Cybercrime16.09.2024

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer


zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeer

Vorig jaar werd er volgens het CBS meer dan 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer. Gemiddeld registreerde de NS ongeveer 1,1 miljoen reizen per dag, waarvan ongeveer 400.000 werkgerelateerde of zakelijke reizen. Met zoveel forenzen attenderen vervoersbedrijven hun passagiers voornamelijk op het niet achterlaten van persoonlijke eigendommen. Maar uit een nieuw onderzoek van cybersecuritybedrijf Kaspersky blijkt dat privacyrisico’s tijdens het reizen enorm over het hoofd worden gezien. Het onderzoek, dat is gehouden onder zo’n 1.000 Nederlandse forenzen, toont aan dat maar liefst 81 procent zich wel eens zorgen heeft gemaakt over hun privacy tijdens het woon-werkverkeer.

Vertrouwelijke gesprekken

Ondanks deze zorgen over privacy blijven veel forenzen gevoelige activiteiten uitvoeren terwijl ze onderweg zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 67 procent zich comfortabel voelt bij het verzenden van e-mails, 51 procent bij het bewerken van documenten en 50 procent bij het maken van nieuwe documenten tijdens het reizen. Het is opmerkelijk dat bijna 30 procent financiële taken uitvoert en 26 procent online vergaderingen houdt tijdens het woon-werkverkeer. Het risico? Vertrouwelijke informatie die gemakkelijk kan worden blootgesteld aan nieuwsgierige ogen of oren.

Alarmerend genoeg gaf 87 procent van de respondenten toe dat ze wel eens vertrouwelijke informatie gehoord of gezien hebben die werd gedeeld in het openbaar vervoer. Dit is dan ook een groot privacyrisico dat ernstige gevolgen kan hebben voor zowel individuen als bedrijven. Het gaat hier dan om gevoelige blootgestelde informatie als gezondheidsgerelateerde zaken (47%), financiële persoonlijke informatie (39%) en financiële bedrijfsinformatie (35%). Daarnaast worden discussies over bedrijfsstrategieën (31%), contractonderhandelingen (26%) en zelfs rechtszaken (26%) vaak openlijk gevoerd, wat het risico van inbreuk op de privacy met zich meebrengt.

Een privacy paradox

De cijfers laten duidelijk een opvallende tegenstelling zien: hoewel de meeste forenzen zich zorgen maken over hun privacy, nemen maar weinig van hen effectieve stappen om deze te beschermen. Van de respondenten die zich zorgen maakten om hun privacy, gaf 42 procent aan een privacyfilter te gebruiken. Voor veel reizigers is de veiligste optie echter gewoon het vermijden van het doen van gevoelige taken in het openbaar vervoer. Minder dan een derde geeft aan dit te doen voor persoonlijke (31%) of werkgerelateerde zaken (30%).

"Dit onderzoek laat duidelijk zien dat mensen die werken tijdens het woon-werkverkeer in het openbaar vervoer echt voorzichtiger moeten zijn. Er lijkt namelijk een misconceptie te bestaan over wat veilige maatregelen zijn. Het dimmen van de helderheid van je scherm is daar zo’n voorbeeld van. Die maatregel is niet waterdicht, want het voorkomt niet per se dat iemand kan meelezen. Het gebruiken van een privacyfilter doet dat wel, of in ieder geval een stuk beter. Zijn er toch dringende zaken die je moet doen of bespreken tijdens het reizen, probeer dan duidelijk te maken bij degene met wie je in gesprek bent, dat het nu niet uitkomt en vermijd vooral het delen van vertrouwelijke informatie. Je weet nooit wie meekijkt, meeluistert of opnames maakt en met slechts een paar informatiestukken kan iemand met kwade bedoelingen al schade aanrichten. 41 procent van de respondenten in dit onderzoek heeft aangegeven dat ze wel eens opgevangen persoonlijke en of bedrijfsinformatie hebben gedeeld of gebruikt. Het is dus een realistisch gevaar."

- Jornt van der Wiel, security-expert bij Kaspersky’s Global Research and Analysis Team.

Maatregelen om privacy beter te waarborgen

Om op een veiligere manier te werken tijdens het reizen, zijn er een aantal maatregelen die werknemers kunnen nemen om zo hun (gevoelige) informatie voor zichzelf te houden:

