Cybercrime02.12.2022

Verbeterde thuisnetwerk-instellingen als bescherming tegen hackers


In de loop van de tijd is onze houding op het gebied van vooruitstrevende netwerktoepassingen verschoven. Stonden aanvankelijk alle deuren wagenwijd open voor allerhande fancy toepassingen. Inmiddels daalt steeds meer het besef in dat veiligheidsdenken boven toegankelijkheidsdenken moet gaan.

De professionalisering van de digitale criminaliteit noopt gebruikers wereldwijd om de uitgebreide toegankelijkheidsopties van hun thuisnetwerken te heroverwegen. Steeds meer configuraties worden ontmaskerd als relatief onveilig en adequatere configuraties worden aanbevolen. Ik doel dan met name op de instellingen van WiFi-routers voor particulieren. Deze worden namelijk nog te vaak voorzien van allerlei default-instellingen die een gemiddelde thuisgebruiker helemaal niet nodig heeft.

WiFi-routers voor particulieren

Zo’n beetje alle potentiële toegangsmogelijkheden staan wagenwijd open, er van uitgaande dat het netwerk erachter wordt ingericht en beveiligd door een team van IT-specialisten. Voor de gemiddelde thuisgebruiker betekent dit een cumulatief risico op onvoorziene en onbedoelde toegangsmogelijkheden (i.c. exploits) die hackers kunnen misbruiken. Dit artikel biedt de doorsnee thuisgebruiker daarom een aantal concrete handvatten om WiFi-routers adequater te configureren met optimale veiligheid als belangrijkste uitgangspunt!

Verander standaard wachtwoorden van routers en slimme IoT-toepassingen

Het is in eerste instantie belangrijk om afzonderlijke sterke wachtwoorden te kiezen voor alle routers, WiFi-services, slimme IoT-toepassingen (Internet of Things-apparaten) en gekoppelde internetaccounts. Verander met name ook de standaard wachtwoorden van zowel router als WiFi, omdat het bekend is dat er lijsten circuleren met standaard router- en WiFi-wachtwoorden.

IoT-toepassingen met een inherent zwakke beveiligingsarchitectuur kun je maar beter überhaupt niet verbinden over de WiFi-router, omdat ze de beveiliging van het gehele thuisnetwerk kunnen compromitteren als ze worden gehackt. Denk daarbij met name aan goedkope of low-tech slimme toepassingen zoals onder meer sextoys, speelgoed en verlichting.

IoT-toepassingen altijd verbinden over het WiFi-gastnetwerk

Je hoeft slimme IoT-toepassingen echt niet allemaal te mijden, maar sluit niet klakkeloos alles aan, voordat je je op zijn minst enigszins hebt verdiept in de betrouwbaarheid van de desbetreffende fabrikant. Tenslotte is het voor de netwerkveiligheid beter om IoT-toepassingen altijd te verbinden over het WiFi-gastnetwerk. Het WiFi-gastnetwerk is om voor de hand liggende redenen namelijk extra goed beveiligd.

Uitschakelen van Universal Plug and Play

Het is verstandig om UPnP (Universal Plug and Play) standaard uit te schakelen binnen Windows alsmede op routers. Hiermee blokkeer je een belangrijke sluiproute voor binnengekomen malware om het thuisnetwerk te infecteren. Tenzij je een uitgebreider thuisnetwerk hebt met meerdere computers en digitale apparaten die persé met elkaar moeten praten, kun je UPnP maar beter uitzetten. Voor relatief eenvoudige thuisnetwerken voegt UPnP namelijk niets toe, maar compromitteert het potentieel wel de veiligheid van alle verbonden apparaten. Handmatig configureren via Port Forwarding verdient daarom altijd de uitdrukkelijke voorkeur boven het automatische UPnP.

