Nederland speelt dan wel geen WK, er zijn toch nog altijd voetbalfans die afreizen naar Rusland om daar een paar leuke wedstrijden te zien. In de Russische speelsteden is het alleen wel opletten geblazen met de gratis wifi-hotspots, een deel daarvan is echt onveilig.
Volgens onderzoek van Kaspersky Lab wordt data in 7.176 van de circa 32.000 openbare wifi-netwerken in de FIFA World Cup 2018 gaststeden niet versleuteld. Als bezoekers doe je er dus verstandig aan om voorzichtig om te gaan met persoonlijke gegevens op je smartphone. De onderzoeksuitkomsten laten verder zien dat Sint-Petersburg, een van de speelsteden, de meest onveilige wifi-stad is.
Het is alom bekend dat tijdens dergelijke grootschalige evenementen mensen massaal beroep doen op openbare digitale netwerken voor het delen van ervaringen met dierbaren via sociale media. Tegelijkertijd worden deze netwerken gebruikt voor de overdracht van financiële en andere waardevolle gegevens. Dat is precies de informatie die derden kunnen onderscheppen dan wel misbruiken.
De bevindingen van het cybersecuritybedrijf zijn gebaseerd op een analyse van openbare wifi-spots in de elf speelsteden van de FIFA World Cup 2018: Saransk, Samara, Nizjny Novgorod, Kazan, Wolgograd, Moskou, Jekaterinburg, Sotsji, Rostov, Kaliningrad en Sint-Petersburg.
De resultaten tonen aan dat lang niet alle draadloze toegangspunten gebruikmaken van coderings- en authenticatie-algoritmen. Terwijl dit essentiële aspecten zijn voor de veiligheid van een wifi-netwerk. Zonder deze algoritmen hoeven hackers alleen maar in de buurt van een toegangspunt te gaan zitten om netwerkverkeer te onderscheppen en vertrouwelijke informatie in handen te krijgen.
De drie steden met het hoogste percentage onbetrouwbare wifi-netwerken zijn Sint-Petersburg (37 procent), Kaliningrad (35 procent) en Rostov (32 procent). De veiligste plaatsen zijn relatief kleine steden als Saransk (slechts 10 procent van de wifi-netwerken is openbaar) en Samara (17 procent openbare wifi-spots). Bijna twee derde van alle openbare wifi-netwerken op deze locaties gebruikt Wi-Fi Protected Access (WPA/WPA2) om dataverkeer te coderen. In het algemeen wordt deze technologie beschouwd als een van de veiligste wifi-protocollen.
Betrouwbare WPA/WPA2-newerken zijn echter niet volkomen veilig: zelfs hier behoren brute-force- en woordenboekaanvallen tot de mogelijkheden. Dit geldt ook voor sleutel herinstallatie-aanvallen.
[Afbeelding © John Smith – Adobe Stock]