Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Neppe webshops steken geregeld de kop op. Ook de Consumentenbond is bijvoorbeeld alert op nepwebwinkels en zorgt dat deze offline worden gehaald. Het is natuurlijk niet verrassend dat juist rond deze tijd van het jaar het aantal neppe sites weer toeneemt.
De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) voerde onderzoek uit naar de neppe webshops en registreerde al in november een flinke toename. Consumenten die toch in de val trappen, krijgen vaak niets geleverd of een product van bedenkelijke kwaliteit.
Luxeartikelen tegen lage prijzen
Een tas van Chanel voor een paar tientjes? Designerschoenen voor een prikkie? Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Dat geldt zeker voor de nepwebwinkels die de kop op steken en waar vaak luxeartikelen tegen lage prijzen worden aangeboden. SIDN detecteert al een aantal jaar proactief, via een zelflerend systeem, neppe webshops om te voorkomen dat consumenten worden opgelicht. In de maand november werden er veel meer verdachte webwinkels waargenomen. Dat komt deels doordat het zelflerend systeem van SIDN steeds beter wordt, maar zeker ook omdat dit bij uitstek de tijd is om een (fake) webshop op te zetten.
Jonge domeinen
Het blijkt gemakkelijker om die webshops te detecteren omdat de domeinnamen vaak nog redelijk ‘jong’ zijn. Dit zijn dus webwinkels die pas net in de lucht zijn en rond deze tijd van het jaar is de kans groter dat het dan gaat om neppe webshops. Uit onderzoek van SIDN bleek dat in september en oktober 50% van de domeinen 82 dagen oud of jonger was, terwijl in november 50% van de domeinen slechts 20 dagen oud was of nog jonger. Het inzicht dat veel neppe webwinkels recent geregistreerd zijn, suggereert dat de domeinen speciaal voor feestmaanden zijn aangemaakt. En daar zitten behoorlijk wat fake exemplaren tussen.
Hoe herken je neppe webshops?
Een neppe webshop is vaak te herkennen, zeker als je let op kleine details, zoals:
- Als er niet via iDeal betaald kan worden, is er vaak iets niet in de haak.
- Er zijn geen contactgegevens op de site te vinden (check dit dus voordat je bestelt).
- Extreme kortingen zijn vaak niet echt en de site dan ook niet.
- Staan er veel taal-en spelfouten op de site? Dat moet ook argwaan wekken.
- Check of de webshop is aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk. Alleen het keurmerk is niet voldoende, want dat kan ook zonder toestemming worden gebruikt.
- Google de webshop even, als er negatieve ervaringen zijn dan vind je die zeker online.
- Als een webadres van een bekende webshop een toevoeging heeft zoals -korting, -deals, -sale, moet je het webadres goed controleren.
Tot slot: gebruik je gezonde verstand. Heb je twijfels? Dan kun je die ‘unieke deal’ waarschijnlijk toch beter aan je voorbij laten gaan.
Verder lezen over Online Shop
Online14.11.2024
Amazon komt met zijn eigen Temu-killer
Online14.11.2024
In aanloop naar de feestdagen komt Sendcloud met WhatsApp Tracking
Online08.11.2024
EU-toezichthouders eisen dat Temu zich aan de regels houdt
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsTechnology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Online07.10.2024
Heb je een webwinkel, let dan goed op hoe je knoppen heten
Online24.09.2024
Dit is het verschil tussen Riverty en Klarna
Online23.09.2024