Cybercrime09.08.2022

Tandartsen betalen losgeld na ransomware aanval


De mondzorg organisatie Colosseum Dental Benelux (CDB) werd vlak voor het weekend getroffen door een ransomware aanval. Als gevolg hiervan moesten zo’n 120 Nederlandse tandartsenpraktijken hun deuren sluiten. De cybercriminelen die achter de aanval zaten, hadden zich via een van de praktijken toegang weten te verschaffen tot het netwerk van CDB en cruciale data gekaapt en versleuteld. Inmiddels is duidelijk dat de mondzorgorganisatie, behalve het doen van aangifte, niets anders restte dan het losgeld te betalen waar de cybercriminelen om vroegen.

Later deze week joelen de boren weer

Hoeveel losgeld betaald is, dat wordt in dit soort gevallen doorgaans niet bekend gemaakt, en ook nu niet. Vooralsnog blijven de tandartsboren nog wel even stil. CDB verwacht dat de problemen voor het eind van deze week opgelost zijn en de betreffende tandartsprakijken hun deuren weer kunnen openen.

Het is niet honderd procent zeker of de hackers ook toegang hebben tot (medische) data van klanten, maar anonieme bronnen meldden bij Tweakers wel dat er gedreigd is met het lekken van data als CDB niet tot betaling van het losgeld over zou gaan.

In de tussentijd heeft de mondzorgorganisatie patiënten met afspraken en spoedklachten de afgelopen dagen zo goed en zo kwaad als dat ging geprobeerd te helpen door ze naar andere tandartspraktijken door te verwijzen.

Over het verdere verloop van de cyberaanval houdt Collosseum haar klanten op de hoogte via een speciale pagina op haar website. Daar biedt het bedrijf ook haar excuses aan voor het ongemak. “Zodra wij meer feitelijke informatie over dit incident hebben, houden we u op de hoogte. Wij betreuren ten zeerste dat met deze cyberaanval onze zorgplicht voor onze patiënten zo ernstig verstoord is. In onze praktijken bieden wij persoonlijk onze excuses aan bij patiënten die dezer dagen ongemak ondervinden. Elk van onze collega’s zet zich gedreven en flexibel in om onze patiënten weer zo goed mogelijk te bedienen.”

Ransomware binnen de gezondheidszorg

Er zijn de afgelopen jaren al meer voorbeelden geweest van grote organisaties die getroffen werden door een ransomware aanval en uiteindelijk niets anders konden doen dan betalen. Het incident bij de Universiteit van Maastricht ligt iedereen nog wel vers in het geheugen denk ik.

Ook de gezondheidszorg is steeds vaker het doelwit van cybercriminelen, al viel het in ons land dit jaar nog wel mee. Het Nederlandse expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg, Z-Cert, telde tot eind vorige week welgeteld 1 geval van ransomware in ons land. Dat zijn er nu dus twee. Europees gezien staat de ransomware teller op 27 zorgorganisaties. Let wel, dat betreft alleen meldingen die bij Z-Cert bekend of gedaan zijn. De meest recente aanval, bij Colosseum Dental Benelux, is door Z-Cert in de cijfers zoals die nu (11 augustus) op de site staan, nog niet verwerkt.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Hacken

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

In ieder geval doet LEGO geen uitspraken over hoe dit is gebeurd. Het zegt alleen: “Op 5 oktober 2024 verscheen er kort een ongeautoriseerde banner op LEGO.com.'

Cybercrime07.10.2024

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid

De gratis cursus is bedoeld om je bewuster te maken van wat er allemaal alarmbellen moet doen rinkelen in de toekomst.

Cybercrime02.10.2024

Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid

Grote storing legt DigiD en Eindhoven Airport plat

Een grote storing treft momenteel allerlei overheidssystemen, waardoor Eindhoven airport platligt, DigiD niet werkt en meer. Er zou geen cybercrime bij komen kijken.

Cybercrime28.08.2024

Grote storing legt DigiD en Eindhoven Airport plat

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Wist je dat er al jaren malware in de Play Store van Google staat? Het is zelfs 'bekende' malware, genaamd Mandrake.

Cybercrime31.07.2024

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Het blijft een dilemma: als je slachtoffer wordt van phishing, dan heb je zelf je geld weggegeven: of is dat niet zo eenvoudig te stellen?

Cybercrime21.06.2024

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude