Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Er wordt nogal wat ‘gehackt’ in Nederland. Er werden in 2016 zo’n 2,5 miljoen Cyberdelicten, zoals ze door het Centraal Bureau voor de Statistiek worden genoemd, gepleegd. Daarvan werden er echter maar iets meer dan 25 procent gemeld. Let wel: het gaat dan voornamelijk om dingen als identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude (de marktplaatsoplichters), cyberpesten en ‘echt’ hacken.
Toen dit in 2012 nog werd bekeken was het meldingspercentage nog bijna een derde, met 31 procent. Dat is te wijten aan het feit dat vooral identiteitsfraude en koop- en verkoopfraude minder vaak gemeld wordt. Als je kijkt wat er echt bij de politie terecht komt is het precentage gelijk (laag) gebleven: nog geen 10 procent.
Wie is het slachtoffer?
Jongeren zijn het meest slachtoffer van dit soort digitale criminaliteit. Logisch, zeg je, want die spenderen ook de meeste tijd online. Klopt. Wat je misschien ook zou verwachten is dat daar het percentage cyberpesten ook het hoogste is en ook dat is correct. Koop- en verkoopfraude raakt iedereen, behalve de 65-plussers. Met diens identiteit wordt ook het minste gefraudeerd, dus in die zin zijn de cijfers precies zoals je zelf zou verwachten.
Opleidingsniveau speelt ook een rol. Hoger opgeleiden zijn het vaakst slachtoffer, simpelweg omdat ze actiever zijn op het internet. Dat maakt ze anderhalf keer vaker slachtoffer dan laagopgeleiden. Waar je woont maakt minder uit: de stad heeft geen monopolie op online criminaliteit, want het internet maakt het niets uit of je in Amsterdam of Nederweert woont.
Het blijft wel verrassend hoe weinig dit soort dingen gemeld worden. Het CBP heeft er ook geen antwoord voor, maar het zal toch niet zo zijn dat mensen zich schamen dat ze digitaal in het ootje genomen zijn en het daarom maar niet melden? Waarom zou je het niet doorgeven als iemand misbruik heeft gemaakt van je op het internet? Wie het weet mag het zeggen…
[Afbeeldingen © Focus Pocus LTD– Adobe Stock]
Verder lezen over Hacken
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Cybercrime28.08.2024
Grote storing legt DigiD en Eindhoven Airport plat
Cybercrime31.07.2024
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake
Cybercrime21.06.2024
Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug
Cybercrime05.06.2024