Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Norton LifeLock komt op de markt met een geheel nieuwe cyberveiligheidsoplossing die ervoor moet zorgen dat je digitale leven nog beter beschermd wordt. Tijdens de IFA in Berlijn spraken we met twee experts van Norton natuurlijk over de nieuwste versie Norton 360 en over de vraag hoe het zit met de bewustwording van mensen als zij hun digitale leven veiliger willen maken.
Maar wat houdt het beschermen van iemands digitale leven nu precies in? In een wereld waarin de meesten van ons permanent online en connected zijn, is het duidelijk dat het beschermen van apparaten belangrijk is, maar helaas niet voldoende. De bescherming van privacy en de informatie die wordt uitgewisseld is van even groot belang. Maar terwijl de meeste mensen in Nederland iemand kennen die getroffen is door cybercriminaliteit en meer dan 40% dit zelf heeft ervaren, is het gedrag wat consumenten laten zien anders. Hoewel de meeste mensen zich bewust zijn van de risico’s, zijn de beschermingsmethoden enigszins willekeurig. En nog alarmerender: hoewel een meerderheid zich zorgen maakt over hun privacy, is een overgrote meerderheid bereid om persoonlijke informatie weg te geven. Wel in ruil voor een aantal privileges natuurlijk. Tel daar dan ook nog eens bij op hoe mensen omgaan met het nonchalante gedrag bij het kiezen van wachtwoorden (password = password), dan is de conclusie snel getrokken. We zijn ons nauwelijks bewust van de echte risico’s en gevaren die we lopen als we eenmaal online zijn. We gedragen ons als automobilisten die zich enigszins bewust zijn van de risico’s van het verkeer, maar te lui zijn om een gordel aan te doen. We hopen maar dat we niet betrokken raken bij een ongeval.
Je bent niet tegen alles te beschermen
Dus als we doorpraten over bewustwording is het duidelijk dat we dit pas echt worden als het meestal te laat is. En soms weten we en beseffen we de mogelijke consequenties niet. Het is ook niet zo dat met het installeren van een cyberveiligheidsplatform als Norton 360 je voortaan tegen alles beschermd bent maar het ondersteunt je om veilig te blijven, zelfs als je geen kennis hebt of gemak en veiligheid wilt combineren. Denk er eens over na: natuurlijk meld je computer of smartphone direct als je gebruik maakt van een onveilige Wifi-verbinding maar luister je dan ook of ga je toch gewoon online op de luchthaven of in een willekeurig café waar met grote letters op het raam ‘Free Wifi’ staat. Of wat dacht je van te pas en te onpas je naam en betaalgegevens achterlaten als je de aankoop van het jaar doet via een advertentie op Instagram. Wat er gebeurt met je gegevens, je hebt geen flauw idee.“Alleen al in het afgelopen jaar waren 5,8 miljoen Nederlandse consumenten het slachtoffer van cybercriminaliteit en 1,4 miljoen Nederlandse consumenten waren het slachtoffer van identiteitsdiefstal”
Gezamenlijke inspanningen om de gegevens van mensen veilig te houden
Volgens Norton is het zeker niet dweilen met de kraan open, maar duidelijk is dat de gevaren van vandaag vele malen groter zijn dan ooit tevoren. De reden: het toenemende aantal aangesloten apparaten, de hoeveelheid, – gevoelige – gegevensstromen en de exponentieel toenemende complexiteit door de combinatie van privégegevens, bedrijfsprocessen en sociale interactie. Wie aan het winnen is kun je zelf wel bedenken. En ondanks de bijna dagelijkse nieuwsstroom dat er weer eens van miljoenen accounts van welk willekeurig sociale netwerk dan ook privacygevoelige informatie is gelekt, het aantal phishing mails explosief groeit, banken die klagen over hacks en mail een DDoS aanvallen op servers waar profielen staan. Het maakt niets uit, we lijken het nog steeds massaal te negeren. Overheden, organisaties, politie en beveiligersexperts waarschuwen wel maar deze boodschap komt niet altijd aan.
Cybersecurity als een dienst: Norton 360
Een andere vraag is: waarom je zou kiezen voor een soort van totaaloplossing, ook al weet je dat dit nooit allesomvattend kan zijn. Eén ding is zeker; je laptop en je smartphone zijn ‘on the go’ absoluut in de gevarenzone. En ga je online dat wordt alles vandaag wel degelijk link. Datzelfde geldt ook voor je internet thuis, je browser en VPN. Want ook bij deze laatste hebben veel mensen nog steeds geen flauw benul hoe belangrijk het is hier gebruik van te maken. Natuurlijk kun je een pakket als Norton 360 bagatelliseren met ‘wij van WC-eend’ maar niets is minder waar want juist dit soort software zorgt ervoor dat als je argeloos, onoplettend of onverstandig bent je digitale leven een stuk veiliger wordt.
