Cybercrime20.12.2017

Hoera, elke jongere kan hacken … help!


Het belang van nieuwe media voor onze maatschappij en toekomst valt niet te overschatten. Digiveiligheid is een basisvaardigheid, die voor jongeren steeds gemakkelijker maar ook verleidelijker is. Niet alle ouders kunnen de technologie bijbenen, maar ze spelen wel een diepere rol.

De toekomst is ICT-gedreven, door jong en oud. We zijn qua nuttige skills dus voorbij computer- en internetgebruik en zetten volgende stappen: mediawijsheid, digiveiligheid en hacken. Let op, ik heb het over hacken in de oorspronkelijke betekenis: computers en software doorgronden, uitdokteren. Zo zijn zwakke plekken te vinden om ICT dan beter te kunnen beveiligen. Zo zijn ook verrassende nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Grijstinten

Jongeren die software ontwikkelen zijn in wezen ook hackers; zij stoeien met softwarecode. Zij maken nieuwe apps, zij zorgen voor innovatie. Maar er is ook een schaduwkant. Er is namelijk een subtiele overgang van hacker naar cracker, van beveiliging aan de tand voelen naar beveiliging misbruiken, van wit naar zwart.

Interpol waarschuwt de wereld voor een trend die wij bij Kaspersky Lab ook zien: het wordt steeds gemakkelijker en jongeren lopen voorop. Computers, smartphones en apps, maar ook hackmiddelen worden steeds gebruiksvriendelijker. Elke beginneling kan zó een gevorderde worden. Bovendien is het cool.

Hacken is cool

Mediawijze, tech-savvy jongeren zien dat de wereld draait om ICT en dat zij met hacken daarin groot kunnen worden. Bijvoorbeeld door met overtuigende nepmails wachtwoorden van leraren buit te maken. Wie is er op school cooler dan degene die elke onvoldoende kan veranderen in een voldoende?

In de oude science fiction film Wargames was zo’n hack voorbehouden aan een wereldvreemde nerd, die hiermee indruk wilde maken op een meisje. Aandoenlijk geval van fictie. Nu in 2017 kan elke jongere dit zó voor elkaar krijgen, doordat hackmiddelen en complete handleidingen vrijelijk voorhanden zijn. De mogelijkheden voor hacken gaan ver, heel ver. En ze worden gretig aangegrepen.

Cracken is uncool

“Voor jongeren is het een statussymbool geworden om op computers in te breken”, constateert Interpol-topman Christophe Durand. De belangrijke nuance is dat het bij cybercriminelen gaat om gewin, maar bij jongeren om de kick en de status. Zij en mensen in hun omgeving lopen echter het risico van de subtiele overgang; van hacker naar cracker. Digitaal kattenkwaad kan zó uit de hand lopen.

Vele ouders zullen het al wel weten: verbieden is niet de oplossing. Bovendien bestaan er al vele verboden: wetten en regels die computerinbreken strafbaar stellen. Politie, Justitie en Interpol pakken dit streng aan. Tegelijkertijd moeten wij als leraren, ouders, vrienden, ICT-beveiligingsdirecteuren, kortom: leden van de maatschappij, ook optreden. Door te sturen op moraal en ethiek.

Oudercoaching

Nieuwsgierige jongeren hebben waarschijnlijk geen hulp nodig voor de ontwikkeling van hun tech-skills. Wel kunnen ze richting gebruiken voor goed en fout, voor white hat hacking versus black hat hacking en de grijstinten daartussen. Want digitaal kattenkwaad of fouten uit het verleden kunnen je flink opbreken in de toekomst. Ook nadat je je skills hebt ingezet voor goed. Hoera, elke jongere kan hacken … help!

[Afbeelding © Sergey Nivens – Adobe Stock]

...

Verder lezen over Hackers

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

ABN AMRO introduceert een extra online hulpmiddel waarmee klanten kunnen controleren of ze echt een medewerker van de bank aan de lijn hebben. Het is een nieuwe functionaliteit die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande hulpmiddelen, waarmee persoonlijke voorkeuren rondom bankieren en veiligheid zijn in te stellen.

Cybercrime30.09.2024

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

heb je echt de bank aan de telefoon?
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie

Verder lezen over Kaspersky Lab

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

Cybercrime16.09.2024

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeer
World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Wachtwoorden vormen de basis van ons digitale leven, maar ze dienen ook als toegangspoort voor cybercriminelen om in te breken in gevoelige persoonlijke informatie.

Cybercrime02.05.2024

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Meer dan 1 op de 10 mensen deelt digitale, intieme content

Hoewel veel mensen wel weten dat er risico's aan vastkleven, blijken 1 op de tien mensen wel gevoelige, intieme digitale beelden te delen.

Cybercrime23.04.2024

Meer dan 1 op de 10 mensen deelt digitale, intieme content

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename in cyberaanvallen gericht op gamers

Cyberaanvallen zijn dagelijkse kost geworden. Voor de criminelen die erachter zitten is het gewoon een lucratieve business. En zolang bedrijven blijven betalen, zoals recent de KNVB nog, blijft dt onverminderd doorgaan....

Cybercrime09.11.2023

Flinke toename in cyberaanvallen gericht op gamers

Ook hackers volgen alle trends: Cryptocurrency phishing groeit met 40%

De anti-phishing systemen van Kaspersky hebben in 2022 5 miljoen cryptocurrency-gerelateerde phishing-aanvallen voorkomen. Dit is een stijging van 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Omgekeerd was er een afname...

Cybercrime12.04.2023

Ook hackers volgen alle trends: Cryptocurrency phishing groeit met 40%

Digitaal geweld via stalkerware toont weinig tekenen van afname

In 2022 waren bijna 30.000 mobiele gebruikers wereldwijd het doelwit van stalkerware (geheime observatiesoftware die door huiselijk geweldplegers wordt gebruikt om slachtoffers te volgen), zo blijkt het meest recente Sta...

Cybercrime10.03.2023

Digitaal geweld via stalkerware toont weinig tekenen van afname

Ook cybercriminelen haken in op The Last of Us

De langverwachte serie “The Last of Us”, gebaseerd op de gelijknamige PlayStation-game, wordt nu uitgezonden in Nederland en is naar verluidt een van de meest succesvolle shows van HBO van het afgelopen decennium. Zo...

Cybercrime27.01.2023

Ook cybercriminelen haken in op The Last of Us

The Last of ... scams