De overheid van de VS heeft onze securitysoftware op de zwarte lijst gezet voor overheidsgebruik. Kaspersky Lab is persona non grata, op basis van geruchten over vermeende banden met de Russische overheid. Uiteraard hoef ik niet uit te leggen dat wij daar op zijn zachtst gezegd niet blij mee zijn. Zeker als je weet dat er geen enkele sprake is van hechte banden met de Russische overheid. Tot op de dag van vandaag is daar ook geen enkel bewijs voor geleverd. Maar wat nog veel erger is, is dat dergelijke maatregelen schadelijk zijn voor het bestrijden van de wereldwijde cybercriminaliteit. De cybercrimineel is de lachende derde.
Het is bekend dat cybercrime een grensoverschrijdend fenomeen is. Detectie, afweer, opsporing, bestrijding en arrestatie van cybercriminelen vereist daarom internationaal bereik. Zo benadrukte Eurocommissaris voor digitale zaken Andrus Ansip onlangs nog in het Financieel Dagblad het belang van grensoverschrijdende samenwerkingen tussen security-leveranciers en opsporingsautoriteiten. Ook onze Tweede Kamer politici bij monde van bijvoorbeeld D’66-er Kees Verhoeven zijn ervan overtuigd, dat we samen de wereldwijde cybercriminaliteit te lijf moeten gaan.
Tegelijkertijd lijkt het tegendeel te gebeuren. Het besluit van de VS om een ICT-leverancier uit een bepaald land te weren, is namelijk geen geïsoleerd geval. Een land als China is al jaren bekend om zijn Great Firewall: een technische variant van de eeuwenoude fysieke muur waarmee het Midden Koninkrijk dreigingen van buiten wilde weren.
Ook Rusland trekt ongefundeerd zijn grenzen op voor bijvoorbeeld Microsoft. Het Amerikaanse softwarebedrijf was het eerste doelwit van geopolitieke blokkade. Dat is overigens geen gloednieuwe ontwikkeling. Ook Australië past Middeleeuwse methodes van het optrekken van muren en slotgrachten toe voor een vals gevoel van veiligheid. ICT-securitykenners weten al geruime tijd dat het oude beveiligingsmodel van kastelen onhoudbaar en achterhaald is.
Daarentegen zijn er genoeg Westerse politici die wel degelijk inzien dat internationale samenwerking met diverse overheidsinstanties de enige manier is om cybercrime te bestrijden. Niet zo vreemd want er is al veel succes geboekt op dat vlak. Zo heeft onze samenwerking met politie en Justitie zowel in Nederland als op Europees en wereldwijd niveau effectieve maatregelen opgeleverd.
Politici moeten zorgen voor bescherming van hun burgers. Security-experts willen ICT-gebruikers beschermen. Wereldwijde geopolitieke polarisatie zet dat haaks op elkaar. Dat moeten we niet willen want uiteindelijk profiteert alleen de cybercrimineel hiervan. Dan wordt het dweilen met de kraan open. Zowel de politiek als ICT-leveranciers blijven daarmee in gebreke. Daar is geen enkele burger, op die cybercrimineel na, bij gebaat.
Geschreven door Martijn van Lom, Kaspersky Lab
[Afbeeldingen © Santiago Silver – Adobe Stock]