Cybercrime28.06.2017

Je moet een paar dingen weten over de nieuwe ransomware-plaag


#Petya #NotPetya

Nadat Wannacry systeemadministrators al een halve hartaanval heeft gegeven is het weer raak deze week. Petya, of eigenlijk NotPetya, zoals de nieuwe ellende heet, is in de basis niet veel anders dan Wannacry: het versleutelt je gegevens en je kunt dan door voor 300 euro aan Bitcoin te betalen de sleutel krijgen om ze weer te bevrijden.

Laten we maar meteen beginnen met het slechtste nieuws: zelfs als je betaalt, krijg je je bestanden niet terug. Is je computer al versleuteld? Gooi ‘m dan maar leeg, het is klaar.

Dat heeft alles te maken met de manier waarop de criminelen te bereiken zijn. Of ja, waren. Ze maakten gebruik van een email-adres van onlineservice Posteo. Nadat Posteo daar lucht van heeft gekregen hebben ze meteen de account geblokkeerd, waardoor het effectief onmogelijk is om de heren hackers te bereiken met het bewijs dat je betaald hebt. Aangezien Bitcoin 100% anoniem is, kun je dus wel betalen, maar niet bewijzen dat het van jou komt om je sleutel te krijgen.

Niet zo zwak

Waar Wannacry relatief snel in de kiem is gesmoord omdat de makers een aantal denkfouten hebben gemaakt, gaat die vlieger niet op bij NotPetya. Er is geen domein om te sluiten, geen manier om de verspreiding te stoppen, terwijl de manieren waarop de worm zich kan verplaatsen over netwerken gebruik maakt van alles dat WannaCry deed en meer.

Microsoft heeft al een rapport afgegeven waarin ze zeggen dat het is begonnen in de Oekraïne bij het bedrijf MEDoc, die accountancy-software maken. De hackers hebben slim gebruik gemaakt van een zogenaamde software supply chain attack, waarin ze een updater van een legitiem bedrijf hebben overgenomen om zo foute code te kunnen uitvoeren op computers die de updaters van dat legitieme bedrijf automatisch vertrouwen.

Wat kun je doen?

Als je geïnfecteerd bent en het scherm ziet dat in de bovenstaande tweet staat, moet je ondanks de instructies snel je pc van de stroom halen. Je kunt dan eventueel nog de bestanden die er op staan redden door de harde schijf uit de computer te halen en los aan een andere te hangen. Daarna kun je de schijf formatteren.

Dat is op dit moment de enige tip die de experts hebben voor deze hack. Er zijn helaas wereldwijd al een hoop slachtoffers gevallen, waaronder TNT, Maersk, APM Terminals en MSD in Nederland. Buiten onze grenzen zijn er ook verschillende overheidsinstaties, banken en zelfs een luchthaven geraakt door de aanval.

Je had al moeten updaten

Het advies is nog steeds hetzelfde als bij WannaCry: zorg dat je systeem up-to-date is met de laatste patches en virusdefinities. Zeker nu er niks te redden valt als je wordt geïnfecteerd is het zwaar zonde om je bestanden kwijt te raken.

Er gaan nu geruchten dat het niet eens een ‘echte’ ransomware-aanval is, maar gewoon een manier om veel chaos te creëren. Wat het ook is, het zal nu wel duidelijk maken dat het niet delen van kwetsbaarheden door regeringen om zelf te kunnen spioneren misschien niet heel handig is.

Update dinsdag 4 juli

Duidelijk is dat de aanval van de Petya-ransomware waarschijnlijk nog volop aan de gang is. Dat maakt de kans groot dat huidige gebruikers van het financiële softwarepakket M.E. Docs nog steeds zijn gehackt, zo constateren onderzoekers van IT-beveiliger ESET.

Daarnaast hebben de experts eveneens ontdekt dat de cyberaanvallers al minimaal 3 maanden lang volledige toegang hebben gehad tot de systemen van M.E. Doc-gebruikers. Bij ESET gaat met er inmiddels ook van uit dat de infecties bij gebruikers van M.E. Docs zorgvuldig zijn gekozen.

Schade kan nog flink oplopen

Dave Maasland, directeur van ESET Nederland laat weten dat de schade bij getroffen bedrijven nog veel verder op kan lopen. “De bedrijven die zijn geïnfecteerd, zijn waarschijnlijk zorgvuldig uitgekozen. En aangezien de aanvallers drie maanden volledige toegang tot de netwerken hadden is het ook nog niet met zekerheid te zeggen wat de aanvallers allemaal hebben buitgemaakt. Ook niet in Nederland. Dat kan echt van alles zijn.

[Afbeeldingen © Kadmy – Fotolia]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...

Verder lezen over Hackers

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

ABN AMRO introduceert een extra online hulpmiddel waarmee klanten kunnen controleren of ze echt een medewerker van de bank aan de lijn hebben. Het is een nieuwe functionaliteit die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande hulpmiddelen, waarmee persoonlijke voorkeuren rondom bankieren en veiligheid zijn in te stellen.

Cybercrime30.09.2024

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

heb je echt de bank aan de telefoon?
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie