Cybercrime17.04.2019

Phishing is coming: fans van Game of Thrones moeten goed opletten


Het lange wachten (meer dan 1,5 jaar) is eindelijk voorbij. Fans van Game of Thrones kunnen zich nu als een hongerige draak op het nieuwe en laatste seizoen van de populaire serie storten. Dat hebben bij de eerste aflevering dan ook al massaal gedaan.

Maar terwijl het voor liefhebbers fantasy blijft, is phishing een harde realiteit. Check Point Research onthult daarom de meest recente pogingen om nietsvermoedende fans van de serie op het verkeerde been te zetten. Er is online zoveel informatie, websites, webshops en games te vinden die gerelateerd zijn aan Game of Thrones dat je goed moet opletten of je niet op een fake website beland bent.

Cybercriminelen doen er alles aan

Van malware via piracysites tot phishing: het is zeker niet de eerste keer dat Game of Thrones (GoT) met dit soort bedrog te maken heeft.

Zo zijn er sites die het officiële merk van de serie gebruiken om over te komen als een legitieme wedstrijd waarbij fans een cadeaupakket met GoT-spullen kunnen winnen. Uiteindelijk is er helemaal geen prijs, en verzamelt de site intussen zoveel mogelijk e-mailadressen en telefoonnummers die later in de campagne worden gebruikt om spam naar te verzenden.

<em>Voorbeeld van een phishing-site rond Game of Thrones (gameofthronesratings[.]com)<\/em>
Voorbeeld van een phishing-site rond Game of Thrones (gameofthronesratings[.]com)

Geen officiële webwinkel

In een ander voorbeeld doet een site zich voor als een officiële webwinkel van Game of Thrones. In werkelijkheid worden de betaalgegevens van gebruikers verzameld.

Fake website herkennen

Hoewel veel mensen menen dat zij een valse site wel van een echte site kunnen onderscheiden, worden bekende merknamen zoals Game of Thrones nog steeds vaak succesvol ingezet om gebruikers te overtuigen dat een fake e-mail of website betrouwbaar is.

De bedreiging begrijpen

Websites waarvan Check Point ontdekte dat zij het Game of Thrones-merk gebruiken, kunnen in twee categorieën worden verdeeld: rechtmatige en frauduleuze sites. Beide groepen gebruiken de populariteit van het merk om gebruikers te lokken, maar met een andere motivatie. De rechtmatige sites zijn ook fanpagina’s, online games of kleine webwinkels die op zoek zijn naar potentiële klanten of nieuwe leden voor de community, waarvan hieronder enkele voorbeelden.

<em>Voorbeeld van een rechtmatige webwinkel (gameofthronesgifts.com)<\/em>
Voorbeeld van een rechtmatige webwinkel (gameofthronesgifts.com)
<em>Voorbeeld van een rechtmatige fanpagina (gameofthronesgifts.com)<\/em>
Voorbeeld van een rechtmatige fanpagina (gameofthronesgifts.com)
<em>5: Voorbeeld van een rechtmatige online game (realgameofthrones.com)<\/em>
5: Voorbeeld van een rechtmatige online game (realgameofthrones.com)

Frauduleuze websites

Maar de frauduleuze websites, daarentegen, gebruiken de populariteit van het merk om advertenties te tonen, persoonlijke informatie te verkrijgen of de bezoeker te overtuigen om een ongewenst programma te installeren. Deze nep websites zijn vooral geïnteresseerd in persoonlijke gegevens voor marketingdoeleinden. Fake streaming sites vragen de gebruiker dan weer om een extensie voor hun browser te downloaden en persoonlijke informatie op te geven, zonder dat daarna de beloofde content wordt aangeboden.

<em>Voorbeeld van een fake streamingsite (gameofthronesof.com)<\/em>
Voorbeeld van een fake streamingsite (gameofthronesof.com)

Check hier de volledige lijst van nep Game of Thrones-sites die Check Point Research ontdekte. Allemaal sites die je als je fan dus liever links wil laten liggen.

...

Verder lezen over Fake

Fake News: Was het publiek van Kamala Harris nep?

Kamala Harris komt aan op het vliegveld. Staat er een groot publiek op haar te wachten, of toch niet? In deze Fake News bespreken we het.

Online12.08.2024

Fake News: Was het publiek van Kamala Harris nep?

Grootste verspreiders van nepnieuws zijn oude vrouwtjes

Je zou denken dat misschien jongeren dit doen, omdat die wat meer beïnvloedbaar zijn, maar niets is minder waar. Het zijn de rijpere dames die verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van al dat nepnieuws.

