De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Eerder dit jaar zijn er al een heel aantal Nederlandse slachtoffers geweest van Ransomware. Uit een nieuw rapport van Intel Security blijkt dat dit geen toeval is. In het eerste kwartaal va dit jaar zagen de onderzoekers van McAfee Labs het aantal nieuwe ransomware varianten met 165% stijgen.
Een stijging die grotendeels te danken is aan de nieuwe, moeilijk te detecteren CTB-Locker ransomware familie. Het succes hiervan is te danken aan slimme technieken om detectie door beveiligingssoftware te omzeilen. Verder wordt de kwaliteit van phishing mails steeds beter, waardoor ze moeilijker te onderscheiden zijn van legitieme e-mails.
Wat hier verder niet aan meehelpt is dat er nu ook een ‘afilliate’ programma is dat medeplichtigen een percentage biedt van de ransomware betalingen, in ruil voor het verzenden van grote hoeveelheden phishing berichten die een link naar CTB-Locker bevatten.
Nieuw
Daarnaast werden er een aantal nieuwe ransomware genaamd ‘TeslaCrypt’ nieuwe versies van CryptoWall, TorrentLocker en BandaChor ransomware gedetecteerd.
Andere bedreigingen en trends
- Flash-malware – In het eerste kwartaal is de hoeveelheid malware die zich richt op kwetsbaarheden in Adobe Flash met 317% toegenomen. Volgens de onderzoekers heeft dit verschillende oorzaken: de populariteit van Adobe Flash en het feit dat veel gebruikers beveiligingspatches niet direct installeren. Daarnaast zijn er nieuwe methodes om misbruik te maken van kwetsbaarheden, is er een sterke toename van het aantal mobiele toestellen dat Adobe Flash-bestanden kan afspelen, en blijkt het moeilijk om sommige Adobe Flash-exploits te detecteren. Onderzoekers zien dat de ontwikkelaars van exploit kits hun focus verleggen, van kwetsbaarheden in Java archive en Microsoft Silverlight naar kwetsbaarheden in Adobe Flash.
- Harddisk- en SSD-malware – In februari 2015 werd ontdekt dat een geheime organisatie genaamd ‘Equation Group’ op zoek was naar methodes om kwetsbaarheden in de firmware van harddisks te misbruiken. Na onderzoek kwam men tot de conclusie dat deze ook gebruikt konden worden om de firmware van SSD’s te herprogrammeren. Van de firmware van harddisks was al bekend dat deze hiermee opnieuw geprogrammeerd konden worden. Eenmaal geherprogrammeerd, kan harddisk- en SSD-firmware misbruikt worden om malware te laden, iedere keer dat een systeem wordt gestart. Zelfs wanneer de drives opnieuw worden geformatteerd of het besturingssysteem opnieuw wordt geïnstalleerd, blijft de malware aanwezig. Beveiligingssoftware is niet in staat om de malware die op deze manier is opgeslagen op een verborgen deel van de drive, te detecteren.
- Groei van PC-malware – In het eerste kwartaal is het aantal nieuw ontdekte PC-malware varianten iets afgenomen. Dit is vooral te wijten aan het feit dat een specifieke vorm van adware – SoftwarePulse – in Q4 van 2014 een piek beleefde. In Q1 van dit jaar keerde het activiteitsniveau van deze adware terug naar een ‘normaal’ niveau. De totale verzameling malware die door McAfee Labs wordt bijgehouden, groeide in Q1 met 13 procent en bevat nu 400 miljoen varianten.
- Mobiele malware – Het aantal malware varianten dat zich richt op mobiele toestellen nam in Q1 met 49 procent toe ten opzichte van Q4 2014.
- SSL-aanvallen – SSL-aanvallen zetten in Q1 door, hoewel het aantal aanvallen iets afnam ten opzichte van Q4 2014. Dit is waarschijnlijk het gevolg van updates voor SSL libraries, die een groot aantal kwetsbaarheden verhelpen. Er worden nog altijd veel ‘Shellshock’ aanvallen waargenomen.
- Spam botnets – De Dyre, Dridex en Darkmailer3. Slenfbot botnets hebben het stokje overgenomen van Darkmailer2 als de top spamnetwerken.
Verder lezen over Malware
Cybercrime11.10.2024
Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!
Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevensCybercrime31.07.2024
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake
Cybercrime01.07.2024
Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware
Online20.05.2024
5 tips om online veilig te zijn
Cybercrime15.05.2024
App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties
En dat in slechts 4 jaar tijdCybercrime08.05.2024
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden
Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van FortinetCybercrime05.02.2024
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security
Online29.01.2024
Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro
75% meer dan in 2022Verder lezen over Security
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Cybercrime11.11.2024
Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt
Online06.11.2024
Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsCybercrime23.10.2024
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime09.10.2024
Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?
Cybercrime08.10.2024