Uitschakelen UPnP onder Windows (zie afbeeldingen iets onder header)

Uitschakelen UPnP op een router (generieke uitleg, voorlaatste alinea)

Aanvullende veiligheidstips voor WiFi-routers

Sommige standaard router-protocollen compromitteren potentieel de veiligheid van thuisnetwerken. Dit terwijl ze voor eenvoudige thuisnetwerken doorgaans niets toevoegen. Ieder zgn. protocol houdt namelijk potentiële risico’s op exploits in. Exploits zijn onvoorziene en onbedoelde toegangsmogelijkheden die hackers kunnen misbruiken om digitale systemen binnen te dringen. Een iets zwakker protocol of potentiële exploit op zich is geen probleem, maar het is met name het cumulatieve risico dat de overall bescherming tegen hackpogingen aantast.

Daarom hebben de Consumentenbond en Veilig internetten.nl hier een aantal praktische tips voor het beter beveiligen van routers en thuisnetwerken op een rijtje gezet. Met name de daarin aangehaalde protocollen kun je maar beter uitschakelen, tenzij je er natuurlijk expliciet gebruik van maakt. Mocht je daarover twijfelen, google dan even om er achter te komen of je toevallig toepassingen gebruikt die zulke instellingen wel als specifieke vereiste hebben. Router-protocollen daarentegen waarvan je zeker weet dat je die toch niet gebruikt, kun je maar beter uitschakelen.

Noteer tenslotte altijd wat je verandert!

Noteer tenslotte altijd welke specifieke aanpassingen jij hebt doorgevoerd op de default-instellingen, zodat je later terug kunt grijpen als bepaalde wijzigingen actuele of toekomstige verbindingen belemmeren.

Tegen social engineering kan zelfs de best ingestelde router geen bescherming bieden

Een router beschermt overigens nooit tegen vormen van social engineering. Daarbij moet je denken aan phishing- en malwarelinks op internet of sociale media. Met het klikken op een dergelijke link en/of de akkoord-knop van het besturingssysteem geef je namelijk impliciet toestemming om hieraan gekoppelde acties uit te voeren. De menselijke factor met betrekking tot de kwaadaardige overname van digitale apparatuur valt niet te onderschatten. Dit betekent tevens dat er altijd een up-to-date virus- en malwarescanner geïnstalleerd dient te worden op computers, laptops, tablets en smartphones.

Dit artikel is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid tot stand gekomen. De auteur aanvaardt niettemin geen enkele aansprakelijkheid in relatie tot de onderwerpen die binnen dit artikel worden beschreven.

[Fotocredits –
Thaut Images © Adobe Stock]

Art Huiskes
Art Huiskes

Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.

...

Verder lezen over Hackers

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

ABN AMRO introduceert een extra online hulpmiddel waarmee klanten kunnen controleren of ze echt een medewerker van de bank aan de lijn hebben. Het is een nieuwe functionaliteit die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande hulpmiddelen, waarmee persoonlijke voorkeuren rondom bankieren en veiligheid zijn in te stellen.

Cybercrime30.09.2024

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

heb je echt de bank aan de telefoon?
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie

Verder lezen over Security

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Niet alleen lokale documenten, ook clouddocumenten worden op slot gezet en een proces van chantage volgt: ransomware.

Cybercrime23.10.2024

Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Pas op voor phishing! Je wordt er volop door gewaarschuwd door meerdere campagnes, is dat wel zo effectief?

Cybercrime09.10.2024

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

In ieder geval doet LEGO geen uitspraken over hoe dit is gebeurd. Het zegt alleen: “Op 5 oktober 2024 verscheen er kort een ongeautoriseerde banner op LEGO.com.'

Cybercrime07.10.2024

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid

De gratis cursus is bedoeld om je bewuster te maken van wat er allemaal alarmbellen moet doen rinkelen in de toekomst.

Cybercrime02.10.2024

Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Verder lezen over Wachtwoord

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Wachtwoorden vormen de basis van ons digitale leven, maar ze dienen ook als toegangspoort voor cybercriminelen om in te breken in gevoelige persoonlijke informatie.