Social Media31.05.2024

Grootste verspreiders van nepnieuws zijn oude vrouwtjes

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

UPDATE: Overname Twitter blijft voorlopig ‘on hold’ staan

Vorige week, zie het oorspronkelijke bericht hieronder, tweette Elon Musk al dat hij de overname van Twitter ‘on hold’ gezet had. De reden daarvoor was het onverwacht hoge aantal fake accounts waar het sociale netwer...

Social Media17.05.2022

UPDATE: Overname Twitter blijft voorlopig ‘on hold’ staan

Musk denkt dat meer dan 20% van de accounts fake is
Ruim tweederde van de mensen denkt nepnieuws te kunnen herkennen

Fakenews! Het was één van de favoriete woorden van voormalig president Donald Trump. In zijn ambtsperiode werden we dan ook regelmatig met de neus op de feiten gedrukt, en juist niet. Social media namen meer maatregele...

Social Media30.03.2022

Ruim tweederde van de mensen denkt nepnieuws te kunnen herkennen

Slechts 22% kan het echt

Verder lezen over Game of Thrones

Schrijver Game of Thrones bekritiseert House of the Dragon

GoT-schrijver George R.R. Martin wijdde een blog aan het nieuwe seizoen van House of the Dragon waarin hij niet bepaald mild is. Let op: dit artikel bevat spoilers.

Entertainment05.09.2024

Schrijver Game of Thrones bekritiseert House of the Dragon

5 x wat we weten over de GoT-spinoff A Knight of the Seven Kingdoms

We hebben natuurlijk House of the Dragon al als spin-off van Game of Thrones, maar er komt er nog een aan en wel volgend jaar.

Entertainment05.08.2024

5 x wat we weten over de GoT-spinoff A Knight of the Seven Kingdoms

Serie ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ nu in productie

Deze nieuwe HBO-original serie speelt zich af in een tijdperk ruim 100 jaar voor de gebeurtenissen van "Game of Thrones" waarin de Targaryens nog steeds de IJzeren Troon in handen hebben en de herinnering aan de laatste draak nog niet uit het geheugen zijn verdwenen.

Entertainment19.06.2024

Serie ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ nu in productie

Dé officiële trailer voor House of the Dragon seizoen 2

Op 17 juni gaat het achtdelige tweede seizoen van de HBO Original-serie House of the Dragon in première op HBO Max. De eerste beelden zagen we al in december 2023 voorbij komen.

Entertainment14.05.2024

Dé officiële trailer voor House of the Dragon seizoen 2

War is coming
Tweede seizoen ​House of the Dragon zie je vanaf 17 juni

Het achtdelige tweede seizoen van House of the Dragon gaat op 17 juni a.s. in première op HBO Max. Francesca Orsi, Executive Vice President, HBO Programming, Head of HBO Drama Series & Films, introduceerde vandaag HBO'...

Entertainment21.03.2024

Tweede seizoen ​House of the Dragon zie je vanaf 17 juni

Kies je kant in een "duellerende" trailer
​Dit zijn de eerste beelden van House of the Dragon seizoen 2

HBO heeft de officiële teaser vrijgegeven voor het tweede seizoen van de HBO Original-serie House of the Dragon tijdens het CCXP23-panel in São Paulo, Brazilië. Het achtdelige tweede seizoen gaat in de zomer van 2024...

Entertainment04.12.2023

​Dit zijn de eerste beelden van House of the Dragon seizoen 2

10 HBO Max-series om deze kerstvakantie te bingen

Het hele jaar door verschijnen er geweldige series op streamingdiensten. Netflix had dit jaar een hit met Dahmer, Disney+ met Only Murders in the Building HBO Max gooide hoge ogen met zijn Game of Thrones-spin-off House...

Entertainment24.12.2022

10 HBO Max-series om deze kerstvakantie te bingen

HBO Max House of the Dragon krijgt een tweede seizoen

Er is nog maar één aflevering online, maar HBO Max heeft alvast besloten dat er een tweede seizoen komt van House of the Dragon. De Game of Thrones-spin-off gooit hoge ogen, mede dankzij de aanzienlijk verbeterde CGI (...

Entertainment26.08.2022

HBO Max House of the Dragon krijgt een tweede seizoen

Verder lezen over Hackers

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

ABN AMRO introduceert een extra online hulpmiddel waarmee klanten kunnen controleren of ze echt een medewerker van de bank aan de lijn hebben. Het is een nieuwe functionaliteit die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande hulpmiddelen, waarmee persoonlijke voorkeuren rondom bankieren en veiligheid zijn in te stellen.

Cybercrime30.09.2024

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

heb je echt de bank aan de telefoon?
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie

Verder lezen over Malware

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Wist je dat er al jaren malware in de Play Store van Google staat? Het is zelfs 'bekende' malware, genaamd Mandrake.

Cybercrime31.07.2024

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022