Het Europese hof heeft uitspraak gedaan over de kwestie bewaarplicht: het opslaan van telefoon- en internetgegevens voor een bepaalde periode van burgers door alle internetproviders, of die burgers nu verdachte zijn van een misdrijf of niet. “Weg ermee” is de uiteindelijke uitspraak. Privacy-advocaten zijn erg blij met de uitspraken, al zullen de geheime diensten en justitie minder hard juichen. De reden was volgens het hof dat het bewaren en vooral bekijken van deze data veel te makkelijk ging, wat de privacy van onschuldige burgers veel te zwaar aantastte.
Simpelweg komt het er op neer dat het EU-hof heeft gezegd dat een algemene bewaarplicht gewoon niet mag. Dat betekent dat het tegen de wet is voor de regering om providers te dwingen de internet- en telefoondata van iedereen voor een bepaalde periode op te slaan. De enige uitzondering op de ‘niet opslaan’-regel is dat de data van mensen die verdacht worden van het plannen, uitvoeren of uitgevoerd hebben van een misdrijf wel mogen worden opgevraagd door de autoriteiten. Zelfs dan moet er volgens de EU toestemming worden gevraagd bij een rechter om de data op te vragen en zou er daarna toezicht moeten zijn op wat er met de data gebeurt. Alleen als de nationale veiligheid in het geding is en dat aangetoond kan worden mag alles, maar dat is een regel die bij elke inperking van vrijheid of privacy geldt.
Minister van der Steur was vorig jaar al bezig met een nieuwe invulling van de wet op de bewaarplicht nadat een eerdere versie van de wet al ongeldig werd verklaard door de EU-rechters en nu de kaders bekend zijn zal het niet lang duren voordat er een nieuw wetsvoorstel aangeboden zal worden. De beperkingen die het Europese hof heeft opgelegd zorgen er echter voor dat het kabinet nog even moet sleutelen voordat het allemaal binnen de legale kaders valt. Dat het hof zich heeft uitgesproken tegen algemene opslag van gebruikersdata is hoe dan ook een overwinning voor onze privacy.
[Afbeelding © Evgen3d – Fotolia]