Na alle ellende in de VS over gehackte verkiezingen heeft RTL Nieuws een onderzoek laten doen naar hoe hack-proof onze verkiezing eigenlijk is. Je zou zeggen: niks aan de hand, we hebben onze stemcomputers toch weggegooid in 2009? Nee dus, zo blijkt uit het onderzoek.
De stemmen worden in de stembureaus wel met de hand geteld, maar daarna worden ze via een verouderd en lek computerprogramma gebundeld per stembureau (op us-stick) en daarna via allerlei onveilige stappen (inclusief doodleuk doormailen!) omhoog de keten ingestuurd naar de kieskringen en gecombineerd, totdat er één bestand overblijft voor het centraal stembureau: de uitslag.
Er zijn letterlijk tientallen manieren om de resultaten onderweg aan te passen zonder dat dit zichtbaar is zonder met de hand alle stemmen opnieuw te tellen, iets dat – zolang de uitkomst aannemelijk geacht wordt – niet gebeurt op grote schaal. Sijmen Ruwhof, de ethische hacker die in de materie is gedoken schrok zich een hoedje toen hij na één avond instructievideo’s voor stembureaus (staan gewoon op YouTube) kijken en zwak punt na zwak punt in het systeem kon zien.
Het betekent effectief dat iemand vanuit het buitenland, zouden we als land belangrijk genoeg geacht waren om invloed over ons stemproces uit te oefenen, heel makkelijk het stemproces in Nederland heeft kunnen beïnvloeden. Sinds 2009. Dat is foute boel en ondanks dat de Kiesraad, verantwoordelijk hiervoor, al tegen de NOS heeft aangegeven dat het programma toch al onderzocht werd en dat ze daar heus wel al mee begonnen waren voordat RTL iets had gezegd is het nu de vraag: hoe doen we dat straks?
Dat het proces op dit moment niet veilig is zie je zelfs als oplettende leek die wel eens iets leest over mogelijkheden tot hacken en die verhalen begrijpt. Het is echt alsof dat programma dat gebruikt wordt in de tijd is blijven hangen dat niemand zich zorgen maakte over hekkers maar met wat we nu weten is het onmogelijk dat we de verkiezingen van 2017 ingaan met deze software, zeker nu het aan de grote klok hangt.
Dat betekent vermoedelijk een fikse kostenpost voor de overheid, want om nu nog iets te schrijven en te laten controleren is veel te riskant, dus is het aannemelijk dat er op elk stembureau iemand met verstand van zaken, aangewezen door de kiesraad, zal moeten posten om de uitslagen (eventueel op papier) te gaan brengen, net zoals vroeger. Het is de enige manier om zeker te zijn dat er niet geknoeid wordt met de uitslag, nu dat de kat uit de zak is. Want geloof maar dat als er geen groots plan uit de doeken wordt gedaan binnen nu en twee weken, niemand de uitslag van de verkiezingen zal accepteren. Dan kan de kiesraad zich de hertelling beter sparen en het ineens op de langzame manier doen.
[Afbeeldingen © Kiesraad / ra2 studio – Fotolia]