Kijk, dat is goed nieuws: de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben toegang gekregen tot 3,6 miljoen versleutelde berichten binnen de georganiseerde misdaad. Die gegevens stonden op servers in Canada maar werden gebruikt door een Nederlands bedrijf dat Ennetcom heet.
Dat bedrijf bood specifiek versleutelde communicatie aan criminelen aan in de vorm van speciaal geprepareerde Blackberry-telefoons waarop de open-source PGP (pretty good privacy) software was geïnstalleerd. Door het gebruik van PGP en alleen voor dat netwerk bedoelde servers (zoals die in Canada) was het zo goed als onmogelijk om de berichten tussen criminelen over en weer te monitoren.
Hoewel de server al mid-2016 is opgerold door de autoriteiten in Canada heeft het even geduurd voordat het OM en de politie ermee aan de slag konden. Dat is nu echter gebeurd en met dank aan een aantal encryptiesleutels die ook buitgemaakt zijn bij de raid en de hulp van het Nederlands Forensisch Instituut, is de grote hoeveelheid informatie (zo’n 7 TB, dus dat is nogal wat) te ontsleutelen en doorzoeken.
Dat is serieus goed nieuws, want niet alleen is het bizar dat zo’n afgebakend crimineel communicatienetwerk heeft kunnen ontstaan, het is ook nog eens de beste manier van dataverzameling die de politie kan doen: zonder normale burgers te raken.
Althans: daar lijkt het op. De website van Ennetcom heeft een statement van de advocaat geplaatst waarin er nogal wat vraagtekens worden gesteld bij de vondst van de politie en wat dat betekent voor de mensen die volgens de raadsman te goeder trouw een versleutelde telefoon bij het bedrijf hebben afgenomen. Ook twijfelt hij aan een aantal uitspraken van het OM in deze kwestie, maar of dat een laatste poging is om een crimineel netwerk te beschermen moet nog blijken.
[Afbeelding © SethRyan – Fotolia]