Cybercrime08.06.2021

Pas op! Niet elke internetapotheek is betrouwbaar, ook nepcoronatests aangeboden


Even wat medicatie online bestellen of een voorraad goedkope coronatests? Niet elke internetapotheek blijkt even betrouwbaar te zijn. Criminelen weten inmiddels dat ze flink geld kunnen verdienen aan de pandemie en zijn het afgelopen jaar een recordaantal fake online apotheken gestart. Gelukkig weet de internationale opsporingsdienst Interpol dit ook. Zij ontdekten een groot aanbod aan namaakproducten, illegale medicijnen en nepcoronatests. De websites zijn inmiddels offline gehaald. Niet alleen is het hartstikke illegaal, je loopt als consument gevaar wanneer je hier producten bestelt.

Neppe internetapotheken

De ‘operatie Pangea’ werd al in 2008 gestart. Hiermee richt Interpol zich op de opsporing van fake online apotheken en de producten die door hen worden verkocht. Bij deze operatie waren politie, douane en gezondheidsinstanties uit 92 landen betrokken. 113.020 sites of linkjes op sites werden offline gehaald. Deze operatie toonde ook aan dat internetcriminelen profiteren van de toegenomen vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen en hygiëneproducten. Meer dan de helft van alle medische apparatuur die door Interpol in beslag werd genomen, was nep. Ook werden er veel nepcoronatests aangetroffen en potentieel gevaarlijke -illegale- geneesmiddelen. In totaal hadden de in beslag genomen producten een waarde van meer dan 23 miljoen dollar. De toename van aan corona gerelateerde apparatuur, producten en tests is opmerkelijk.

Hoe herken je een nepcoronatest?

Koop niet zomaar een coronatest online, maar doe dit bij een betrouwbare winkel. Het aanbod aan tests die altijd een negatief resultaat tonen of alleen een vals testcertificaat, neemt enorm toe. Sinds begin april kun je in Nederland ook zelftests kopen. Deze zijn vooral bedoeld om extra besmettingen op te sporen bij mensen die geen klachten hebben. Als je wel klachten hebt kun je een afspraak maken bij een teststraat.

Waar moet je op letten als je een zelftest koopt (bron: Ministerie van VWS)?

  • De zelftests moeten per stuk verpakt zijn en voorzien van de benodigde materialen. Het woord ‘zelftest’ staat duidelijk zichtbaar op de verpakking.
  • Er moet een CE-tekentje op de verpakking staan, gevolgd door een 4-cijferige code of een verwijzing naar het ontheffingsbesluit.
  • Er is een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing aanwezig, daarin staat een uitleg over het gebruik en aflezen van het resultaat.

Heb je een test gekocht maar twijfel je over de echtheid? Voldoet de test niet aan de eisen? Meld dit bij het Landelijk Meldpunt Zorg.

Koop geen valse testuitslag

Nog een laatste waarschuwing, die zeker handig is nu de vakantieperiode bijna aanbreekt: koop geen valse testuitslag voordat je op vakantie gaat. Op veel bestemmingen moet je een testuitslag laten zien voordat je het land binnen mag, zeker als je gaat vliegen. Vervalste PCR-testen worden volop aangeboden. Zo ben jij er zeker van dat je op vakantie kunt gaan, maar wel illegaal bezig. Het is niet de bedoeling dat je de teststraten van de GGD gebruikt voor een negatieve testuitslag en je ontvangt van hen ook geen certificaat. Je komt er dus niet onderuit om je te laten testen bij een commerciële teststraat. Hiervoor zijn verschillende aanbieders.

Om de GGD-en te ontlasten heeft de overheid helaas besloten niet mee te werken aan het verstrekken van non-COVID-verklaringen. Wat toch een beetje apart is, aangezien je daarmee allerlei peperdure teststraten faciliteert. Waarbij je bovendien niet weet hoe de kwaliteit ven zo’n test eigenlijk is. Ons advies? Zoek een betrouwbaar adres voordat je op vakantie gaat. Online is genoeg informatie te vinden. Koop geen fake uitslagen of tests, dat is illegaal en je kunt er een flinke boete voor krijgen.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

...

Verder lezen over Coronavirus

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

Tijdens de coronapandemie heeft het grote publiek voor het eerst kennis kunnen maken met de alleszins bevreemdende manifestaties van wappies, gekkies en complotdenkers. Sinds de opkomst van sociale media ruim 15 jaar gel...

Online22.02.2023

Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

Foxconn verwacht dat het eind december, begin januari weer op volle sterkte draait. Foxconn is de fabrikant van iPhones en die had door allerlei lockdowns in China de laatste tijd te weinig capaciteit om op volle toeren...

Mobile05.12.2022

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Wie denkt dat de coronaperiode reisorganisaties alleen maar kopzorgen heeft bezorgd, heeft het mis. Reisorganisatie Sunweb heeft corona gebruikt om meer te investeren in digitalisering. De reisorganisatie heeft met alle...

Lifestyle18.11.2022

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

We waren zo lekker bezig: doordat we niet meer massaal de weg opgingen, was de uitstoot van CO2 in de coronatijd aanzienlijk lager dan normaal. Helaas zijn we nu bijna terug bij hoe hevig de uitstoot was voor corona en d...

Nieuws14.11.2022

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De meeste ontwikkelingen zijn achteraf een stuk beter te duiden dan op het moment dat we er midden in zitten. Dit geldt zowel voor de meeste maatschappelijke ontwikkelingen als ook voor de evolutionaire ontwikkeling van...

Nieuws02.09.2022

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De karakteristieke wijze waarop zoönoses zich doorgaans ontwikkelen
​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Het is over voor de CoronaMelder-app. De overheid stopt op 22 april met de ondersteuning ervan. De servers gaan offline en dat betekent dat je niet langer een melding krijgt als er iemand met het coronavirus bij je in de...

Mobile20.04.2022

​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Verder lezen over Cybercrime

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Het jaar is bijna voorbij en daarom kijken we naar de trends die we momenteel zien op het gebied van cybersecurity. Waar moet je nou echt voor oppassen dit jaar?

Cybercrime11.11.2024

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

In ieder geval doet LEGO geen uitspraken over hoe dit is gebeurd. Het zegt alleen: “Op 5 oktober 2024 verscheen er kort een ongeautoriseerde banner op LEGO.com.'

Cybercrime07.10.2024

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

Waarom bugs vinden in Chrome ineens een stuk interessanter is

De Chrome-browser bestaat al 16 jaar en in die tijd is er veel veranderd, zonder dat het te ingewikkeld is geworden. Aan de voorkant dan.

Cybercrime29.08.2024

Waarom bugs vinden in Chrome ineens een stuk interessanter is

Pas op voor deze oplichting op Booking.com

Booking.com zelf communiceert er niet over op zijn site en dat is spijtig: er is namelijk sprake van phishing die vanuit zijn eigen platform plaatsvindt.

Cybercrime09.08.2024

Pas op voor deze oplichting op Booking.com

E-mailadressen van 15 miljoen Trello-leden op straat door hack

Atlassian is in verlegenheid gebracht. Het moederbedrijf van Trello ziet 15 miljoen emailadressen lekken.

Cybercrime29.07.2024

E-mailadressen van 15 miljoen Trello-leden op straat door hack

Microsoft komt met een tool om computers te redden na IT-storing

Microsoft heeft voor IT-admins een tool beschikbaar gemaakt om sneller weer up and running te zijn na de grote storing afgelopen vrijdag.

Cybercrime22.07.2024

Microsoft komt met een tool om computers te redden na IT-storing