Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Deze maand start Stichting BREIN een voorlichtingsproject gericht op mensen die frequent of langdurig illegaal films en series uploaden. Met speciaal ontwikkelde software worden de Nederlandse IP-adressen opgespoord. Het project richt zich vooral op inbreukmakende uploads van op de Nederlandse markt gericht populair werk. De uploaders krijgen niet meteen een boete, maar wel een waarschuwing.
Gericht op frequente uploaders
BREIN richt zich in dit project niet op de zogenaamde ‘hit & run’-downloaders, maar op de frequente uittorent-uploaders. Mensen die op grote schaal uploaden en volgens de Stichting fungeren als een soort ‘smeerolie’. Door het seeden houden zij de uitwisseling van illegale content in stand. Tegen grote bronnen die inbreuk maken wordt al opgetreden. Het zijn volgens BREIN juist de consumenten die stelselmatig uploaden die dit seeden in stand houden.
Voorlichtende waarschuwingen
Het komende halfjaar gaat BREIN voorlichtende waarschuwingen versturen aan abonnees van Internet Service Providers (ISP) waarvan zij hebben gedetecteerd dat via hun IP-adres ongeautoriseerde uploads zijn gedaan. De ISP wordt verzocht om de e-mail aan de betreffende abonnees door te sturen. Uiteindelijk wil de Stichting opschalen naar maximaal 1000 unieke IP-adressen per maand.
Om de relevante Nederlandse IP-adressen te achterhalen gebruikt BREIN speciale software die in opdracht is ontwikkeld. Elke maand worden er meerdere steekproeven gedaan op diverse titels. De verwerking van persoonsgegevens vindt plaats conform de geldende wettelijke privacy-bescherming.
De toon in de waarschuwende brief liegt er trouwens niet om. Veel illegale uploaders gebruiken een VPN-verbinding omdat ze denken dat ze op die manier niet gepakt kunnen worden. Hierover staat in de brief:
“Ook als je VPN gebruikt kun je toch een mail krijgen. Ten eerste zijn niet alle VPN diensten even betrouwbaar en ten tweede worden er ook bij de bediening van VPN fouten gemaakt.
Als je VPN gebruikt om stiekem van illegaal aanbod gebruik te maken, is het goed om jezelf eens af te vragen waar je nou precies mee bezig bent. Het is eigenlijk te vergelijken met winkeldiefstal en heling, want behalve dat je het voor jezelf binnenhaalt zonder te betalen, ben je ook nog bezig om het ‘gestolen’ materiaal verder te verspreiden.”
Mogelijk handhaving
De mail van BREIN moet een afschrikwekkend effect hebben op de ontvanger. In dit stadium wordt namelijk alleen nog voorgelicht over de eventuele gevolgen bij handhaving. Een marktonderzoeksbureau doet hier onderzoek naar.
Onderzoek wijst uit dat elke 10 illegale downloads of streams tot tenminste 3 gemiste legale verkopen leidt. Sites en diensten die met illegaal aanbod geld verdienen door advertenties of donaties, steken dat in eigen zak. De rechthebbenden zien daar geen cent van terug. Daarom wil BREIN het gebruik van die illegale platforms tegengaan.
Verder lezen over Downloaden
Online12.02.2024
Tijdmachine: LimeWire had niks met citrusvruchten te maken
Entertainment01.01.2024
Tijdmachine: Popcorn Time was bijna Netflix geweest
Online01.06.2023
Torrent-site RARBG stopt ermee: einde van een tijdperk
Online09.08.2022
Stichting BREIN meldt 21 miljoen illegale zoekresultaten
Google verwijderde er 650.000Online09.06.2022
Illegale downloader? Ziggo gaat je er niet op aanspreken
Online06.01.2022
Popcorn Time gaat offline: geen illegale films en series meer
Online02.07.2021
Downloaders vrijuit: Ziggo geeft geen gegevens weg
Cybercrime30.12.2019
Game of Thrones voor 7e keer gekroond tot meest illegaal gedownloade serie
Verder lezen over Hacken
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Cybercrime28.08.2024
Grote storing legt DigiD en Eindhoven Airport plat
Cybercrime31.07.2024
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake
Cybercrime21.06.2024
Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug
Cybercrime05.06.2024