Cybercrime02.05.2024

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gewoon 'wachtwoord' als standaardwachtwoord, lekker makkelijk toch? In het Verenigd Koninkrijk mag het niet meer.

Cybercrime30.04.2024

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Het is vandaag Safer Internet Day: tijdens deze 21ste editie is het thema ‘Together for a better internet’. We moeten het inderdaad samen doen, maar tegelijkertijd begint een beter internet bij jezelf. Er wordt voora...

Cybercrime06.02.2024

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

​We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer

2024 moet het jaar worden waarin we stoppen met wachtwoorden. Er zijn zoveel andere manieren om in te loggen, dat het niet meer nodig zou moeten zijn. Tegelijkertijd zien we ook dat een wachtwoordmanager als LastPass jui...

Cybercrime04.01.2024

​We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer

​Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt

We gebruiken het internet al vele decennia en dat betekent dat we inmiddels een flinke berg aan online accounts hebben. Nu kunnen we op deze Verander je wachtwoord-dag wel weer prediken dat je je wachtwoorden moet verand...

Cybercrime24.11.2023

​Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt

Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter

Iedereen die gebruikmaakt van WhatsApp Web weet het: zodra iemand anders op jouw computer naar WhatsApp Web gaat als jij daar wel eens op bent ingelogd (de browserversie van de populaire messenger), dan heeft diegene met...

Mobile15.08.2023

Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Wat zijn passkeys en wat kun je ermee?

Ebay, Shopify, Google en Paypal (alleen in de VS): ze doen het allemaal. Passkeys gebruiken. Een passkey maakt het voor de gebruiker een stuk veiliger en makkelijker om in te loggen. Je hoeft daardoor namelijk geen wacht...

Cybercrime24.05.2023

Wat zijn passkeys en wat kun je ermee?

Verder lezen over WiFi

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

​Netgear Nighthawk bewijst dat je ook onderweg een goede verbinding kunt hebben

Nu we meer hybride werken, kan ineens alles onze werkplek worden. Niet meer thuis of op kantoor, maar ook in de koffiezaak om de hoek met een geurige bak koffie, in de indoor speeltuin terwijl de kinderen erop los klaute...

Gadgets28.08.2023

​Netgear Nighthawk bewijst dat je ook onderweg een goede verbinding kunt hebben

Netgear ​​Orbi 960 Quad-Band wifi 6e mesh is je wifi-lifesaver

Woon je in een soort betonnen bunker, of heb je ondanks vele pogingen nog steeds geen wifi achterin je tuin of op zolder? Dan kun je wel wat stevigers gebruiken om toch die verbinding te verbeteren. Verhuizen hoeft niet:...

Gadgets26.07.2023

Netgear ​​Orbi 960 Quad-Band wifi 6e mesh is je wifi-lifesaver

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Vandaag de dag vragen we steeds meer van onze interverbinding. We willen 24/7 connected zijn, en er komen steeds meer apparaten bij die ook wat willen met jouw WiFi signaal thuis. Maar doordat we onze internetverbinding...

Gadgets20.03.2023

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Plug & Play
MWC: OPPO​ toont nieuwe innovatieve technologieën

OPPO toont deze week zijn nieuwste innovatieve technologieën op het Mobile World Congress 2023 in Barcelona. Naast een selectie aan vlaggenschipapparaten, waaronder de Find N2 & Find N2 Flip, presenteert het bedrijf op...

Mobile01.03.2023

MWC: OPPO​ toont nieuwe innovatieve technologieën

Apple zou stoppen met ontwikkeling eigen WiFi-chip

Apple heeft de afgelopen jaren veel werk gemaakt van het voornemen om minder afhankelijk te worden van chipleveranciers. Met wisselend succes. Dat wil zeggen, de iPhone en een aantal MacBooks worden al aangedreven door e...

Gadgets30.01.2023

Apple zou stoppen met ontwikkeling eigen WiFi-chip