Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Terwijl de discussie, dinsdagavond begonnen in de Tweede Kamer, over de Hackwet nog in volle gang is wordt er vandaag weer een ander wetsvoorstel besproken, namelijk de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Die wet is nogal verstrekkend en zou de inlichtingendiensten de mogelijkheid geven om de volledige datastroom (zeg maar alle internetverkeer) van hele groepen mensen of locaties af te tappen en te doorzoeken op verdachte informatie. Daar zitten dan ook onze (onschuldige) berichten, gesprekken, mails en internetbezoeken tussen. Die manier van data verzamelen wordt het ‘sleepnet’ genoemd door critici.
Sleepnet
Het wetsvoorstel uit de koker van ministers Plasterk en Hennes krijgt er nu al flink van langs van verschillende privacy-organisaties, maar dat kun je verwachten. Die willen namelijk doorgaans dat privacy boven alles gaat en zijn dus al snel ontevreden over elke inbreuk daarop. De Autoriteit Persoonsgegevens, ook niet de flauwste, zijn echter ook vernietigend over het wetsvoorstel: het zou niet voldoen aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Ook de Raad van State was al niet enthousiast maar dat advies werd door het kabinet al genegeerd.
Controle is beter
Het komt er eigenlijk op neer dat iedereen die niet het kabinet of de AIVD is de wet niet ziet zitten. Het rondetafelgesprek dat vandaag in de kamer gehouden werd toonde dat nog maar eens aan. Het grootste kritiekpunt zit ‘m nog niet eens in het feit dat de AIVD in theorie de mogelijkheid heeft om dit te doen, maar vooral dat er in de wet helemaal geen goede controle is ingebouwd. De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) zegt zelf dat ze zoals het nu staat niet voldoende controle kunnen uitoefenen om te zien of de AIVD ‘noodzakelijk, proportioneel en subsidiair’ handelt als ze het sleepnet gebruiken.
Toestemming achteraf
Er moet in principe toestemming gevraagd worden aan de minister én aan een speciale commissie (die wel weet waar ze over praat) maar in spoedgevallen mag dat ook achteraf. Het probleem hierbij is dat de rechter er op geen moment aan te pas komt en die zou daar over moeten gaan als het een wet is. Zeker omdat de opsporingsdiensten de gegevens die ze vinden ook nog willen gaan en mogen geven aan partijen in het buitenland is toezicht (vooraf!) een heel belangrijke zaak en dat moet geregeld worden.
Laten we eerlijk zijn: hoe lief je de veiligheid van het land ook is, we moeten hier geen Amerikaanse toestanden krijgen waarbij de inlichtingendiensten zelf de dienst kunnen uitmaken. De discussie is vervelend en voor veel mensen doodsaai, maar uiteindelijk zijn het straks ook jouw berichten en data die gepakt mogen worden. Ook als je niks te verbergen hebt is het wel zo belangrijk dat je data alleen maar wordt gezien als dat écht nodig is en op geen enkel ander moment.
Verder lezen over Hacken
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Cybercrime28.08.2024
Grote storing legt DigiD en Eindhoven Airport plat
Cybercrime31.07.2024
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake
Cybercrime21.06.2024
Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug
Cybercrime05.06.2024
Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude
Verder lezen over Overheid
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Automotive16.07.2024
Waarom je nu die tweedehands elektrische auto moet kopen die je wil
Cybercrime04.07.2024
Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat
Nieuws17.01.2024
Meer flitspalen bij spoorwegovergangen
Geslaagde pilot krijgt een vervolgAutomotive10.01.2024
Zoveel subsidie krijg je in 2024 voor een elektrische auto
De subsidiepot is nu geopendAutomotive20.12.2023
Duitsland schrapt subsidie voor EV’s
UPDATE: Drie fabrikanten blijven deze maand de volledige subsidie betalenMobile07.12.2023
Worden we bespied via pushmeldingen op onze smartphones?
Technology25.10.2023