Cybercrime27.02.2015

Cybercriminaliteit: een nieuwe vorm van ondernemen


40% van de Nederlandse ondernemers is, naar schatting van de politie, het afgelopen jaar slachtoffer geweest van cybercriminaliteit. Deze vorm van criminaliteit richt zich op computers of andere systemen, zoals mobiele telefoons en pinautomaten. Door de toegenomen digitalisering is dit een vorm van criminaliteit waar je als ondernemer serieus rekening mee moet houden. Wees, ook bij de start van jouw bedrijf, alert op mogelijke risico’s. In de Online Starterstraining (gratis!) wordt hier volop aandacht aan besteed.

heartbleed
heartbleed

Cybercriminelen vorig jaar volop actief

Vorig jaar was er wereldwijd veel cyber-verontrusting: de versleuteling van internetpagina’s bleek toch niet zo veilig (Heartbleed), USB-sticks kunnen tegenwoordig worden ingezet als malware-verspreidingsmachines, en in december kenden we de jongens die, uit verveling, de Kerst voor vele Xbox- en Playstation-gebruikers verpestten. En vergeet uiteraard de breed uitgemeten hack op Sony niet.

Nederlandse banken experts in het afweren van cyberattacks

Ook de Nederlandse banken hadden last van cybercriminelen die uit zijn op geld van rekeninghouders. De banken zijn de laatste jaren expert geworden in het afweren van cyberattacks. Zo heeft ABN AMRO meerdere
maatregelen getroffen, zoals een zeer geavanceerd detectiesysteem en samenwerkingen met andere banken, binnen en buiten Nederland. Hierdoor is de schade door cybercriminaliteit gedaald. En dat zorgt ervoor dat criminelen weer op zoek moeten naar de zwakste schakel: het menselijk vertrouwen.

2014: hét jaar van nieuwe phishing-methodes

Klanten werden massaal bestookt
met valse e-mails die behoorlijk echt leken. En daarbij schuwen criminelen niet om de actualiteit te betrekken, zoals Je Suis Charlie. Maar deze e-mails zijn slechts het begin. Ze bevatten vaak niet eens meer malafide software, maar vragen om persoonlijke gegevens waarmee criminelen op een later moment – bijvoorbeeld door een telefoontje – vertrouwen proberen te winnen. Hoe kan het toch dat de crimineel zoveel van je weet? Het antwoord is: eenvoudige desk-research. Het lukt criminelen nog steeds een aardige boterham te verdienen aan mensen, zowel particulieren als ondernemers, die persoonlijke codes afstaan

Mobile malware met 167% toegenomen

En dan de mobiele telefoon. Het zit er natuurlijk aan te komen, maar tot nu toe is het mobieltje relatief veilig. Malafide software ontwerpen voor pc’s is tot nu toe nog eenvoudiger en vaak lucratiever. Het kan niet anders dan dat dit gaat veranderen. Criminelen zijn namelijk waar geld te verdienen is. De eerste signalen waren overduidelijk: apps afluisteren blijkt relatief
eenvoudig en mobile malware is in 2014 met maar liefst 167 procent toegenomen. En koop vooral geen rip-off telefoons, want die blijken soms al voorgeprogrammeerde malware vanuit de fabriek te bezitten.

Cybercriminaliteit: een nieuwe vorm van ondernemen

Cybercrime is eigenlijk een nieuw soort branche. We kunnen de term ‘supply chain cyberfraud’ toevoegen aan onze managementboeken. Want cybercriminelen maken inmiddels deel uit van goed geoliede organisaties, met
betaald personeel, een helpdesk en een marketingafdeling. Hun nieuwe methodes om geld te stelen zijn slim en geloofwaardig.

Ondernemers, leun niet langer achterover!

Hoe kun je jezelf en je onderneming beschermen? Sluit een
verzekering af. Dat is handig, maar geen magic bullit. Verdiep je in wat jij voor jouw onderneming kunt doen, wat de risico’s zijn en bespreek veiligheid met je personeel. Alles om de criminelen uit de buurt te houden. Want: criminelen kiezen altijd de makkelijkste weg, hoe beter je bedrijf beschermd is, hoe groter de kans dat ze jou dit jaar overslaan.

Meer weten?

Voor meer informatie over hoe je jouw bedrijf kunt beschermen én andere ondernemersvaardigheden volg de gratis Online Starterstraining!

Deze blogpost is geschreven door Leonie Kemper, Business Development Manager Online bij ABN AMRO en verbonden aan de Online Starterstraining.

...