Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Identiteitsfraude, phishing en ransomware aanvallen zijn nog altijd aan de orde van de dag, ook in Nederland. Onderzoek van Orange Cyberdefense toont aan dat we ondanks al die bedreigingen nog altijd behoorlijk klakkeloos omgaan met het accepteren van voorwaarden en instellingen van websites en apps. Cybercriminelen gaan worden almaar gehaaider en gaan steeds gerichter te werk. Helaas maakt een groot deel van de Nederlanders het nog altijd te gemakkelijk.
Driekwart klikt ‘blind’ op ok
Uit het onderzoek (pdf), gehouden onder bijna 1100 volwassen landgenoten (18 jaar en ouder), toont aan dat bijna driekwart (74%) nog altijd blindelings akkoord gaat met de privacy-voorwaarden van websites en apps. Ruim twee derde (70%) doet hetzelfde als het gaat om het akkoord gaan met cookie-instellingen.
Maar dat is niet het enige. Nog altijd gebruikt ruim de helft (55%) van de volwassenen hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts en heeft bijna een kwart (24%) van hen hun wachtwoord al vijf jaar niet meer gewijzigd. En van de personen die wel eens gebruik maken van een (open) wifi netwerk gaat ruim twee derde (69%) zonder nadenken akkoord met de WiFi-gebruikersvoorwaarden.
Thuis doen we het op dat gebied iets beter, maar ook daar is nog werk aan de winkel als het gaat om cybersecurity. Thuis heeft vrijwel iedereen (91%) zijn WiFi-netwerk beveiligd met een wachtwoord. In meer dan de helft van de gevallen (52%) is dit wachtwoord sinds de installatie echter nog nooit gewijzigd.
Eigen verantwoordelijkheid
Ruim een kwart van de Nederlanders (27%) heeft weleens iets besteld bij een frauduleuze webshop, waarna ze konden fluiten naar het product én naar hun geld. Fraude via Whatsapp, een relatief nieuw verschijnsel. komt veel beperkter voor. Slechts drie procent van de Nederlanders zegt daar ooit slachtoffer van te zijn geweest.
Phishing bestaat al langer, maar toch zegt maar zes procent van de Nederlanders daar weleens in te zijn getrapt. Ransomware wordt aanzienlijk vaker genoemd, dertien procent van de Nederlanders heeft weleens ransomware op één van zijn apparaten gehad, waarna vier procent daadwerkelijk geld overmaakte naar de gijzelnemer. Vijftien procent van de Nederlanders zegt weleens gehackt te zijn.
Natuurlijk is de crimineel uiteindelijk de schuldige als het gaat om hacken, phishing en identiteitsfraude, maar we moeten het hem natuurlijk niet te makkelijk maken. Van een bedrijfsnetwerk wordt dan ook verwacht dat het solide beveiligd is. “Diezelfde verantwoordelijkheid ligt echter ook bij het individu”, zo concludeert Orange Cyberdefence.
Verder lezen over Hacken
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Cybercrime28.08.2024
Grote storing legt DigiD en Eindhoven Airport plat
Cybercrime31.07.2024
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake
Cybercrime21.06.2024
Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug
Cybercrime05.06.2024
Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude
Verder lezen over Security
Cybercrime11.11.2024
Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt
Online06.11.2024
Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsCybercrime23.10.2024
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime09.10.2024
Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?
Cybercrime08.10.2024
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen
Cybercrime07.10.2024