Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Sociaal netwerk voor zakelijke contacten, LinkedIn, heeft last van een bijzonder soort cybercriminaliteit. We hebben het ditmaal niet over de Tinder-achtige situaties die zich er soms voordoen. Het gaat om mensen die ‘de baas’ spelen, of zich tenminste voordoen als de baas. In de scam, ‘bogus boss’ genaamd, krijgen medewerkers neppe e-mails van zogenaamd hun manager, maar het is stiekem phishing.
Phishing is overal
Phishing komt in vele gedaanten en dat wordt nu bewezen via LinkedIn. Waar je misschien gewend bent om vooral in je gewone mailbox op te passen voor phishing, zien we steeds vaker dat phishers andere manieren zoeken om geld te ontfutselen. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop recent de Bored Ape Yacht Club-Instagram was gehackt, waarna er malafide linkjes zijn gedeeld waardoor cybercriminelen toegang kregen tot prijzige NFT’s. Je verwacht phishing minder snel op andere plekken dan in de mail, terwijl het daar dus net zo makkelijk kan plaatsvinden.
De BBC schrijft dat er mensen zijn die wel 1000 euro zijn kwijtgeraakt nadat hij zowel e-mails als sms’jes kreeg die kwamen van zijn manager, wat dus niet zijn manager bleek te zijn. Hij was net een nieuwe baan begonnen en hij wilde indruk maken. De vraag van de hacker die zich voordeed als zijn manager was om bepaalde vouchers te kopen in naam van het bedrijf. Hij moest ze wel even voorschieten. Voor de zekerheid liet deze man het nog zien aan zijn collega’s, en die zagen er ook niets geks aan. Het bleek echter al vrij snel na de zogenaamde aankoop om online oplichting te gaan.
Cybercriminelen op LinkedIn
Het sneue aan deze zaak is dat de bank zegt: ‘Je hebt die aankoop willens en wetens gedaan, dus dit is geen fraude’, waardoor hij naar zijn geld kan fluiten. Nu wordt er door Nederlandse banken zeker wat daadkrachtiger opgetreden wanneer het gaat om phishing, maar je hebt altijd kans dat een bepaalde transactie toch niet kan worden teruggedraaid. Hierdoor kun je beter goed gewaarschuwd zijn zodat die transactie in zijn geheel wordt voorkomen. Scheelt een heleboel stress, administratieve rompslomp en potentieel dus ook geld.
Het is niet gek dat cybercriminelen naar LinkedIn grijpen om mensen voor de gek te houden. Waar je op Facebook en Instagram inmiddels gewend bent dat er soms vage dingen gebeuren, is dat op LinkedIn door zijn zakelijke aard een stuk minder voor de hand liggend. Hoewel het social medium in principe hetzelfde werkt en dus ook dezelfde aantrekkingskracht heeft als andere social media, wordt er toch iets anders naar gekeken omdat het minder om fun draait en meer om business.
Toch wil dat niet zeggen dat cybercriminelen het dan ook maar met rust laten: uit het bovenstaande voorbeeld komt maar weer naar voren dat LinkedIn misschien juist omdat het zo zakelijk is een gevaarlijk wapen kan zijn van cybercriminelen.
Weinig waarschuwingen
LinkedIn zelf is vrij summier in zijn informatie over cybercriminaliteit. Het laat het weten waar je op moet letten: “Er zijn verschillende waarschuwingssignalen van een typisch zwendelbericht: aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, berichten met spel- of grammaticafouten, berichten die niet persoonlijk aan u zijn gericht en berichten waarin u om persoonlijke of financiële informatie wordt gevraagd.“
Verder zegt het alleen: rapporteer phishing bij ons en regel het verder met de lokale politie. LinkedIn besteedt verder weinig aandacht aan het waarschuwen van mensen voor scams. Hierdoor is het te hopen dat het dat zeker nu de cybercriminaliteit op het platform lijkt toe te nemen, toch iets meer verantwoordelijkheid neemt en laat zien wat je nog meer kunt doen of kunt herkennen, eventueel met voorbeeldberichten om het nog duidelijker te maken.
Bericht van de baas
Vergeet in het gebruik van LinkedIn vooral niet wat je allemaal op het platform zet. Op het gemiddelde Instagram-account leer je vaak minder over mensen dan op LinkedIn, waar toch staat wat je allemaal gedaan hebt en bij veel mensen zelfs wat hun telefoonnummer is. Hierdoor krijgen cybercriminelen de perfecte kans om zich voor te doen als iemand die je goed kent.
Er is immers veel informatie over je te vinden en iemand kan je zowel een mail binnen LinkedIn sturen als via je telefoonnummer contact opnemen. Het is natuurlijk aan jou welke informatie je al dan niet prijsgeeft, maar het helpt wel om je te realiseren dat je die informatie online hebt gezet en dat mensen hiervan dus wel misbruik kunnen maken. En let op als je manager je ineens een LinkedIn-bericht of berichtje stuurt, zeker als die persoon normaal via andere kanalen communiceert.
Verder lezen over Cybercrime
Cybercrime11.11.2024
Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Cybercrime08.10.2024
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Cybercrime29.08.2024
Waarom bugs vinden in Chrome ineens een stuk interessanter is
Cybercrime09.08.2024
Pas op voor deze oplichting op Booking.com
Cybercrime29.07.2024
E-mailadressen van 15 miljoen Trello-leden op straat door hack
Cybercrime22.07.2024
Microsoft komt met een tool om computers te redden na IT-storing
Verder lezen over LinkedIn
Social Media22.11.2024
LinkedIn stopt met audio en wil dat je livestreamt
Social Media14.06.2024
Krijg een overtuigender CV op LinkedIn met hulp van AI
Social Media16.04.2024
Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024
Online28.03.2024
LinkedIn kopieert functie die TikTok heeft bedacht
Social Media18.03.2024
LinkedIn werkt aan nieuwe tak van sport: gaming
DC Business12.03.2024
De perfecte post op LinkedIn een nieuw leerzaam boek voor gebruikers
Social Media16.10.2023
Bijna 700 banen op de tocht bij LinkedIn
Ook het zakelijke sociale netwerk ontkomt niet aan de tech-malaiseTechnology22.06.2023
LinkedIn: STEM lijdt aan talenttekort en onbenut potentieel vrouwen
Verder lezen over Social Network
Social Media22.11.2024
LinkedIn stopt met audio en wil dat je livestreamt
Social Media21.11.2024
Instagram laat je het algoritme resetten voor nieuwe inspiratie
Social Media15.11.2024
Meta moet 800 miljoen euro betalen door zijn Marketplace
Social Media14.11.2024
Threads start binnenkort met het tonen van advertenties
Social Media13.11.2024
Dit zijn 3 alternatieven voor social medium X
Social Media11.11.2024
Instagram verbetert zijn meest irritante factor
Social Media10.11.2024
Deze week viral: kappersschorten en riksja-rijder
Social Media08.11.2024