Identiteitsfraude, phishing en ransomware aanvallen zijn nog altijd aan de orde van de dag, ook in Nederland. Onderzoek van Orange Cyberdefense toont aan dat we ondanks al die bedreigingen nog altijd behoorlijk klakkeloos omgaan met het accepteren van voorwaarden en instellingen van websites en apps. Cybercriminelen gaan worden almaar gehaaider en gaan steeds gerichter te werk. Helaas maakt een groot deel van de Nederlanders het nog altijd te gemakkelijk.
Uit het onderzoek (pdf), gehouden onder bijna 1100 volwassen landgenoten (18 jaar en ouder), toont aan dat bijna driekwart (74%) nog altijd blindelings akkoord gaat met de privacy-voorwaarden van websites en apps. Ruim twee derde (70%) doet hetzelfde als het gaat om het akkoord gaan met cookie-instellingen.
Maar dat is niet het enige. Nog altijd gebruikt ruim de helft (55%) van de volwassenen hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts en heeft bijna een kwart (24%) van hen hun wachtwoord al vijf jaar niet meer gewijzigd. En van de personen die wel eens gebruik maken van een (open) wifi netwerk gaat ruim twee derde (69%) zonder nadenken akkoord met de WiFi-gebruikersvoorwaarden.
Thuis doen we het op dat gebied iets beter, maar ook daar is nog werk aan de winkel als het gaat om cybersecurity. Thuis heeft vrijwel iedereen (91%) zijn WiFi-netwerk beveiligd met een wachtwoord. In meer dan de helft van de gevallen (52%) is dit wachtwoord sinds de installatie echter nog nooit gewijzigd.
Ruim een kwart van de Nederlanders (27%) heeft weleens iets besteld bij een frauduleuze webshop, waarna ze konden fluiten naar het product én naar hun geld. Fraude via Whatsapp, een relatief nieuw verschijnsel. komt veel beperkter voor. Slechts drie procent van de Nederlanders zegt daar ooit slachtoffer van te zijn geweest.
Phishing bestaat al langer, maar toch zegt maar zes procent van de Nederlanders daar weleens in te zijn getrapt. Ransomware wordt aanzienlijk vaker genoemd, dertien procent van de Nederlanders heeft weleens ransomware op één van zijn apparaten gehad, waarna vier procent daadwerkelijk geld overmaakte naar de gijzelnemer. Vijftien procent van de Nederlanders zegt weleens gehackt te zijn.
Natuurlijk is de crimineel uiteindelijk de schuldige als het gaat om hacken, phishing en identiteitsfraude, maar we moeten het hem natuurlijk niet te makkelijk maken. Van een bedrijfsnetwerk wordt dan ook verwacht dat het solide beveiligd is. “Diezelfde verantwoordelijkheid ligt echter ook bij het individu”, zo concludeert Orange Cyberdefence.