Laatst kwam ik een tweet collectie tegen van Kevin Roose – NYT tech columnist. Auteur van “Futureproof.” Waarbij hij het had over “Bossware”. “Bossware” – software die is ontworpen om werknemers te bewaken en te evalueren, hun productiviteit bij te houden en hun tijd te beheren, door het werk te doen dat menselijke supervisors vroeger deden.
Ik moest ineens denken aan ophef onder collega’s toen we via Microsoft Outlook een keer peer week een overzicht kregen van onze “productie”. Het heette Office 365: MyAnalytics. Na een interne discussie werd de optie uitgezet.
Bossware bestaat al jaren in de productie- en detailhandel, waar tools voor ‘personeelsbeheer’ vaak worden gebruikt om de ploegen van werknemers in te plannen, hun output bij te houden en hun prestaties te beoordelen. In 2019 bleek uit een Gartner-enquête onder 239 bedrijven dat meer dan de helft al ‘niet-traditionele monitoringtechnieken’ gebruikte voor hun werknemers, waarbij technieken werden gedefinieerd als ‘zaken als het analyseren van de tekst van e-mails en berichten op sociale media, nauwkeurig onderzoeken die, biometrische gegevens verzamelen en begrijpen hoe werknemers hun werkruimte gebruiken.”
Maar de pandemie voedt een stijging in door AI aangedreven bossware die is ontworpen voor kantoormedewerkers die hun nieuw gedistribueerde personeel in de gaten willen houden.
De breedste en meest voorkomende vorm van bewaking is ‘activiteitsmonitoring’. Dit omvat doorgaans een logboek van welke applicaties en websites werknemers gebruiken. Het kan zijn wie ze e-mailen of berichten sturen – inclusief onderwerpregels en andere metadata – en alle posts die ze plaatsen op sociale media. De meeste bossware registreert ook de invoerniveaus van het toetsenbord en de muis. Veel tools geven bijvoorbeeld een minuut tot minuut een overzicht van hoeveel een gebruiker typt en klikt, en gebruiken dat als een proxy voor productiviteit. Software voor productiviteitsmonitoring zal proberen al deze gegevens samen te voegen tot eenvoudige grafieken of grafieken die managers een goed beeld geven van wat werknemers aan het doen zijn.
Er zijn echt veel tools die aangemerkt kunnen worden als “Bossware”. Voorbeelden zijn Sapience, WorkSmart, ActivTrak, DeskTime Pro, StaffCop Enterprise, Teramind, Veriato, VeriClock, Work Examiner enz.
Technologies, dat eigenaar is van InterGuard, een van de toonaangevende bossware-platforms, beweert zijn klantenbestand in de eerste weken na de corona uitbraak met meer dan 300% te hebben uitgebreid.
Een paar zullen we uitlichten. Artikel in MIT Technology Review schrijft: Hubstaff is software die de toetsenbordaanslagen van gebruikers, muisbewegingen en de websites die ze bezoeken, registreert. Time Doctor gaat verder en maakt video’s van de schermen van gebruikers. Het kan ook elke 10 minuten een foto maken via de webcam om te controleren of werknemers achter hun computer zitten. En Isaak, een tool gemaakt door het Britse bedrijf Status Today, houdt de interacties tussen werknemers bij om te bepalen wie er meer samenwerkt, door deze gegevens te combineren met informatie uit personeelsdossiers om individuen te identificeren die “veranderaars” zijn.
Als Cogito merkt dat een callcentermedewerker te snel sprak, liet het een stopbord zien. Of een ‘empathie-signaal’ naar medewerkers wiens stemmen niet voldoende medelevend klonken. Aan het einde van elk gesprek gaf Cogito elke agent een score, die naar hun managers werd gestuurd voor gebruik bij het evalueren van hun prestaties.