Norton 360 biedt binnen één pakket meerdere beschermingslagen voor voor PC’s, Macs, tablets en smartphones. Denk hierbij aan virussen, ransomware, phishing en andere online bedreigen bij online bankieren, winkelen of gewoon op het internet surfen.
VPN inbegrepen in het abonnement
Het pakket wordt aangeboden als standaard-, deluxe- en premiumabonnement en beschermt je persoonlijke gegevens, zowel thuis als onderweg, met versleuteling via het beveiligde VPN van Norton. De beveiligde VPN van het pakket maakt een los abonnement bij een willekeurige provider voor VPN overbodig, net als dat je hier geen speciale browser voor hoeft te downloaden.
Verder helpt Norton 360 je te voorkomen dat cybercriminelen toegang krijgen tot persoonlijke informatie wanneer ze verbinding maken met (openbare) Wi-Fi. Het pakket bevat tevens Cloud Backup als preventieve maatregel tegen gegevensverlies als gevolg van storingen van de harde schijf, gestolen apparaten en zelfs ransomware. Password Manager zorgt voor een veilig beheer van je wachtwoorden en online aanmeldingen.
Overzicht van functionaliteit Norton 360
- Secure VPN: Biedt versleuteling om de informatie die van en naar je device wordt verzonden te helpen beschermen. Dit helpt voorkomen dat bedrijven al je online activiteiten of locaties kunnen volgen.
- Cloud Backup: Cloud-opslag om belangrijke bestanden, wachtwoorden en documenten op te slaan en te beschermen en om gegevensverlies als gevolg van storingen van de harde schijf, gestolen apparaten en zelfs ransomware te helpen voorkomen.
- PC SafeCam: Waarschuwt bij pogingen om toegang te krijgen tot je webcam en helpt onbevoegde toegang te blokkeren.
- Parental Controls: hulpmiddel voor ouders om kinderen te helpen veilig het internet te verkennen. Met ouderlijk toezicht kun je o.a. schermtijdslimieten instellen, ongeschikte sites blokkeren (ook zoektermen) en activiteitengeschiedenis controleren.
- Device Security: Bescherming voor meerdere apparaten, waaronder PC’s, Macs, smartphones of tablets, tegen ransomware, virussen, spyware, malware en andere online bedreigingen.
- Online Threat Protection: Geavanceerde beveiliging om persoonlijke en financiële informatie online te helpen beschermen.
- Smart Firewall: Helpt het apparaat en de gegevens van de abonnee te beschermen tegen kwaadaardige aanvallen en ongewenste indringers door verdacht netwerkverkeer te bewaken en te blokkeren.
- Password Manager: Slaat gebruikersnamen en wachtwoorden op, genereert sterke wachtwoorden voor nieuwe aanmeldingen en updates van wachtwoorden en synchroniseert deze via meerdere browsers, computers en apparaten.
- Virus Protection Promise: Alle Norton 360-abonnementen worden geleverd met een belofte voor virusbescherming.
Fotocredits © Adobe Stock & Fotolia.
Verder lezen over Norton
Cybercrime28.07.2023
Norton komt met Genie-app om phishing-scams sneller te herkennen
Cybercrime23.01.2018
Bijna 3,5 miljoen Nederlanders slachtoffer cybercrime in 2017
Cybercrime10.07.2017
Weet jij of een openbaar wifi-netwerk veilig is of niet?
Veel Nederlanders hebben geen flauw idee!Cybercrime23.06.2015
Nieuwe documentaire Norton geeft unieke kijk in hackerscultuur
'In Search of the Most Dangerous Town on the Internet'Cybercrime21.11.2013
Wat kunnen we in 2014 verwachten op gebied van cybercrime?
Cybercrime05.11.2013
Beveilig je vrienden en maak kans op een Samsung Galaxy S4! [Adv]
Mobile17.06.2013
Tips van Norton om de zomer veilig en mét je mobiel te vieren [Adv]
Cybercrime13.05.2013
Voetbalwereld populair doelwit voor cybercriminelen
Verder lezen over Privacy
Social Media25.11.2024
Bluesky neemt standpunt in tegen AI-training met gebruikersdata
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligVerder lezen over Security
Cybercrime25.11.2024
Ook bekende webshops kunnen je oplichten tijdens Black Friday
Gadgets25.11.2024
Review: Yale Linus slim deurslot L2 & Smart Keypad met vingerafdrukherkenning
En Black Friday deals!Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Cybercrime11.11.2024
Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt
Online06.11.2024
Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsCybercrime23.10.2024
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023
Cybercrime15.10.2024