Cybercrime06.01.2015

Het perfecte plot: de Sony hack


Dat de realiteit soms absurder is dan fictie bewijst de discussie rondom het hacken en lekken van e-mails van Sony medewerkers, en de reacties erop. Het zou komisch zijn als de gevolgen niet zo serieus waren. Inmiddels kondigde het Witte Huis sancties aan tegen Noord Koreaanse personen, terwijl veel security experts twijfelen of de hack überhaupt wel aan Noord-Korea kan worden toegeschreven.

Het scenario wordt steeds dramatischer. Gisteren zei de CEO van Sony dat het bedrijf het slachtoffer werd van
“een van de meest kwaadaardige cyberaanvallen in de geschiedenis”. De mate van beveiliging van de eigen systemen werd uiteraard niet besproken. De CEO zei wel voor vrije meningsuiting te staan. Maar eerder nog koos het bedrijf er juist voor The Interview van bioscoopschermen te halen. De persconferentie was een uitgelezen kans om in plaats van nalatig en angstig, heldhaftig en principieel te klinken. De film studio had zich geen betere publiciteit voor een niet veel belovende film kunnen wensen.

Bedrijven

Bedrijven zijn steeds vaker betrokken bij fundamentele beslissingen over het wel of niet laten zien van controversiële films en andere content. In 2012 werd door het Witte Huis druk op Google uitgeoefend om The Innocense of Muslims offline the halen nadat gewelddadige demonstraties uitbraken. Geweld, dreigen of aanvallen moet niet beloond worden met censuur of het inperken van vrijheden.

Dat een bedrijf probeert haar reputatie te redden en producten slim probeert te verkopen zal niet verbazen. Toch hebben zij met een wereldwijd bereik ook een verantwoordelijkheid om niet zomaar (zelf-)censuur te plegen. Stuitender is hoe gemakkelijk de Amerikaanse overheid oorlogstaal gebruikt terwijl vele experts op het gebied van digitale veiligheid aangaven dat boze, ontslagen medewerkers van Sony waarschijnlijk over de nodige kennis voor de hack zouden beschikken.

Oorlog

Maar voor wie graag over cyber oorlogsmaatregelen beschikt was een hack door een onmiskenbaar vijandig land als Noord-Korea natuurlijk een schone kans. Eerder al waarschuwden Amerikaanse veiligheidsexperts voor een cyber Pearl Harbor. Door over oorlogsdreiging te spreken is het eenvoudiger om verregaande maatregelen die vrijheden inperken te legitimeren. Helaas is dat niet alleen in de oorlog tegen het terrorisme een probleem gebleken, maar ook steeds meer als het gaat om het digitale domein. Vrijheden en waarden worden verwaterd onder het mom van het beschermen van nationale veiligheid. Dat een satire en een hack bij een filmmaatschappij als reden voor oorlog word gezien moet ons allemaal zorgen baren.

President Obama zei “proportioneel en op het juiste moment” te zullen reageren. Het is de vraag of dat is gebeurd. Aan de ene kant is het plaatsen van een aantal Noord-Koreanen op een sanctielijst meer symbolisch dan dat het daadwerkelijk grote gevolgen heeft. Aan de andere kant wordt door het opleggen van sancties de Noord-Koreaanse overheid wel als schuldige aangewezen. Zelf ontkent de Noord-Koreaanse overheid vanzelfsprekend betrokkenheid.

Vragen over hoe je weet aan wie een cyberaanval kan worden toegeschreven en wat een proportionele reactie is, zijn nog grotendeels onbeantwoord. Regels en wetten rondom ‘cyberaanvallen’ moeten veelal nog worden vastgelegd. Het is onverstandig en zelfs gevaarlijk van de Amerikaanse regering om zonder helder bewijs te handelen.

Juist nu het wereldwijde web de mogelijkheid biedt voor miljarden mensen om zonder censuur toegang tot informatie te krijgen, is het cruciaal dat bedrijven en overheden niet te snel zwichten voor druk. Als de vrijheid van meningsuiting voor Sony inderdaad voorop staat hadden ze nooit vrijwillig de film moeten terughalen uit bioscopen. Door uit angst vrijheden in te perken geef je diegenen die aanvallen alleen maar meer succes.

