Hierboven staan een paar recente quotes. Dat hadden er veel meer kunnen zijn. Dagelijks zijn er vele aanvallen. Cyberaanvallen zijn dan ook aan de orde van de dag. Waarvan wij er maar slechts een paar meekrijgen. En dat komt mede door de rol van ESET, Kaspersky Lab, Symantec, McAfee en alle anderen betrokken partijen die dit dagelijks monitoren.
Financiële instellingen als banken, maar ook overheidsinstellingen als de belastingdienst vormen geliefde doelwitten van grootschalige DDoS-aanvallen. Volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, vindt er vrijwel elke seconde zo’n aanval plaats op de website van DNB. “Dat is de realiteit anno 2018.” Het moge duidelijk zijn: een veilige cyberomgeving is deze tijd verre van zelfsprekend. Maar niet alleen criminelen zijn geïnteresseerd in jouw privégegevens.
Ook bedrijven als Facebook en Google verzamelen dag in, dag uit informatie over jou. Ze weten waar je woont, wie je kent, wie die mensen op hun beurt kennen, in welk restaurant je vorige week dinsdag hebt gegeten, waar je op 14 april 2012 was en met wie, waar je openlijk maar ook in het geheim in geïnteresseerd bent en nog veel meer informatie waar je waarschijnlijk nog nooit bij hebt stilgestaan.
Onze wereld digitaliseert in razend tempo. Maar dat gaat zo snel, dat de politie en geheime diensten het onmogelijk kunnen bijbenen en vaak machteloos moeten toekijken als cybercriminelen weer eens toeslaan.
Maar het gaat nog een stapje verder. Op wereldniveau dreigen er nog veel grotere gevaren. Zo heeft Noord-Korea een leger van 6.000 hackers die onder meer verantwoordelijk waren voor de gigantische datalekken van Sony, en bemoeide Rusland zich actief met de Amerikaanse en Franse verkiezingen. Wat kunnen we nog doen om ons te wapenen tegen de toenemende dreiging? Moeten er nu stappen genomen worden? We kunnen en mogen ons niet veroorloven naïef te zijn. Voordat er straks geen weg terug meer is.
In het boek Cybercrime en Cyberwar geeft Marc Goodman, een van de meest ervaren experts op het gebied van cybercrime en cyberwar, een compleet overzicht van alle cybergevaren. Het is tegelijkertijd fascinerend, leerzaam en angstaanjagend. En zeker een must read als het onderwerp cybercrime je interesseert.
Marc Goodman was futurist-in-residence bij de FBI, senior advisor bij Interpol en oprichter van het Future Crimes Institute.