03.01.2017
Cybercrime

Anonimiteit op internet is voor iedereen: ook voor criminelen

By: Patrick Smeets

BlogCybercrime

Als je het bericht leest lijkt het misschien in eerste instantie ironisch: de server van een medewerker van Nederlandse privacy-waakhond Bits of Freedom is gebruikt door Russen om de hacks van de Amerikaanse Democratische partij mogelijk te maken. Het ging om een anonieme Tor-server. Tor is een browser die iedereen kan downloaden en die alle internetverkeer via VPN’s (virtuele verbindingen) laat lopen zodat je internetgebruik helemaal anoniem verloopt.

Op de route

Rejo Zenger, de eigenaar van de server, heeft die opgezet als één van de koppelpunten in dat anonieme verkeer. Dat zijn server ‘gebruikt’ is wil dus niet veel meer zeggen dan dat de hackers Tor gebruikt hebben voor hun daad en dat de server in Nederland min of meer toevallig in de route gebruikt is. Zie het voorbeeld hieronder: voor een simpele verbinding met DutchCowboys vanuit een huis in Nederland gaat de verbinding via Engeland, Frankrijk en Canada. Als je van daaruit naar een andere pagina of service gaat wordt er een nieuwe route opgezet.

Een voorbeeld van de route naar Dutch Cowboys via de Tor-browser.
Een voorbeeld van de route naar Dutch Cowboys via de Tor-browser.

Geen dubbele standaard

Tor heeft door haar anonimiteit veel voordelen voor veel groepen: mensen die achter een landelijke firewall zitten; klokkeluiders; bronnen voor journalisten die anoniem willen blijven; mensen die gewoon anoniem willen blijven voor traffic-analyse door wie dan ook en natuurlijk mensen die iets kwaads te verbergen hebben. Die laatste groep heeft voordeel bij een service als Tor, maar die hebben ook baat bij de versleuteling van Whatsapp, Facebook Messenger of welke andere berichtendienst dan ook die gebruik maakt van encryptie.

Zenger geeft tegenover de NOS dan ook terecht aan dat het geen nut heeft om zijn server van de stroom te halen; daar gaat het Tor-netwerk niet mee weg en belangrijker nog: dat zou niet moeten. Tor is namelijk niks meer dan een stuk gereedschap en net zoals veel gereedschappen wordt dat nog wel eens voor minder frisse doeleinden gebruikt. Het gebruik is wat je moet aanpakken, niet het gereedschap.

Privacy wordt belangrijker

Het feit blijft dat een anonieme methode van communicatie en netwerken net zo veel goed kan doen als kwaad, zeker in deze tijd van steeds meer pottenkijkers op het internet. Criminelen zoeken wel een manier om anoniem gebruik te kunnen maken van het internet, maar de gewone burger heeft dat niet. Nu lijkt dit hetzelfde argument dat de pro-wapen lobby gebruikt in Amerika om iedereen in het land een wapen aan te smeren, maar in tegenstelling tot een 9mm is het hebben van een echte anonieme manier om te browsen voor burgers niet iets dat leidt tot meer doden.

Tor moet dus blijven bestaan en justitie en de geheime diensten zullen beter hun best moeten gaan doen om hackers te vinden. De cybersecurity-wedloop zal nooit ophouden, maar dat wil niet zeggen dat we alle privacy maar moeten opgeven zo lang het duurt.

Share this post