Te midden van het aanwijzen van de schuldigen, worden belangrijke vragen over de bescherming van data of kritieke infrastructuur achter wege gelaten. Als het om oorlog gaat zijn er ten slotte belangrijkere zaken om op te lossen dan het beschermen van fundamentele rechten online.

Marietje Schaake

Marietje is Europarlementariër voor D66 sinds 2009. Ze zet zich in voor digitale vrijheid. Het Europees Parlement steunde in 2014 haar voorstellen voor Europese netneutraliteit. Momenteel werkt ze aan een rapport over de impact van technologie op mensenrechten. Naast haar parlementaire werk is Marietje onder andere commissaris bij de Global Commission on Internet Governance en neemt als vicevoorzitter zitting in de Raad van Toezicht van Free Press Unlimited.

...

Verder lezen over Hackers

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

ABN AMRO introduceert een extra online hulpmiddel waarmee klanten kunnen controleren of ze echt een medewerker van de bank aan de lijn hebben. Het is een nieuwe functionaliteit die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande hulpmiddelen, waarmee persoonlijke voorkeuren rondom bankieren en veiligheid zijn in te stellen.

Cybercrime30.09.2024

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

heb je echt de bank aan de telefoon?
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie

Verder lezen over Sony

Zoveel mooier kan een game op PlayStation 5 Pro zijn

Nu de PlayStation 5 Pro eraan komt, wil je weten of je straks FOMO moet hebben als je het 800 euro kostende apparaat niet hebt gekocht.

Gaming22.10.2024

Zoveel mooier kan een game op PlayStation 5 Pro zijn

De 5 beste aankondigingen van Sony’s State of Play

Sony trakteerde gisteren op heel veel trailers. We noemen 5 vette aankondigingen uit de State of Play. 

Gaming25.09.2024

De 5 beste aankondigingen van Sony’s State of Play

Hebbeding: Sony komt met limited edition PlayStation 5 voor 30ste verjaardag

Sony introduceert twee nieuwe consoles om de dertigjarige verjaardag van het gamemerk te vieren. Het gaat om limited editions PlayStation 5 en PlayStation 5 Pro. Ze hebben een heel toffe retrolook, maar binnenin natuurlijk de kracht die we van deze consoles mogen verwachten.

Gaming20.09.2024

Hebbeding: Sony komt met limited edition PlayStation 5 voor 30ste verjaardag

Dit is de nieuwe 3,5 mm ECM-L1 Lavalier microfoon van Sony

In de afgelopen jaren, met de toename van het aantal content creators die videocontent produceren, is er sprake van een groeiende vraag naar verbetering van geluidskwaliteit. Daarom komt Sony nu met de ECM-L1, een lavalier microfoon die 3,5 mm plug-in voeding ondersteunt. Ontwikkeld op basis van de ECM-77 serie, die al vele jaren hoog aangeschreven staat bij professionals, waaronder omroepstudio's en productiebedrijven.

Gadgets11.09.2024

Dit is de nieuwe 3,5 mm ECM-L1 Lavalier microfoon van Sony

PlayStation 5 Pro aangekondigd: ‘De meest krachtige Sony-console ooit’

Sony heeft zojuist de nieuwe PlayStation 5 Pro aangekondigd. Dit is wat de console allemaal kan.

Gaming10.09.2024

PlayStation 5 Pro aangekondigd: ‘De meest krachtige Sony-console ooit’

PlayStation onthult vandaag waarschijnlijk de PlayStation 5 Pro

Sony staat op het punt om de PlayStation 5 Pro te onthullen. Vanmiddag is er een 'technische presentatie'.

Gaming10.09.2024

PlayStation onthult vandaag waarschijnlijk de PlayStation 5 Pro

Sony teaset per ongeluk expres de nieuwe PS5 Pro

Is het per ongeluk, is het expres? We durven er geld op in te zetten dat dat expres is: Sony geeft een PS5 Pro sneak peek. Een heel subtiele.

Gaming06.09.2024

Sony teaset per ongeluk expres de nieuwe PS5 Pro

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5