Bijna dagelijks is er nieuws te melden rondom cybercriminelen. Of ze nu bezig zijn met het verkrijgen van jouw persoonlijke gegevens, ze proberen toegang te krijgen tot jouw bankgegevens, of een bedrijf hacken voor gevoelige gegevens, het is voor iedereen opletten geblazen. Iets dat ook de politie opmerkt. Maar die kan vaak weinig doen. En daarom willen ze meer bevoegdheden.
De Nederlandse politie is namelijk van mening de strijd tegen cybercriminelen aan het verliezen te zijn. Zo heeft Inge Philips, commissaris van het Team High Tech Crime van de politie, tegenover het ANP bekendgemaakt.
Ze doet daarom een toch ietwat omstreden oproep aan de Tweede Kamer, ze dringt aan op een wet waarmee de politie telefoons, tablets, computers, servers en andere apparaten mag hacken.
Op dit moment hebben rechercheurs geen toestemming om tijdens een onderzoek binnen te dringen in computersystemen en andere apparaten van verdachten om bewijs te verzamelen. Dit mag pas op het moment dat de computers in beslag zijn genomen. Iets dat steeds minder zinvol wordt omdat ook cybercriminelen cloud computing omarmen. En daarbij komt het ook nog eens voor dat criminelen snel elkaars servers over kunnen nemen als de politie voor de deur staat.
Ook het OM vindt dat de politie deze nieuwe wet nodig heeft om terrein terug te winnen op de criminelen.
De Nederlandse Orde van Advocaten en ook de Autoriteit Persoonsgegevens zijn tegen een dergelijke wet. Die vindt het een ongekende inbreuk op de persoonlijke levenssfeer als alle computers mogen worden gehackt.
Dit betreft volgens een woordvoerder niet alleen de verdachte, maar iedereen die de computer gebruikt, zoals familieleden, vrienden en zakenrelaties.
Een hoorzitting in de Tweede Kamer zal meer duidelijkheid moeten geven over een mogelijk nieuwe wet voor de politie.
Wat denk jij? Moet zo’n wet er komen? Of kan dat echt niet ivm privacy? Laat het hieronder weten!