De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Nederlandse bedrijven en ook de overheid hebben door cybercrime een jaarlijkse kostenpost van zo’n 10 miljard euro. Zo blijkt uit een recent onderzoek van Deloitte: Cyber Value at Risk in The Netherlands.
Het onderzoek werpt licht op zowel de gemiddelde impact van cyberrisico’s als op de totale Cyber Value at Risk: het waardeverlies dat worst-case cyberincidenten kunnen veroorzaken voor de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven.
“Doel van het onderzoek is om organisaties inzicht te geven in het risico dat ze lopen op waardeverlies door cyberincidenten. Het geschatte waardeverlies van 10 miljard euro moeten we zien als ‘costs of doing business’ door de digitalisering van onze samenleving. Dit brengt ons veel welvaart. Maar cybercrime is hier helaas onlosmakelijk aan verbonden, maar ook te managen,” aldus Maarten van Wieren, cyber security expert bij Deloitte.
Uit de data analyse blijkt dat als het gaat om cyberdreigingen, momenteel de volgende vier sectoren in verhouding tot hun omvang het grootste risico lopen: de publieke sector (totaal 2,4 miljard euro verwacht waardeverlies op jaarbasis), de technologie & elektronica sector (1,1 miljard euro), de banken sector (360 miljoen euro) en de defensie, luchtvaart en ruimtevaart sector (415 miljoen euro).
Cyberdreigingen
Het onderzoek neemt de verschillende soorten van misbruik van informatie door de verschillende cyberaanvallers als uitgangspunt. Zo blijkt dat een groot risico op waardeverlies (ruim 40%) voortkomt uit onderbrekingen van de operationele continuïteit.
Dit is het gevolg van gerichte aanvallen door partijen die uit zijn op verstoring evenals een bijkomend gevolg van de breed-gerichte cybercriminaliteit. Dit raakt bijna alle organisaties. Een ander groot waardeverlies (eveneens bijna 40%) komt voort uit verlies van intellectueel eigendom, strategische informatie en verminderde betrouwbaarheid van producten en diensten.
Dit laatste verklaart een groot deel van het waardeverlies voor de publieke sector, de technologie & elektronica sector en de defensie, luchtvaart en ruimtevaart sector. Voor de banken komt het grootste deel van het risico op dit moment voort uit de grote hoeveelheden vertrouwelijke informatie die ze over hun klanten hebben, terwijl hun risico om liquide middelen te verliezen relatief klein is.