  • Pas op voor schoudersurfers: wanneer je op je laptop of mobiel werkt, houd dan rekening met de mensen om je heen die je scherm kunnen zien. Ga, wanneer mogelijk, op een plek zitten die wat afgelegen is, of zorg dat er in ieder geval niemand achter je plaats kan nemen, draai het scherm weg van anderen en gebruik een privacyfilter.
  • Houd rekening met raamkijkers: als het donker is kunnen schermen reflecteren op de ramen, waardoor ze zichtbaar worden voor anderen. Door de helderheid van je scherm te verlagen kun je dit risico verkleinen.
  • Let op zichtlijnen: let op mensen die van bovenaf op je scherm kunnen kijken, vooral in drukke ruimtes zoals treinen en bussen. Pas de hoek van je scherm aan en controleer regelmatig je omgeving.
  • Bescherm je identiteit: zorg ervoor dat andere reizigers niet zomaar een werk ID of andere identificerende informatie kunnen zien dat gebruikt kan worden door mensen met slechte bedoelingen. Ook informatie die misschien onbelangrijk lijkt, kan door andere reizigers misbruikt
  • Gebruik discrete communicatiemethoden: om je privacy in openbare ruimtes te beschermen, gebruikt altijd oortjes of een koptelefoon voor telefoongesprekken om te voorkomen dat anderen beide kanten van het gesprek kunnen afluisteren. Daarnaast is het verstandig om, wanneer mogelijk, te sms’en of Whatsappen in plaats van te bellen, omdat dit de kans verkleint dat je gesprek wordt afgeluisterd.
  • Geef prioriteit aan discretie: het is niet altijd nodig om meteen te reageren als iemand je probeert te bereiken. Gebruik daarom discretie om te bepalen wanneer het echt nodig is om te reageren en wanneer het verstandiger en veiliger is om te wachten tot je in een veiligere omgeving bent.
Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Kaspersky Lab

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Wachtwoorden vormen de basis van ons digitale leven, maar ze dienen ook als toegangspoort voor cybercriminelen om in te breken in gevoelige persoonlijke informatie.

Cybercrime02.05.2024

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Meer dan 1 op de 10 mensen deelt digitale, intieme content

Hoewel veel mensen wel weten dat er risico's aan vastkleven, blijken 1 op de tien mensen wel gevoelige, intieme digitale beelden te delen.

Cybercrime23.04.2024

Meer dan 1 op de 10 mensen deelt digitale, intieme content

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename in cyberaanvallen gericht op gamers

Cyberaanvallen zijn dagelijkse kost geworden. Voor de criminelen die erachter zitten is het gewoon een lucratieve business. En zolang bedrijven blijven betalen, zoals recent de KNVB nog, blijft dt onverminderd doorgaan....

Cybercrime09.11.2023

Flinke toename in cyberaanvallen gericht op gamers

Ook hackers volgen alle trends: Cryptocurrency phishing groeit met 40%

De anti-phishing systemen van Kaspersky hebben in 2022 5 miljoen cryptocurrency-gerelateerde phishing-aanvallen voorkomen. Dit is een stijging van 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Omgekeerd was er een afname...

Cybercrime12.04.2023

Ook hackers volgen alle trends: Cryptocurrency phishing groeit met 40%

Digitaal geweld via stalkerware toont weinig tekenen van afname

In 2022 waren bijna 30.000 mobiele gebruikers wereldwijd het doelwit van stalkerware (geheime observatiesoftware die door huiselijk geweldplegers wordt gebruikt om slachtoffers te volgen), zo blijkt het meest recente Sta...

Cybercrime10.03.2023

Digitaal geweld via stalkerware toont weinig tekenen van afname

Ook cybercriminelen haken in op The Last of Us

De langverwachte serie “The Last of Us”, gebaseerd op de gelijknamige PlayStation-game, wordt nu uitgezonden in Nederland en is naar verluidt een van de meest succesvolle shows van HBO van het afgelopen decennium. Zo...

Cybercrime27.01.2023

Ook cybercriminelen haken in op The Last of Us

The Last of ... scams
Meer dan 1,5 miljoen mensen hun bestanden terug via No More Ransom

No More Ransom, het initiatief dat werd geïntroduceerd om slachtoffers van ransomware te helpen hun bestanden te ontsleutelen, viert zijn zesjarig bestaan. Sinds de introductie is het gegroeid van vier partners naar 188...

Cybercrime26.07.2022

Meer dan 1,5 miljoen mensen hun bestanden terug via No More Ransom

Verder lezen over Privacy

Telegram modereert privégesprekken toch niet

Het leek erop dat Telegram van plan was om ook privégesprekken te gaan modereren, maar stelt nu dat dat niet zo is.

Social Media09.09.2024

Telegram modereert privégesprekken toch niet

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Om maar direct met de deur in huis te vallen: erotische datingsites bieden zelden of nooit wat ze beloven. Het betreffen zonder uitzondering verdienmodellen gebaseerd op misleiding van het mannelijk libido. In alle geval...

Online23.01.2024

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?
Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Elk jaar kiest het Nederlandse publiek weer een persoon of (overheids)organisatie die volgens ons in dat jaar de grootste inbreuk gepleegd hebben op onze online communicatievrijheid en privacy. Gekozen kan worden uit een...

Nieuws15.01.2024

Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Demissionair minister krijgt de Big Brother Award; X en Meta ontvangen expertprijs

Verder lezen over Security

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Pas op voor deze oplichting op Booking.com

Booking.com zelf communiceert er niet over op zijn site en dat is spijtig: er is namelijk sprake van phishing die vanuit zijn eigen platform plaatsvindt.

Cybercrime09.08.2024

Pas op voor deze oplichting op Booking.com

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Wat zou jij doen als Google je twee keer zoveel wilde betalen voor je bedrijf als het op dit moment wordt gewaardeerd? Als je Wiz bent, zeg je nee.

Cybercrime23.07.2024

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen