Cybercrime24.11.2018

Vandaag is het de Nationale Verander Wachtwoorden-dag


Ben jij ook een Hackershulpje, speel de quiz

In een tijdperk waar cybercriminaliteit blijft toenemen en persoonlijke (online) data steeds meer waard worden, wordt het steeds belangrijker om je als consument goed te beschermen. Ondanks dat wachtwoorden als effectieve beschermingsmethode meer en meer ter discussie staan, blijven ze nu nog veel te belangrijk om geen aandacht aan te geven. Ze zijn vaak de voordeur naar jouw persoonlijke informatie en gegevens.

Vandaag op de Nationale Verander Wachtwoorden-dag is het goed om er maar weer eens even bij stil te staan. Ondanks alle waarschuwingen blijven mensen wachtwoorden gebruiken als hun eigen voornaam, 123456 en hun geboortedatum. Om deze reden heeft Gary Davis, Chief Consumer Security Evangelist bij McAfee, een korte tijdlijn van ons wachtwoordgebruik gemaakt en wat tips opgesteld om te helpen bij veilig wachtwoord-management. Daarnaast komt het cybersecurity bedrijf met een wachtwoordquiz, waarmee jezelf kunt vaststellen hoe goed jouw wachtwoorden (en strategie) zijn.

Het verleden, heden én de toekomst van (veilige) wachtwoorden

Vroeger schreven we onze wachtwoorden rustig op een stukje papier of in een notitieboekje, omdat het onthouden van wachtwoorden vaak lastig is. Om die reden gebruikten we bovendien vaak één en hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. Bovendien bestaan wachtwoorden vaak uit een verzameling makkelijk te onthouden (en dus te raden!) gegevens, zoals de naam van ons huisdier, onze geboortedatum of de geboortedatum van een familielid.

Tegenwoordig is de situatie beslist niet beter. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 23 online accounts met een password hebben en voor slechts 13 daarvan een uniek wachtwoord hebben ingesteld. Deze wachtwoorden zijn bovendien vaak variaties op een thema (waarbij slechts enkele letters of cijfers verschillen). Ook maken we voor onze inlogs steeds vaker gebruik van sociale media, wat betekent dat we een heel aantal accounts beveiligen met slechts een wachtwoord.

In de toekomst helpt de techsector ons gelukkig steeds meer onze accounts te beveiligen. Dankzij diverse technologieën als inloggen met vingerafdruk en twee-factor-authenticatie kunnen we onze accounts steeds eenvoudiger een stuk veiliger maken. Bovendien hebben we uiteindelijk misschien zelfs helemaal geen wachtwoorden meer nodig. Tot die tijd moeten we ons echter behelpen. We kunnen onze wachtwoorden natuurlijk wél zo veilig maken, en ons wachtwoordmanagement zo optimaliseren. Let daarbij op de volgende punten:

hackershulpje
hackershulpje

Zorg voor een sterk wachtwoord.

Hou je hierbij niet alleen aan de restricties die het account aan je stelt (minimum aantal tekens, variatie in cijfers, letters en tekens etc.) maar kijk ook goed naar de keuzes die je maakt. Heb je gebruik gemaakt van gemakkelijk te raden data, zoals je naam? Maak je gebruik van cijferreeksen zoals ‘123456’? Een veilig wachtwoord is niet makkelijk te raden, lang en bevat cijfers, tekens en letters door elkaar.

Gebruik een uniek wachtwoord voor elk account dat je gebruikt.

Dat is misschien een inkoppertje, maar blijkt dus door nog lang niet iedereen te worden toegepast. Let ook op bij het aanmaken van accounts: kies liever voor een nieuwe inlog, dan gebruik te maken van de inlog-mogelijkheid met je sociale media-accounts. Op die manier kun je steeds een ander wachtwoord kiezen.

Maak gebruik van een password manager.

Heb je moeite met het onthouden van al die wachtwoorden? Maak dan gebruik van een password manager (True Key als voorbeeld). Hierin kun je niet alleen je wachtwoorden voor accounts opslaan: je manager helpt je ook met het aanmaken van nieuwe, veilige wachtwoorden.

Stel multi-factor-authenticatie in.

Veel accounts maken het tegenwoordig mogelijk om multi-factor-authenticatie in te stellen, waarbij je bijvoorbeeld niet alleen inlogt met een wachtwoord, maar daarnaast een verificatiecode ontvangt op een vertrouwd apparaat. Wanneer je deze optie hebt, stel hem dan in: dit vergroot direct de veiligheid van het account.

wwquiz
wwquiz

Wachtwoordenquiz

Weet je dit allemaal al? Test je kennis in de wachtwoordenquiz door de volgende vragen met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden:

  1. Je wachtwoorden bestaan in ieder geval niet uit de naam van je huisdier, je adres, geboortedatum of achternaam.
  2. Je gebruikt verschillende wachtwoorden voor al je accounts.
  3. Je wachtwoorden zijn minimaal 8 karakters lang en bevatten een combinatie van cijfers, grote en kleine letters en andere karakters.
  4. Je verandert je wachtwoorden regelmatig.
  5. Je vergrendelt je telefoon en andere apparaten waar mogelijk met je vingerafdruk.
  6. Je deelt je wachtwoorden niet met je partner, familieleden of vrienden.
  7. Je maakt gebruik van een password manager.
  8. Je schrijft je wachtwoorden niet op papier.
  9. Wanneer je een beveiligingsvraag moet beantwoorden, pak je dat creatief aan. Als er gevraagd wordt om je geboorteplaats, kies je in plaats daarvan voor je favoriete stad, zodat mensen het antwoord niet gewoon terug kunnen vinden op je Facebook-profiel.
  10. Je zorgt ervoor dat niemand meekijkt wanneer je een belangrijk wachtwoord invoert.
  11. Je maakt gebruik van wachtwoordzinnen die alleen voor jou iets betekenen.
  12. Je maakt gebruik van multi-factor-authenticatie.
  13. Tel het aantal keren dat je ‘ja’ hebt geantwoord bij elkaar op en zie hieronder hoe goed je op dit moment bezig bent:

Ben jij een Hackershulpje of niet?

9-12 punten: wachtwoord expert! Je neemt de veiligheid van je wachtwoorden serieus en bent je bewust van de risico’s. Nog beter worden? Stel dan waar mogelijk multi-factor-authenticatie in en verander je wachtwoorden met meer regelmaat.

4-8 punten: wachtwoord beginner. Je hebt je basiskennis op orde, maar kunt nog een hoop doen om de veiligheid van je accounts te verbeteren. Kijk naar bovenstaande tips, gebruik een password manager en ga aan de slag: voor je het weet ben je een expert!

0 – 3 punten: hackershulpje. Ojee – je lijkt je eigen veiligheid nog niet zo serieus te nemen. Ga aan de slag met bovenstaande tips en probeer nog meer punten uit de quiz af te strepen, want je veiligheid kan wel een upgrade gebruiken!

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

...

Verder lezen over Hackers

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

ABN AMRO introduceert een extra online hulpmiddel waarmee klanten kunnen controleren of ze echt een medewerker van de bank aan de lijn hebben. Het is een nieuwe functionaliteit die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande hulpmiddelen, waarmee persoonlijke voorkeuren rondom bankieren en veiligheid zijn in te stellen.

Cybercrime30.09.2024

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

heb je echt de bank aan de telefoon?
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie

Verder lezen over Security

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Het jaar is bijna voorbij en daarom kijken we naar de trends die we momenteel zien op het gebied van cybersecurity. Waar moet je nou echt voor oppassen dit jaar?

Cybercrime11.11.2024

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Misschien is het je weleens opgevallen? Tips, trucs en tutorials over hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen de gevaren van het internet. Met name Youtube grossiert in video's van computer-influencers die jou wel even fijntjes uit de doeken doen hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen malware of hackers.

Online06.11.2024

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Niet alleen lokale documenten, ook clouddocumenten worden op slot gezet en een proces van chantage volgt: ransomware.

Cybercrime23.10.2024

Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Pas op voor phishing! Je wordt er volop door gewaarschuwd door meerdere campagnes, is dat wel zo effectief?

Cybercrime09.10.2024

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Verder lezen over Wachtwoord

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Wachtwoorden vormen de basis van ons digitale leven, maar ze dienen ook als toegangspoort voor cybercriminelen om in te breken in gevoelige persoonlijke informatie.

Cybercrime02.05.2024

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gewoon 'wachtwoord' als standaardwachtwoord, lekker makkelijk toch? In het Verenigd Koninkrijk mag het niet meer.

Cybercrime30.04.2024

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Het is vandaag Safer Internet Day: tijdens deze 21ste editie is het thema ‘Together for a better internet’. We moeten het inderdaad samen doen, maar tegelijkertijd begint een beter internet bij jezelf. Er wordt voora...

Cybercrime06.02.2024

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

​We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer

2024 moet het jaar worden waarin we stoppen met wachtwoorden. Er zijn zoveel andere manieren om in te loggen, dat het niet meer nodig zou moeten zijn. Tegelijkertijd zien we ook dat een wachtwoordmanager als LastPass jui...

Cybercrime04.01.2024

​We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer

​Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt

We gebruiken het internet al vele decennia en dat betekent dat we inmiddels een flinke berg aan online accounts hebben. Nu kunnen we op deze Verander je wachtwoord-dag wel weer prediken dat je je wachtwoorden moet verand...

Cybercrime24.11.2023

​Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt

Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter

Iedereen die gebruikmaakt van WhatsApp Web weet het: zodra iemand anders op jouw computer naar WhatsApp Web gaat als jij daar wel eens op bent ingelogd (de browserversie van de populaire messenger), dan heeft diegene met...

Mobile15.08.2023

Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Wat zijn passkeys en wat kun je ermee?

Ebay, Shopify, Google en Paypal (alleen in de VS): ze doen het allemaal. Passkeys gebruiken. Een passkey maakt het voor de gebruiker een stuk veiliger en makkelijker om in te loggen. Je hoeft daardoor namelijk geen wacht...

Cybercrime24.05.2023

Wat zijn passkeys en wat kun je ermee?