Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Als je het bericht leest lijkt het misschien in eerste instantie ironisch: de server van een medewerker van Nederlandse privacy-waakhond Bits of Freedom is gebruikt door Russen om de hacks van de Amerikaanse Democratische partij mogelijk te maken. Het ging om een anonieme Tor-server. Tor is een browser die iedereen kan downloaden en die alle internetverkeer via VPN’s (virtuele verbindingen) laat lopen zodat je internetgebruik helemaal anoniem verloopt.
Op de route
Rejo Zenger, de eigenaar van de server, heeft die opgezet als één van de koppelpunten in dat anonieme verkeer. Dat zijn server ‘gebruikt’ is wil dus niet veel meer zeggen dan dat de hackers Tor gebruikt hebben voor hun daad en dat de server in Nederland min of meer toevallig in de route gebruikt is. Zie het voorbeeld hieronder: voor een simpele verbinding met DutchCowboys vanuit een huis in Nederland gaat de verbinding via Engeland, Frankrijk en Canada. Als je van daaruit naar een andere pagina of service gaat wordt er een nieuwe route opgezet.
Geen dubbele standaard
Tor heeft door haar anonimiteit veel voordelen voor veel groepen: mensen die achter een landelijke firewall zitten; klokkeluiders; bronnen voor journalisten die anoniem willen blijven; mensen die gewoon anoniem willen blijven voor traffic-analyse door wie dan ook en natuurlijk mensen die iets kwaads te verbergen hebben. Die laatste groep heeft voordeel bij een service als Tor, maar die hebben ook baat bij de versleuteling van Whatsapp, Facebook Messenger of welke andere berichtendienst dan ook die gebruik maakt van encryptie.
Zenger geeft tegenover de NOS dan ook terecht aan dat het geen nut heeft om zijn server van de stroom te halen; daar gaat het Tor-netwerk niet mee weg en belangrijker nog: dat zou niet moeten. Tor is namelijk niks meer dan een stuk gereedschap en net zoals veel gereedschappen wordt dat nog wel eens voor minder frisse doeleinden gebruikt. Het gebruik is wat je moet aanpakken, niet het gereedschap.
Privacy wordt belangrijker
Het feit blijft dat een anonieme methode van communicatie en netwerken net zo veel goed kan doen als kwaad, zeker in deze tijd van steeds meer pottenkijkers op het internet. Criminelen zoeken wel een manier om anoniem gebruik te kunnen maken van het internet, maar de gewone burger heeft dat niet. Nu lijkt dit hetzelfde argument dat de pro-wapen lobby gebruikt in Amerika om iedereen in het land een wapen aan te smeren, maar in tegenstelling tot een 9mm is het hebben van een echte anonieme manier om te browsen voor burgers niet iets dat leidt tot meer doden.
Tor moet dus blijven bestaan en justitie en de geheime diensten zullen beter hun best moeten gaan doen om hackers te vinden. De cybersecurity-wedloop zal nooit ophouden, maar dat wil niet zeggen dat we alle privacy maar moeten opgeven zo lang het duurt.
Verder lezen over Hackers
Cybercrime11.10.2024
Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!
Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevensCybercrime08.10.2024
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen
Cybercrime30.09.2024
De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO
heb je echt de bank aan de telefoon?Cybercrime29.08.2024
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem
Cybercrime26.08.2024
Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS
Cybercrime16.08.2024
Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden
Cybercrime29.07.2024
Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig
Cybercrime25.07.2024
Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox
banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrieVerder lezen over Security
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsCybercrime23.10.2024
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime09.10.2024
Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?
Cybercrime08.10.2024
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Cybercrime30.09.2024