Enaible meet hoeveel tijd externe medewerkers nodig hebben om verschillende taken uit te voeren, en geeft advies om die taken te versnellen. Het geeft ook elke externe werknemer een gepersonaliseerde “productiviteitsscore” op basis van hun output en tijdsbesteding.
“Het analyseren van e-mailgebruik, Zoom, Slack en online zoekgeschiedenis geeft geen volledig beeld van wat een werknemer aan het doen is” aldus de website.
Met andere woorden, Enaible is bedrijfsspyware – zij het de soort die met toestemming van de werknemers wordt geïnstalleerd, vermoedelijk op hun door het bedrijf uitgegeven apparaten.
Sommige bossware gaan wel erg ver… StaffCop Enterprise en CleverControl: laat werkgevers in het geheim webcams en microfoons activeren op de apparaten van werknemers.
Sneek, maakt heimelijk foto’s van medewerkers om te zien of ze achter hun bureau zitten. Projectmanagementprogramma’s zoals Jira en Basecamp kunnen bazen ondertussen laten zien wanneer werknemers geen hoog niveau van output behouden.
Amazon-bezorgers in de VS hadden tot een bepaalde moment de tijd om onderstaande toestemmingsformulier te ondertekenen zodat Amazon hun biometrische informatie kan verzamelen en AI-camera’s kan gebruiken die hun locatie en beweging volgen. Als ze niet tekenen, verliezen ze hun baan.
Een vriendin die door haar werkgever digitaal in de gaten wordt gehouden had er een simpele oplossing voor gevonden. Ze legde een boek op haar toetsenbord zodat het leek alsof er gewerkt werd, vanwege de continue toetsaanslagen. Dit wil je toch ook niet, denk ik dan.
Een bedrijf schreef het volgende op answers.microsoft.com:
“We gebruiken Microsoft Teams en al onze medewerkers werken nu op afstand. Bij het gebruik van Microsoft-teams merkte ik dat sommige van de werknemers die zogenaamd “aan het werk” zijn, het grootste deel van de dag hun status als “Afwezig” laten zien. Ik vroeg me af of er een rapport was dat ik kon opvragen dat zou laten zien hoeveel tijd een werknemer had van elke status (Afwezig, Bezet, Beschikbaar). Of is er een andere automatische plug-in van Microsoft Teams die niet hoeft te worden “ingeklokt” en die kan aangeven hoeveel tijd elke werknemer op zijn computer doorbrengt en misschien zelfs hoeveel tijd in elke applicatie? Alle werknemers hebben een eigen laptop”
Wat een vertrouwen in je medewerker. Maar Microsoft geeft er ook nog eens serieus antwoord op, hoe ze dit kunnen doen!
Het is niet verboden om uw werknemers te monitoren. Maar u moet wel rekening houden met hun privacy. U mag uw personeel dus niet zomaar de hele dag volgen. Om uw medewerkers te mogen controleren, moet u voldoen aan de eisen uit de privacywetgeving, staat er op Autoriteit Persoonsgegevens.
De FNV meldt op de eigen website dat het bijhouden van productiviteitsscores van werknemers door de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en de Algemene verordening gegevensbescherming verboden is.
“Het probleem met het effectief intimideren van werknemers om productief te zijn, is dat het sterk wijst op een organisatiecultuur van wantrouwen, maar onderzoek toont aan dat wantrouwen de productiviteit ondermijnt.” geschreven door onderzoekers van Victoria University of Wellington
Wat moet er dan wel gebeuren? Zonder al te prekerig over te komen. Daar heeft Harvard Business Review een antwoord op. Dit is waar HR-afdelingen tussenbeide moeten komen en een gesprek moeten voeren over het vertrouwen van werknemers, de verantwoordelijkheden van het bedrijf en de ethische implicaties van elke nieuwe technologie, waarbij een evenwicht moet worden gevonden tussen de behoeften van de werknemer, manager en het bedrijf.
[Fotocredits – Urupong © Adobe Stock]