20.10.2014
Cybercrime

Legaal hacken is een serieuze baan

By: Redactie Dutchcowboys

BlogCybercrime

Terwijl ze de ene dag hackers neerschieten tijdens het jaarlijkse “Operation Cyberpaint” waar het Deloitte Hacking Team aan mee doet, zitten ze de week daarop bij een grote Nederlandse bank aan tafel om hen te helpen hun organisatie te wapenen tegen diverse cyberrisico’s. De professionals van de afdeling Cyber Risk Services van Deloitte dragen een flink steentje bij aan de aanpak van cybercrime met als doel het open en vrije internet te bewaken. Ze zijn hacker binnen en buiten Deloitte.

Cybercrime kost de overheid en organisaties in Nederland, naast de emotionele schade, vele miljarden euro. De vraag of een cyberaanval zal plaatsvinden is ook niet meer van deze tijd. Het gebeurt! De vraag is alleen hoe weerbaar organisaties zijn als het gebeurt. Met diensten op het gebied van phishing, hacking, security monitoring, incident response en penetratietesten helpen ze het bewustzijn rondom cyberrisico’s te vergroten en problemen op te lossen. Gezien de vele variaties op dit gebied, bestaat de afdeling uit verschillende competenties en het team inmiddels uit ruim 100 professionals.

Henri Hambartsumyan (26) is nu twee en een half jaar werkzaam bij Deloitte als junior manager Security & Privacy op de afdeling Risk Services. Als hij anderen moet uitleggen wat voor werk hij doet, vat hij het vaak samen als legaal hacken. Een serieuze baan, legt Henri uit. “De laatste jaren is er heel veel veranderd in de omgeving van internet. Wachtwoorden en andere vormen van beveiliging worden veelvuldig gekraakt en grote bedrijven krijgen steeds meer te maken met cybercrime. Gevoelige of geheime informatie komt via hackers in verkeerde handen terecht, wat enorm veel schade kan veroorzaken. Mijn functie is om in de rol van die hacker te kruipen om eventuele kwetsbaarheden aan te tonen binnen een bedrijf en daarop te anticiperen.

Vakbekwame ict’ers
Dit belangrijke werk vereist vakbekwame ICT’ers die zich willen inzetten voor het belang van Nederland. Voor degenen die zich hierin herkennen heeft Deloitte een mooie carrière te bieden, weet Henri. “Ik heb de studie Technische Informatica gedaan aan de TU in Eindhoven. Vervolgens heb ik een majorprogramma Informatica en een master Information Security Technology afgerond. Daarna ben ik begonnen bij Deloitte. Mijn carrière is behoorlijk snel gegaan. Na anderhalf jaar bij Deloitte heb ik de stap van junior naar senior consultant kunnen maken. Bij een andere werkgever doe je daar drie à vier jaar over. Ik heb gemerkt dat als je veel ambitie hebt je snel kunt groeien bij Deloitte.”

Global cyberlympics
Dat Deloitte ook internationaal serieus meedoet op ICT-gebied, blijkt wel uit het succes bij de hackingwedstrijd Global CyberLympics. “Hier doen diverse teams uit alle continenten van de wereld aan mee”, vertelt Henri. “Verantwoord hacken met als doel de digitale wereld veiliger te maken. De complete cybertop komt dan bij elkaar om het tegen elkaar op te nemen. En waar ik toch wel trots op ben is dat we meerdere keren gewonnen hebben. Een betere waardering voor je werk kan je niet krijgen.”

Henri is slechts één van de vele ICT’ers die bij Deloitte de mogelijkheid kreeg om zijn carrière een vliegende start te geven. Vrijwel vanaf het begin kreeg hij te maken met interessante klanten, uitdagende projecten en inspirerende collega’s. Het team is informeel, maar professioneel. Er wordt gewerkt voor mooie opdrachtgevers, maar ook zetten ze zich belangeloos in voor goede doelen. Verder is er een jaarlijkse ski-trip, LANparties. “Operation Cyberpaint”, en een CFT-team waarbij verschillende skills getest worden. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Doe nu in vijf tellen de Careerlaunch en ontdek hoe jij gelanceerd wordt bij Deloitte. Ga naar werkenbijdeloitte.nl/launch

Share this post