5] http://phrack.org/issues/7/3.html#article
[6] http://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/risk/events/hacklab-high-school.html

[Deze blogpost is geschreven door Jeroen Slobbe, Security & Privacy consultant bij Deloitte, en Marko van Zwam, managing partner Deloitte Security & Privacy team.]

...

Verder lezen over Hacken

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

In ieder geval doet LEGO geen uitspraken over hoe dit is gebeurd. Het zegt alleen: “Op 5 oktober 2024 verscheen er kort een ongeautoriseerde banner op LEGO.com.'

Cybercrime07.10.2024

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid

De gratis cursus is bedoeld om je bewuster te maken van wat er allemaal alarmbellen moet doen rinkelen in de toekomst.

Cybercrime02.10.2024

Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid

Grote storing legt DigiD en Eindhoven Airport plat

Een grote storing treft momenteel allerlei overheidssystemen, waardoor Eindhoven airport platligt, DigiD niet werkt en meer. Er zou geen cybercrime bij komen kijken.

Cybercrime28.08.2024

Grote storing legt DigiD en Eindhoven Airport plat

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Wist je dat er al jaren malware in de Play Store van Google staat? Het is zelfs 'bekende' malware, genaamd Mandrake.

Cybercrime31.07.2024

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Het blijft een dilemma: als je slachtoffer wordt van phishing, dan heb je zelf je geld weggegeven: of is dat niet zo eenvoudig te stellen?

Cybercrime21.06.2024

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Verder lezen over Hackers

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

ABN AMRO introduceert een extra online hulpmiddel waarmee klanten kunnen controleren of ze echt een medewerker van de bank aan de lijn hebben. Het is een nieuwe functionaliteit die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande hulpmiddelen, waarmee persoonlijke voorkeuren rondom bankieren en veiligheid zijn in te stellen.

Cybercrime30.09.2024

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

heb je echt de bank aan de telefoon?
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie